Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré a vyvážené stravy. Najdeme ho totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, se tak dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný příjem ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Potřeba vitaminu C se navíc v některých situacích zvyšuje. Jak tedy zajistit, aby naše tělo mělo neustále dostatek tohoto důležitého vitaminu? A jaký je rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? To vše se dozvíte z následujících řádků.
Jaká je doporučená denní dávka vitaminu C?
Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.
Doporučená denní dávka vitaminu C se pro dospělého člověka pohybuje mezi 80 až 100 mg. To je optimální množství, které je lidské tělo ještě schopno plně využít. Při vyšších dávkách tradičního vitaminu C z potravy nebo z klasických či šumivých tablet pak tělo močí vyloučí nadbytek tohoto vitaminu. Jinými slovy: I když si dáte na příjmu ovoce a zeleniny bohaté na vitamin C záležet, neznamená to, že si vaše tělo udrží potřebnou dávku „céčka“.
Aby se ztrátám vitaminu C předešlo, vznikla tzv. lipozomální forma vitaminu C, která ve své podstatě dovede obejít působení rozkladných procesů trávicích enzymů a žaludečních šťáv, čímž dochází k mnohem efektivnějšímu vstřebávání vitaminu C do organismu.
Co jsou to lipozomy a jaké jsou jejich výhody?
Lipozomy jsou molekuly tvořené ze zdravých lipidů (tuků), které obalují vitamin C a poskytují mu ochranu před žaludečními kyselinami a enzymy. Díky zapouzdření se aktivní látka (vitamín c) dostává až do tenkého střeva, kde se přes jeho stěny vstřebává a také putuje do jater a krevního řečiště. Tím se zvyšuje koncentrace vitaminu C v krvi a zacílení přímo do buněk, kterého ho potřebují. Udává se, že využitelnost lipozomálního vitaminu C dosahuje až 95 %.
Výhody lipozomálního vitaminu C jsou:
- Nevznikají žádné nepříznivé vlivy na organismus, například podráždění žaludku oproti klasickému „céčku“
- Vysoká biologická dostupnost neboli využitelnost tělem
- Efektivnější transport vitaminu C na místo určení
- Lipozomální vnější obal chrání vitamin C před nežádoucím natrávením a vyloučením močí
- Z lipozomální formy tělo vstřebá až 95 % vitaminu, kdežto z klasické přibližně 10 %
- Tato forma je bez zbytečných přísad, dochucovadel a plnidel
Proč vitamin C užívat?
O vitaminu C se všeobecně ví, že je silný antioxidant chránící naše buňky před oxidativním stresem. Zároveň posiluje imunitní systém, podporuje syntézu kolagenu a přispívá ke správnému fungování cév. Málokdo ale ví, že vitamin C také pomáhá tělu vstřebat železo. Jeho maximální množství, které je tělo schopno využít, se mění v závislosti na zdravotní stavu. Například při rekonvalescenci, po fyzické zátěži nebo po užívání některých léků tělo může vstřebat i vyšší dávky.
Co všechno vitamin C umí??
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Vitamin C je klasické "céčko" ve výhodném XXL balení 2+1 zdarma s obsahem 500 mg v jedné kapsli.
Ekolife Natura Liposomal Vitamin C obsahuje lipozomální vitamín C v tekuté formě s příjemnou pomerančovou příchutí. Jedna dávka lipozomálního vitaminu C obsahuje 500 mg navíc obohaceného o draslík 21 mg a sodík 37 mg.

Trápí Vás problematická pleť? Zkuste zinek.
Zinek je jako všechny minerály nadmíru důležitý pro spousty biochemických procesů v těle a v případě, že chybí, může se jeho nedostatek projevit na naší pokožce. Užívání zinku může být dobrou podporou při léčbě akné a zlepšování stavu pleti. Zinek je totiž přírodní antioxidant, a chrání tak před působením volných radikálů. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, a zmírňuje tak zánětlivé procesy a potlačuje růst bakterií, které akné a pupínky doprovází. Navíc je zinek nezbytný pro hojení tkání. Tudíž nejenže urychluje uzdravení, ale zároveň napomáhá snižovat riziko vzniku jizviček.

Triple maca vs klasická maca, jakou vybrat?
Maca peruánská neboli Lepidium Meyenii je rostlina, která je oblíbená jak u mužů, tak u žen a její blahodárné vlastnosti jsou již po dlouhou dobu zkoumány, zkoušeny a rovněž velmi úspěšně využívány. Má totiž řadu schopností, jež mohou být prospěšné v mnohých oblastech našeho těla. Na macu však můžeme narazit v různých odrůdách. Ty se používají samostatně nebo se také v poslední době přistoupilo k jejich kombinování.

Acerola- třešinka na dortu vašeho pevného zdraví
O plodech jihoamerického keře acerola známého také jako malpígie lysá či barbadoská třešeň je všeobecně známo, že patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Nabízí se ale otázka, zda ve výživových doplňcích hledat přírodní vitamin C extrahovaný z aceroly, nebo se spokojit se syntetickým a jestli tělo vůbec pozná rozdíl. V případě plodů aceroly, připomínajících naše třešně, se kromě zmíněného vitaminu C můžete těšit na tzv. fytonutrienty, tedy živiny rostlinného původu, z nichž mnohé vynikají především antioxidačními schopnostmi.