Vitamin D3 v létě? Užívat nebo neužívat?
Vitamin D3 nebo také cholekalciferol je pro tělo jednou z nejdůležitějších forem vitaminu D. Na rozdíl od vitaminu D2 je totiž lépe využitelný, a z tohoto důvodu má i větší efekt. Je rozpustný v tucích a stojí za řadou významných funkcí v našem organismu. Za určitých podmínek se vitamin D3 dokonce vytváří naprosto přirozeně, a to za přítomnosti cenného pomocníka – slunce. Proto je v dnešní době vitamin d spojen s užíváním zejména v podzimních a zimních měsících. Jak je tomu ale v létě? Stačí pro pokrytí potřebného množství vitaminu D3 pouze sluneční paprsky či je lepší ho suplementovat i v tomto období? To si rozebereme a objasníme právě v dnešním článku.

K čemu je vitamin D potřebný?
Vitamin D je součástí několika stovek chemických reakcí v těle. Je spojován především s podporou vstřebávání vápníku a fosforu v tenkém střevě a udržením jejich normální hladiny v krvi. To znamená, že má vliv na zdravý stav a mineralizaci našich kostí a zubů. Stejně tak stimuluje systém, jež umožňuje přestavbu kostní hmoty. To je prospěšné hlavně při osteoporóze nebo v rámci její prevence. Dále má svou významnou roli v oblasti imunitního systému – podporuje ho, posiluje vlastní obranyschopnost těla a napomáhá prevenci nejrůznějších onemocnění, jímž je například nachlazení nebo infekce respiračního rázu. Kromě toho se vitamin D aktivně podílí na procesu dělení buněk a normální činnosti svalů. Je nepostradatelný i pro děti, protože zajišťuje jejich správný růst a vývin. Nezbytný je nicméně pro všechny jedince.
Přirozená tvorba vitaminu D3 a jeho další zdroje
Vrozeně má lidský organismus vlastnost si za jistých předpokladů produkovat vitamin D3 sám. Vzniká v kůži za účasti působení ultrafialového záření (UV). Dochází zde k syntéze vitaminu D z jeho prekurzoru – provitaminu 7-dehydrocholesterolu. Záleží však jak silné je toto záření, zda mu něco zamezuje či na účasti jiných vlivů, včetně zeměpisné šířky. Jedním z důležitých činitelů je ovšem věk, kdy přirozená schopnost tvorby D3 postupně klesá s přibývajícími léty. Vitamin D3 samozřejmě nalezneme taktéž v určitých potravinách, čímž můžeme jeho hladinu trochu navýšit. Jedná se o potraviny živočišného původu jako jsou tučné ryby (losos, makrela, sardinky), vejce, mléčné výrobky, játra či některé další druhy masa.
Užívat tedy vitamin D3 i v letním období?
V létě máme zajisté více možností, jak vitamin D3 načerpat, avšak existuje spoustu okolností, jež jeho normální produkci zabraňují či nejsou ze zdravotního hlediska zcela vhodné. Nejlépe se totiž vitamin D tvoří kolem poledních hodin, kdy je slunce vysoko nad obzorem. To ale může být problematické, jelikož v těchto hodinách je dermatology doporučeno se přímému slunci spíše vyhýbat. Slunečním paprskům bychom měli ještě navíc vystavovat odhalenou kůži, což je bez použití opalovacích krémů s ochranným faktorem, které také potlačují tvorbu tohoto vitaminu, nebezpečné. Obzvlášť pokud to děláme pravidelně. Další okolností je dokonce zbarvení pokožky. Zatímco u světlejší pleti se vytváří rychleji, u tmavších typů to může trvat poněkud déle. Děje se tak kvůli přítomnosti melaninu.

Jestliže se tedy nechceme vystavovat zbytečným rizikům, měli bychom používat každý den adekvátní ochranný faktor přizpůsobený klimatu v němž žijeme a v době s nejsilnějším slunečním zářením je příznivější být převážně ve stínu. Pak se vitamin D3 ale nemusí produkovat dostatečně, stejně jako tomu je v zimě. Jestli si chcete být jisti, že máte dostatek vitaminu D3 i v létě, tak ho v tomto ročním období rovněž doplňujte.
V neposlední řadě je také dobré nezapomínat, že vitamin D3 je při vyšších dávkách vhodné kombinovat s vitaminem K2, kvůli správnému transportu vápníku do zubů a kostí a zabránění jeho ukládání v cévních stěnách.
Vitamín D3 podporuje:
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- přispívá k normální funkci imunitního systému,
- podílí se na procesu dělení buněk,
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth Vitamin D3 ve formě kapek jednoznačně doporučujeme, balení obsahuje celkem 1800 dávek vitaminu D3 1000 I.U. v praktickém balení s kapátkem pro co nejjednodušší užívání.
Golden Nature Vitamin D3 v softgelových kapslích s olejem pro vyšší biologickou dostupnost vitaminu D3 s obsahem 2000 I.U. v jedné kapsli.
Proč užívat B-komplex před létem?
Termínem B-komplex se označují všechny vitaminy skupiny B. Existuje jich celkem osm a každý z nich má specifický přínos pro lidský organismus. Proto se nedoporučuje užívat je jednotlivě, ale právě ve formě B-komplexu. Jelikož se navíc jedná o vitaminy, které se váží na vodu, nejsou v našem těle skladovány a postupně je vylučujeme močí. Důležité tedy je, získávat je pravidelně z potravy či doplňků stravy s obsahem vitaminu B.
Třezalka tečkovaná – svatojánská bylina s všestranným působením
Třezalka tečkovaná je vytrvalá bylina, která má nespočet lidových názvů. Většina z nich je odvozena od jejího pozitivního vlivu na lidské tělo nebo podle drobných červených teček na listech. Podle toho se třezalce také někdy říká svatojánská bylina, čarovník, krevniček nebo bylina sv. Jana. Setkat se s ní můžeme i u nás, a to v nížinách, především na slunných stanovištích. Třezalka tečkovaná, latinsky Hypericum perforatum, je 30–60 cm vysoká bylina, která roste volně po celé Evropě. Zajímavá je podlouhlými listy, v nichž jsou po celé ploše proti světlu patrné červené až tmavé tečky.
Garcinie kambodžská – keř, jehož plody vám pomohou při hubnutí
Garcinie kambodžská též tamarind malabarský je keř, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Roste v tropických vlhkých pralesích jihovýchodní Asie a kvete žlutě nebo červeně. Podle způsobu pěstování začíná plodit až po minimálně 10 letech. Vzhledem není samotný keř ničím zvláštní, pokud ale rostlina právě plodí, vaši pozornost si získají plody s rýhami, díky čemuž připomínají tykev. Oproti ní jsou ale o dost menší, velikost mají zhruba jako jablko. Nezralé plody jsou zelené a postupně se mění na žluté. K přímé konzumaci se využívá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Případně se z plodů připravuje koření, které se nejčastěji využívá v indické kuchyni.











