Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správné funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, aby ostropestřec byl v terapii efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.
Popis ostropestřce mariánského (Silybum marianum)
Ostropestřec mariánský je jednoletá nebo dvouletá rostlina, které se nejlépe daří na sluníčku v oblastech Středomoří. Pěstovat ji lze i nás, ale obsah aktivních látek bude nižší, takže od ostropestřce vypěstovaného v našich podmínkách nelze očekávat valný efekt.
Vzhled ostropestřce nejlépe vystihuje slovo „bodlák“, protože květ, kterému se odborně říká úbor, má krásnou fialovorůžovou barvu a ostré ostny. Výškově celá rostlina dorůstá přibližně 100 cm a má pichlavé listy s bílým žilkováním. Důležité aktivní látky zvané silymarin se ukrývají v semenech květů po odkvětu, přičemž sběr nejčastěji probíhá ručně. Jedná se o náročný, nepříjemný a zdlouhavý proces, už kvůli kterému se ostropestřec mariánský nevyplatí pěstovat v našich domácích podmínkách. Část aktivních látek se pak také nachází v listech nebo kořenech, které lze využít k přípravě čaje. Opět ale musíte počítat s tím, že popíjením čaje do svého těla nedostanete dostatek potřebných látek, takže výsledný efekt bude poloviční či částečný.
Proč je důležité u doplňků stravy s ostropestřcem sledovat obsah silymarinu?
Za pozitivní vliv na játra je ostropestřec vděčný unikátní látce zvané silymarin. Jedná se o souhrnné označení více látek tzv. rostlinných flavonoidů, které nesou názvy silybin, silydianin a silychristin. Tato klíčová směs se nachází konkrétně ve slupkách ostropestřce a příznivě působí při očistě těla, podpoře zažívání a regeneraci jater.
Játra jsou totiž důležitým orgánem, jehož hlavní úlohou je detoxikovat organismus od zplodin a toxinů přijatých potravou, vzduchem a vodou. Vzhledem k této funkci a znečištěnému prostředí dostávají naše játra zabrat více než kdy jindy. A právě k tomu slouží silybin, který ze všech tří látek nejvíce působí na jaterní tkáň.
Aby ale doplněk stravy s extraktem z ostropestřce mariánského skutečně fungoval, je nutné zaměřit se při výběru hlavně na ty přípravky, které obsahují deklarované množství silymarinu. Jedině tak můžete očekávat příznivý dopad na trávicí soustavu a játra.
Jaké další látky ostropestřec obsahuje a k čemu je dobrý?
Silymarin není jedinou látkou, jež ostropestřec obsahuje. Kromě ní je ještě bohatý na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina linolová. Té dokonce obsahuje přibližně 30 %. Dále pak nechybí ani antioxidant zvaný kvercetin, který má za úkol chránit buňky před volnými kyslíkovými radikály Samozřejmostí jsou i aminokyseliny, histamin, silice a vitaminy E, C a K. Díky tomu ostropestřec pomáhá zlepšovat celkovou odolnost organismu, optimalizuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému.
Ostropestřec marianský podporuje:
- Normální trávení a funkce jater, pročištění
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozená obranyschopnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Ostropestřec mariánský obsahuje v jedné kapsli standardizovaný extrakt ostropestřce mariánského s deklarovaným množstvím 80% silymarinu.
Ostropestřec mariánský od českého výrobce MycoMedica obsahuje extrakt ostropestřece s deklarovaným podílem silymarinu 80% navíc obohacené o reishi a pampelišku.

Lipozomální vitamin C – proč ho zvolit oproti klasickému
Lidské tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit. A i když se jeho absolutní nedostatek tzv. skorbut neboli kurděje v dnešní době prakticky nevyskytuje, je důležité ho do organismu pravidelně a v dostatečné míře dodávat. Existuje spoustu způsobů, jak do sebe vitamin C dostat. Nejpřirozenější cesta je samozřejmě pestrá a vyvážená strava. Velké množství vitaminu C je obsaženo například v brokolici, kapustě, paprice, černém rybízu nebo šípcích. Za nejlepší a nejefektivnější formu perorálního doplnění vitaminu C do těla se proto v současnosti jeví lipozomy. Jedná se o speciálně upravené molekuly kyseliny askorbové (vitaminu C), které mají na svém povrchu lipofilní obal skládající se z miniaturních tukových kapének. Takto zapouzdřený a chráněný lipozom perfektně odolává agresivnímu žaludečnímu prostředí a dostává se nenarušený do tenkého střeva.

Na co je dobrý methionin?
Methionin je jednou ze základních aminokyselin, kterou naše tělo potřebuje v různých buněčných a metabolických procesech. Jako u mnoha aminokyselin, se v první řadě jedná o tvorbu bílkovin, nicméně není to jeho jediná schopnost. Nejčastěji je zmiňován také v souvislosti se zdravým vlasů, nehtů nebo pokožky. A není tomu jen tak, skutečně zde totiž hraje zásadní roli.

Prebiotika – z čeho jsou a jaké známe?
Prebiotika a probiotika jsou dva termíny, o nichž možná už něco víte. O druhém zmiňovaném – probiotikách neboli živých mikroorganismech přirozeně se vyskytujících v našich střevech, které jsou pro nás velmi prospěšné, se ale většinou hovoří více. Někteří se mohou chybně domnívat, že oba tyto názvy odkazují úplně na to samé, ale opak je pravdou. Co je společné, tak i prebiotika mají blahodárný vliv na náš mikrobiom. Prebiotika mají pro nás z výživového hlediska důležitý význam. Konkrétně jde o složky potravy, jež jsou pro nás nestravitelné. Jinak řečeno projdou vrchní částí našeho zažívacího traktu, bez toho, aby je organismus strávil.