Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.
Pro své silné afrodiziakální vlivy se Maca využívá dodnes a je také známá jako přírodní viarga. Řada výzkumů navíc odhalila, že kořen macy dovede lidskému tělu posloužit také jinak. Jak? Na to se podíváme v dnešním článku.
Jak maca vypadá a kde roste?
Maca, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Možná také proto oplývá svým blahodárným vlivem na naše zdravé, které zlepšují psychickou a fyzickou odolnost člověka.
Nejdůležitější částí rostliny Maca je kořen, který připomíná řepu. A ačkoliv je velký maximálně jako dlaň, ukrývá se uvnitř něho vysoká koncentrace účinných látek. Konzumovat ho lze v syrovém i vařeném stavu. V Peru z něj nejsou žádnou výjimkou připravené džemy, kaše, nápoje nebo pudinky. Světlé odrůdy macy mají nasládlou chuť, tmavé odrůdy vynikají spíše chutí štiplavou a zemitou.
U nás se s macou lze nejčastěji setkat ve formě tobolek, namletého prášku nebo sušeným kořenem. Sypkou variantu je možné rozmíchat do pití, přidat do smoothie nebo s ní ochutit jogurt. V podstatě se v přípravě Macy a různých kombinací meze nekladou a je na každém, jakáou varitnu či přípravu zvolí.
Jaké látky maca peruánská obsahuje?
Kořen macy peruánské obsahuje mix esenciálních aminokyselin, vitaminů, minerálních látek, saponinů a sterolů.
Z vitaminů jsou v něm zastoupeny především vitaminy skupiny B a vitamin C a E. Ze stopových prvků a minerálů pak obsahuje vysoký podíl železa, vápníku, zinku a draslíku. Tím však výčet aktivních látek nekončí. Dále se pyšní obsahem vlákniny, třísloviny, alkamidů a fytosterolů. O mace lze tedy bezesporu říct, že je významným antioxidantem a adaptogenem.
Maca se nejčastěji využívá pro svůj pozitivní efekt na:
- Fyzické a duševní zdraví
- Plodnost
- Vytrvalost, vitalita
- Sexualita
- Hormonální systém - menopauza Zdroj fytoestrogenu
Díky širokému spektru působené v našem organismu a obsahu mnoha atkvicníh látek se maca právem řadí mezi superpotraviny, které by neměly chybět v jídelníčku sportovců, těžce pracujících lidí a všech, kteří se potýkají se stresem nebo psychickým napětím.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Maca v silném extraktu 10:1 s obsahem 500 mg v jedné kapsli.
Maca XXL od českého výrobce Vitaharmony obsahuje neuvěřitelných 530 mg gelatinizované Macy v jedné kapsli.

Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích

Jak přírodní cestou snížit krevní tlak?
Krevní tlak je tlak, který vlastně vyvíjí krev na stěny tepen, jimiž protéká. Závisí to na množství krve, kterou do krevního řečiště pumpuje srdce a také na odporu cévních stěn vůči samotnému průtoku. Při jeho měření se často dozvíme dvě různé hodnoty, jež bývají oddělené lomítkem. První z čísel poukazuje na tlak systolický. Jde o výši tlaku během kontrakce (stažení) srdce, kdy je krev vytlačena do krevního oběhu. Druhá hodnota, která bývá za lomítkem a je nižší, je tlak diastolický. Ten udává tlak v momentě, kdy je srdeční sval v klidové fázi.

Prebiotika – z čeho jsou a jaké známe?
Prebiotika a probiotika jsou dva termíny, o nichž možná už něco víte. O druhém zmiňovaném – probiotikách neboli živých mikroorganismech přirozeně se vyskytujících v našich střevech, které jsou pro nás velmi prospěšné, se ale většinou hovoří více. Někteří se mohou chybně domnívat, že oba tyto názvy odkazují úplně na to samé, ale opak je pravdou. Co je společné, tak i prebiotika mají blahodárný vliv na náš mikrobiom. Prebiotika mají pro nás z výživového hlediska důležitý význam. Konkrétně jde o složky potravy, jež jsou pro nás nestravitelné. Jinak řečeno projdou vrchní částí našeho zažívacího traktu, bez toho, aby je organismus strávil.