Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, nebo i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti. Dnes se proto v článku zaměříme na to, jak je to s jejím vlivem na hubnutí a co všechno umí v našem těle podpořit.
Jaké složky v Garcinii mohou být pro tělo přínosem?
Kromě různých minerálních látek a vitaminů jako je zejména vitamin C či vápník, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné, je v garcinii kambodžské obsaženo i mnoho jiných zajímavých složek. Jsou jimi antioxidanty eliminující dopady oxidačního stresu anebo pektin, což je vláknina s pozitivním vlivem na trávicí ústrojí. Avšak složka s největším významem je kyselina hydroxicitronová (HCA) a její sodné a vápenaté soli. Ta je totiž zodpovědná za ty přínosy, kvůli nimž se garcinie především využívá. Její největší koncentrace se nachází ve slupkách plodů.
Kyselina hydroxycitronová (HCA)
Kyselina hydroxycitronová nacházející se v Garcinii cambogia a v dalších tropických rostlinách je chemická látka podobná kyselině citronové. A je to právě onen prvek, jež prospívá metabolismu tuků a cukrů v těle. Podporuje totiž snížení syntézy mastných kyselin a brzdí lipogenezi, kdy dochází k ukládání lipidů do tukové tkáně. Tvorba tuku se pak zpomalí a organismus je schopen je upotřebit jako zdroj energie. Celý proces zahrnuje i zmenšení produkce cholesterolu. Svůj význam má i na úbytek plazmatického cukru, na jeho metabolismus a ukládání a zasahuje i do termogeneze – zvětšenou tvorbou tělesného tepla. Mimo jiné se jejích vlastností používá i při cvičení, protože přispívá ke zvýšení výkonu. Důležitá je ovšem její koncentrace a obsah v produktu by tak měl být alespoň 50 % HCA, pak teprve může mít zmíněné efekty.
Garcinie kambodžská a hubnutí
Garcinie právě díky obsahu kyseliny hydroxycitronové HCA lépe odbourává glukózu při energetickém spalování místo aby se ukládala v podobě tuků. Celkově také zlepšuje metabolismus lipidů a sacharidů. Garcinie podporuje i samotné spalování, trávení, funkci celého trávicího traktu a produkci tepla. Dochází i ke zvyšování serotoninu v mozku, což má za následek, že se cítíme méně hladoví a sytější již po menší porci jídla než obvykle, poněvadž tento hormon štěstí utlumí stres a my se tak vyhneme zbytečnému přejídání. Toto všechno může mít vliv na úbytek tělesné hmotnosti, lepší kontrolu naší váhy a chuti k jídlu. V tradičním léčitelství se ale aplikuje i k tlumení střevních chorob. Ty mohou narušit střevní mikrobiom a jak je známo, pokud ten není v pořádku, těžko lze docílit nějaké změny – a to včetně hubnutí.
Závěrem je vhodné podotknout, že samotná garcinie nezajistí snížení vaší váhy, pokud se nezaměříte i na jiné oblasti životosprávy. Proto nestačí pouze vybrat správný suplement a ten užívat a čekat na zázrak. Jestliže se spolu se zařazením zdravější stravy, omezením vysoce zpracovaných, tučných a sladkých jídel a dostatečným pohybem rozhodneme garcinii kambodžskou využít, může však tato rostlina podpořit váš vysněný cíl a být dobrým pomocníkem při redukčních dietách či pro udržení stávající hmotnosti.
Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia) může přispět k:
- Správnému metabolismu tuků a cukrů
- Redukci tělesné váhy
- Kontrole chuti k jídlu
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Garcinie kambodžská s vysokým obsahem v jedné kapsli 500 mg a deklarovaným podílem 50% HCA (kyseliny hydroxycitronové).
Garcinie kambodžská od Golden Nature je také ve zvýhodněném akčním baleni 2+1.

Jaké má cordyceps schopnosti, koncentrace a jak ho vybrat?
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinu používanou v tradičních medicínách.

Zelený čaj – jaké benefity dokáže tělu přinést?
Zelený čaj je nápoj, který je známý po celém světě. S oblibou se konzumuje nejen v asijských zemích odkud pochází, ale již téměř v každé krajině. Spousta lidí ho pije kvůli jeho příjemné chuti, avšak zelený čaj obsahuje také mnoho látek, jež jsou navíc našemu organismu prospěšné. Z tohoto důvodu se začali vytvářet doplňky stravy s obsahem zeleného čaje. Listy zeleného čaje, které jsou nejdůležitější z celé rostliny, pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis). Jeho domovskou oblastí je zejména jižní a jihovýchodní Čína a další přilehlé státy.

Ženšen pravý – jeden z nejsilnějších přírodních adaptogenů
Ženšen pravý latinsky (Panax ginseng) je typickým zástupcem aktivních látek zvaných adaptogenů. Obsahuje totiž celou řadu aktivních rostlinných látek se specifickými vlastnostmi. Jich si byli po staletí dobře vědomi čínští a indičtí léčitelé, kteří je využívali v rámci tradiční čínské a ajurvédské medicíny. V našem západním světě se o adaptogenech začalo mluvit až ve 20. století a v souvislosti s tím i o ženšenu pravém, jehož popularita vydržela až do dnešních dní. Pojďme se podívat na to, jaké aktivní látky ženšen pravý obsahuje a co to ty "adaptogeny" vlastně jsou.