Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správné funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, aby ostropestřec byl v terapii efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.
Popis ostropestřce mariánského (Silybum marianum)
Ostropestřec mariánský je jednoletá nebo dvouletá rostlina, které se nejlépe daří na sluníčku v oblastech Středomoří. Pěstovat ji lze i nás, ale obsah aktivních látek bude nižší, takže od ostropestřce vypěstovaného v našich podmínkách nelze očekávat valný efekt.
Vzhled ostropestřce nejlépe vystihuje slovo „bodlák“, protože květ, kterému se odborně říká úbor, má krásnou fialovorůžovou barvu a ostré ostny. Výškově celá rostlina dorůstá přibližně 100 cm a má pichlavé listy s bílým žilkováním. Důležité aktivní látky zvané silymarin se ukrývají v semenech květů po odkvětu, přičemž sběr nejčastěji probíhá ručně. Jedná se o náročný, nepříjemný a zdlouhavý proces, už kvůli kterému se ostropestřec mariánský nevyplatí pěstovat v našich domácích podmínkách. Část aktivních látek se pak také nachází v listech nebo kořenech, které lze využít k přípravě čaje. Opět ale musíte počítat s tím, že popíjením čaje do svého těla nedostanete dostatek potřebných látek, takže výsledný efekt bude poloviční či částečný.
Proč je důležité u doplňků stravy s ostropestřcem sledovat obsah silymarinu?
Za pozitivní vliv na játra je ostropestřec vděčný unikátní látce zvané silymarin. Jedná se o souhrnné označení více látek tzv. rostlinných flavonoidů, které nesou názvy silybin, silydianin a silychristin. Tato klíčová směs se nachází konkrétně ve slupkách ostropestřce a příznivě působí při očistě těla, podpoře zažívání a regeneraci jater.
Játra jsou totiž důležitým orgánem, jehož hlavní úlohou je detoxikovat organismus od zplodin a toxinů přijatých potravou, vzduchem a vodou. Vzhledem k této funkci a znečištěnému prostředí dostávají naše játra zabrat více než kdy jindy. A právě k tomu slouží silybin, který ze všech tří látek nejvíce působí na jaterní tkáň.
Aby ale doplněk stravy s extraktem z ostropestřce mariánského skutečně fungoval, je nutné zaměřit se při výběru hlavně na ty přípravky, které obsahují deklarované množství silymarinu. Jedině tak můžete očekávat příznivý dopad na trávicí soustavu a játra.
Jaké další látky ostropestřec obsahuje a k čemu je dobrý?
Silymarin není jedinou látkou, jež ostropestřec obsahuje. Kromě ní je ještě bohatý na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina linolová. Té dokonce obsahuje přibližně 30 %. Dále pak nechybí ani antioxidant zvaný kvercetin, který má za úkol chránit buňky před volnými kyslíkovými radikály Samozřejmostí jsou i aminokyseliny, histamin, silice a vitaminy E, C a K. Díky tomu ostropestřec pomáhá zlepšovat celkovou odolnost organismu, optimalizuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému.
Ostropestřec marianský podporuje:
- Normální trávení a funkce jater, pročištění
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozená obranyschopnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Ostropestřec mariánský obsahuje v jedné kapsli standardizovaný extrakt ostropestřce mariánského s deklarovaným množstvím 80% silymarinu.
Ostropestřec mariánský od českého výrobce MycoMedica obsahuje extrakt ostropestřece s deklarovaným podílem silymarinu 80% navíc obohacené o reishi a pampelišku.

Vitamin D3 a jeho působení s K2, jak se vzájemně doplňují?
Vitamin D3 i vitamin K2 jsou dva vitaminy rozpustné v tucích (spolu s vitaminem A a E) a v těle mají oba svoje důležité opodstatnění. O vitaminu D je v dnešní době asi již všeobecně známo, že je potřebný pro spousty procesů v organismu, jako je třeba výstavba kostní tkáně nebo imunitní systém. O nezbytnosti vitaminu K ale mnoho jedinců neví, a co víc někdo ani netuší, že vůbec nějaký takový vitamin existuje. Přitom má také několik významných funkcí v těle a spolu s vitaminem D tvoří synergickou dvojici, která může posloužit jako prevence různých civilizačních chorob.

Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen. Postupně s věkem bohužel produkce kolagenu klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.

Jak mlsat bez výčitek? Zkuste tyto alternativy.
Ořechy jsou skutečně skvělou potravinou. Nejenže můžete vybírat ze široké škály, a vy si tak pouze vyzkoušíte, které konkrétně vám chutnají nejvíce nebo je prostě můžete podle libosti střídat, ale zároveň v nich naleznete spoustu hodnotných makro i mikroživin. Jedny z nejoblíbenějších jsou třeba kešu ořechy, které jak je zmiňováno i ve studiích, obsahují značné množství nenasycených mastných kyselin, tedy tuků, jež by měly v jídelníčku převažovat a také různé vitaminy a minerály.