Lipozomální vitamin C – proč ho zvolit oproti klasickému
Lidské tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit. A i když se jeho absolutní nedostatek tzv. skorbut neboli kurděje v dnešní době prakticky nevyskytuje, je důležité ho do organismu pravidelně a v dostatečné míře dodávat. Proč?
Vitamin C se totiž podílí na mnohých biologických procesech v našem těle včetně imunitního systému. Kromě toho snížení hladiny vitaminu C může stát za fyzickým i psychickým vyčerpáním organismu. Jak ho tedy tělu nejefektivněji dodat?
V čem spočívá výhoda lipozomálního vitaminu C?
Existuje spoustu způsobů, jak do sebe vitamin C dostat. Nejpřirozenější cesta je samozřejmě pestrá a vyvážená strava. Velké množství vitaminu C je obsaženo například v brokolici, kapustě, paprice, černém rybízu nebo šípcích. Problémem je ale fakt, že pokud člověk přijme větší množství tohoto vitaminu naráz, dojde k jeho přirozenému vyloučení močí ještě dříve, než jej tělo dokáže zpracovat. Nehledě na to, že vitamin C je poměrně citlivý a špatně snáší jakoukoliv tepelnou úpravu nebo sušení.
Za nejlepší a nejefektivnější formu perorálního doplnění vitaminu C do těla se proto v současnosti jeví lipozomy. Jedná se o speciálně upravené molekuly kyseliny askorbové (vitaminu C), které mají na svém povrchu lipofilní obal skládající se z miniaturních tukových kapének. Takto zapouzdřený a chráněný lipozom perfektně odolává agresivnímu žaludečnímu prostředí a dostává se nenarušený do tenkého střeva. Odtud se pak postupně v průběhu několika hodin vstřebává do jater a krevního řečiště. Lipozomy tímto způsobem také obchází přirozený proces vylučování velkého množství vitaminu C z těla spolu s močí. Využitelnost vitaminu C proto ve výsledku činí neuvěřitelných 95 %.
Proč je klasické „céčko“ mémě vstřebatelné?
Většina klasických vitaminů C v tabletách, případně šumivých přípravcích, nejenže obsahuje zanedbatelné množství tohoto vitaminu, ale hlavně se z nich do organismu vstřebá jen nepatrné množství. Po spolknutí klasického vitaminu C je totiž tabletka prakticky okamžitě vystavena rozkladným procesům, které v těle přirozeně probíhají. Například již v ústní dutině dochází k enzymatické reakci a následně v žaludku nastává působení žaludečních šťáv a pH. Než se proto doplněk stravy s vitaminem C dostane do tenkého střeva a krevního řečiště, je jeho využitelnost výrazně snížena. Předpokládá se, že z celkového množství se vstřebá pouhých 7–8 %, ovšem vždy záleží na typu přípravku.
Proč je vitamin C tolik důležitý?
Mnoho lidí si mylně myslí, že má vitaminu C v těle dostatek, jelikož s avitaminózou neboli absolutním nedostatkem vitaminu C se v dnešní době již prakticky nesetkáváme. Pravdou ale je, že i za únavou, vyčerpáním, zvýšenou krvácivostí dásní, špatným hojením ran nebo zhoršenou imunitou, často stojí snížená hladina vitaminu C. Není proto nikdy na škodu, alespoň před sezonou respiračních onemocnění posílit svou přirozenou obranyschopnost právě doplňky stravy s lipozomálním vitaminem C.
Kromě působení na imunitu, nervový systém nebo psychickou činnost, má vitamin C další zajímavý vliv. Podílí se totiž na tvorbě kolagenu, čímž posiluje kloubní chrupavky, kosti, cévy nebo kůži. Dále pak také chrání buňky těla před oxidativním stresem.
Vitamin C přesně v těle působí na:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, zubů, kůže, chrupavek, dásní
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Ekolife Natura lipozomální vitamin C s obsahem 500 mg v jedné dávce a příjemnou pomerančovou příchutí.
Ekolife Nature lipozomální vitamin C "forte" s obsahem 1000 mg v jedné dávce bez příchutě.

Makadamiový olej, v čem předčí jiné oleje?
Makadamiový olej je vysoce výživný rostlinný olej s významným obsahem mastných kyselin. Jedná se především o kyselinu olejovou, palmitovou a palmitoolejovou. Díky nim je tento olej pečující, zvláčňující a změkčující. Makadámie celolistá, někdy taktéž trojlistá, latinským názvem Macadamia intergrifolia, je strom, ze kterého je makadamiový olej získáván.

Ostropestřec mariánský – proč je důležitý obsah silymarinu?
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.

Ženšen pravý – kořen života plný aktivních látek
Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné účinky na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo. Toho si byli moc dobře vědomi již čínští léčitelé před několika tisíci lety, kteří si ji vysoce cenili a podávali ji při nejrůznějších chorobách. Není tedy divu, že se v některých dobách cena ženšenu dovedla vyšplhat až na cenu zlata.