Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, nebo i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti. Dnes se proto v článku zaměříme na to, jak je to s jejím vlivem na hubnutí a co všechno umí v našem těle podpořit.
Jaké složky v Garcinii mohou být pro tělo přínosem?
Kromě různých minerálních látek a vitaminů jako je zejména vitamin C či vápník, které jsou pro správné fungování organismu nezbytné, je v garcinii kambodžské obsaženo i mnoho jiných zajímavých složek. Jsou jimi antioxidanty eliminující dopady oxidačního stresu anebo pektin, což je vláknina s pozitivním vlivem na trávicí ústrojí. Avšak složka s největším významem je kyselina hydroxicitronová (HCA) a její sodné a vápenaté soli. Ta je totiž zodpovědná za ty přínosy, kvůli nimž se garcinie především využívá. Její největší koncentrace se nachází ve slupkách plodů.
Kyselina hydroxycitronová (HCA)
Kyselina hydroxycitronová nacházející se v Garcinii cambogia a v dalších tropických rostlinách je chemická látka podobná kyselině citronové. A je to právě onen prvek, jež prospívá metabolismu tuků a cukrů v těle. Podporuje totiž snížení syntézy mastných kyselin a brzdí lipogenezi, kdy dochází k ukládání lipidů do tukové tkáně. Tvorba tuku se pak zpomalí a organismus je schopen je upotřebit jako zdroj energie. Celý proces zahrnuje i zmenšení produkce cholesterolu. Svůj význam má i na úbytek plazmatického cukru, na jeho metabolismus a ukládání a zasahuje i do termogeneze – zvětšenou tvorbou tělesného tepla. Mimo jiné se jejích vlastností používá i při cvičení, protože přispívá ke zvýšení výkonu. Důležitá je ovšem její koncentrace a obsah v produktu by tak měl být alespoň 50 % HCA, pak teprve může mít zmíněné efekty.
Garcinie kambodžská a hubnutí
Garcinie právě díky obsahu kyseliny hydroxycitronové HCA lépe odbourává glukózu při energetickém spalování místo aby se ukládala v podobě tuků. Celkově také zlepšuje metabolismus lipidů a sacharidů. Garcinie podporuje i samotné spalování, trávení, funkci celého trávicího traktu a produkci tepla. Dochází i ke zvyšování serotoninu v mozku, což má za následek, že se cítíme méně hladoví a sytější již po menší porci jídla než obvykle, poněvadž tento hormon štěstí utlumí stres a my se tak vyhneme zbytečnému přejídání. Toto všechno může mít vliv na úbytek tělesné hmotnosti, lepší kontrolu naší váhy a chuti k jídlu. V tradičním léčitelství se ale aplikuje i k tlumení střevních chorob. Ty mohou narušit střevní mikrobiom a jak je známo, pokud ten není v pořádku, těžko lze docílit nějaké změny – a to včetně hubnutí.
Závěrem je vhodné podotknout, že samotná garcinie nezajistí snížení vaší váhy, pokud se nezaměříte i na jiné oblasti životosprávy. Proto nestačí pouze vybrat správný suplement a ten užívat a čekat na zázrak. Jestliže se spolu se zařazením zdravější stravy, omezením vysoce zpracovaných, tučných a sladkých jídel a dostatečným pohybem rozhodneme garcinii kambodžskou využít, může však tato rostlina podpořit váš vysněný cíl a být dobrým pomocníkem při redukčních dietách či pro udržení stávající hmotnosti.
Garcinie kambodžská (Garcinia cambogia) může přispět k:
- Správnému metabolismu tuků a cukrů
- Redukci tělesné váhy
- Kontrole chuti k jídlu
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Garcinie kambodžská s vysokým obsahem v jedné kapsli 500 mg a deklarovaným podílem 50% HCA (kyseliny hydroxycitronové).
Garcinie kambodžská od Golden Nature je také ve zvýhodněném akčním baleni 2+1.

Reishi a její vliv na zdraví
Reishi, Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá, Ling zhi nebo také božská houba nesmrtelnosti. Mnoho názvů pro jednu a tu stejnou houbu, která má ale i spoustu pozitivních schopností. Jedná se o dřevokaznou houbu, jež je klenotem tradičních medicín, ale obrovský zájem rozhodně vzbudila už i v dnešním moderním světě.

Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré stravy. Vitamin C najdeme totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, tak se dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.

Vitamin B12 a jeho přínos pro zdraví?
Vitamin B12 neboli kobalamin je rozpustný ve vodě a je jedním z vitaminů spadajících do B-komplexu (spolu s B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9). Stejně jako ostatní z této skupiny je pro organismus nezbytný a zajišťuje správné fungování vícero procesů v těle. Asi 60 % vitaminu B12 se nachází v našich játrech a 30 % ve svalech. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 2,5 mikrogramů. Ovšem vzhledem k míře vstřebatelnosti je vhodné, v podobě doplňku stravy, přijímat několikanásobně více (asi 250 µg). Starší osoby a kojící nebo těhotné ženy by však měli doplňovat ještě o něco vyšší kvantum.