Není ženšen jako ženšen, jak vybrat ten kvalitní?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat. Nicméně ne vše s nápisem ženšen nám zajistí to, co skutečně potřebujeme. Za prvé může být názvem ženšen označováno vícero druhů rostlin a za druhé je také vždy důležitá jeho kvalita. Dle čeho je tedy dobré ženšen vybírat? A na co konkrétního se při volbě zaměřit? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v dnešním článku.

Co je ženšen pravý a s čím si ho neplést?
Pokud se poohlížíte po ženšenu, je v první řadě nezbytné najít ten, který skutečně máte na mysli. Existuje totiž několik druhů rostlin, jež mohou být tímto způsobem označovány. Často vám více napoví jeho druhový či latinský název. Ženšen pravý je latinsky Panax ginseng, česky pak všehoj léčivý. Náleží do čeledi aralkovitých (Araliaceae), je vytrvalý a jeho nadzemní část může být vysoká až 60 cm.
Setkat se ale můžeme také s americkým ženšenem, trojlistým, japonským a vietnamským. Ženšen pravý je ovšem tím nejlepším a nejoblíbenějším kandidátem. Narazit můžeme dokonce na další byliny, které však s klasickým ženšenem nemají vůbec nic společného (eleuterokok, ašvagandha).
Odkud ženšen pochází a co se z něj používá?
Ženšen byl objeven již před několika tisíci lety, a to na území východní Asie, kde byl považován za jednu z nejcennějších bylin a kdysi jeho blahodárností mohl využívat jen sám císař a pár dalších vysoce postavených. Dodnes je v této oblasti hojně pěstován a ženšen zde produkovaný je považován za jeden z nejkvalitnějších. Jedná se konkrétně zejména o Čínu a Koreu. Samotný ženšen má jeden až několik vzpřímených stonků, dlouhé řapíkaté listy a světlé až krémové květy, ze kterých se později tvoří drobné bobule. Nicméně nás zajímá především jeho kořen, jež se využívá pro výrobu doplňků stravy, jelikož právě ten je bohatý na bioaktivní látky.

Obsahové látky a schopnosti ženšenu pravého
Ženšen obsahuje celou pestrou škálu zajímavých látek. Je to třeba vitamin C, draslík, vápník, fosfor, antioxidanty, polysacharidy, třísloviny, peptidy a přibližně 80 druhů saponinů. Z těch jsou unikátní především tzv. ginsenosidy. Ty vykazují spoustu pozitivních vlivů pro lidský organismus. Jsou například přínosem pro vlastní obranyschopnost a napomáhají stimulovat imunitní systém. Ženšen pravý má příznivý dopad jak na fyzickou, tak i psychickou stránku člověka, podporuje vitalitu, odolnost, potlačuje únavu a vyčerpání a odbourává stres. Zlepšuje také kognitivní funkce jako je paměť, myšlení a koncentrace. Dále je prospěšný pro sexuální zdraví, srdeční činnost, krevní oběh a regulaci krevního tlaku.
Podle čeho ženšen vybírat?
Jednotlivé druhy ženšenu a jeho názvy jsme už probrali, proto by neměl být problém sáhnout po tom pravém ženšenu. Je tu ale mnohem více faktorů, na které bychom se při vybírání toho správného produktu měli zaměřit. Důležitý je třeba původ ženšenu. Pořídit bychom si měli takový, který pochází z důvěryhodných zdrojů a z oblastí, kde má ženšen dlouholetou tradici. Významná je rovněž forma, ve které ženšen budeme užívat. Nejlepší jsou extrakty v podobě prášku nebo kapslí, jež zajišťují vysokou koncentraci aktivních složek. V případě kapslí by mělo být obsaženo dostatek miligramů a na obalu bychom měli najít deklarovaný počet ginsenosidů – protože to je ta látka, která nás zajímá nejvíce. Narazit můžeme na různé koncentrace ginsenosidů. Ty nižší se hodí na dlouhodobé a preventivní užívání, ty vyšší zase pro okamžité a rychlé povzbuzení po fyzické i mentální stránce.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.
Guarana, je lepší prášek anebo kapsle?
Guarana je v dnešní době poměrně využívaným stimulantem. Setkat se s ní můžeme i pod názvy jako je Paulinie nápojná či latinsky Paullinia cupana. Proto, aby mohla guarana dobře růst, potřebuje vlhké a teplé podnebí. Tomu odpovídá také její domovské prostředí, které se nachází v amazonských deštných pralesích v Brazílii. Guarana je ceněna zejména pro svůj výrazný stimulační vliv.
Co se skrývá v oranžových plodech rakytníku?
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je keř dorůstající do výšky zhruba dvou až čtyř metrů. Typický je svými úzkými stříbřitými listy a výraznými bobulemi, které dozrávají obvykle na konci léta až začátkem podzimu. Chuť plodů je výrazně kyselá, lehce trpká a často se popisuje jako nesmírně intenzivní.










