Vitamin D3 v létě? Užívat nebo neužívat?
Vitamin D3 nebo také cholekalciferol je pro tělo jednou z nejdůležitějších forem vitaminu D. Na rozdíl od vitaminu D2 je totiž lépe využitelný, a z tohoto důvodu má i větší efekt. Je rozpustný v tucích a stojí za řadou významných funkcí v našem organismu. Za určitých podmínek se vitamin D3 dokonce vytváří naprosto přirozeně, a to za přítomnosti cenného pomocníka – slunce. Proto je v dnešní době vitamin d spojen s užíváním zejména v podzimních a zimních měsících. Jak je tomu ale v létě? Stačí pro pokrytí potřebného množství vitaminu D3 pouze sluneční paprsky či je lepší ho suplementovat i v tomto období? To si rozebereme a objasníme právě v dnešním článku.

K čemu je vitamin D potřebný?
Vitamin D je součástí několika stovek chemických reakcí v těle. Je spojován především s podporou vstřebávání vápníku a fosforu v tenkém střevě a udržením jejich normální hladiny v krvi. To znamená, že má vliv na zdravý stav a mineralizaci našich kostí a zubů. Stejně tak stimuluje systém, jež umožňuje přestavbu kostní hmoty. To je prospěšné hlavně při osteoporóze nebo v rámci její prevence. Dále má svou významnou roli v oblasti imunitního systému – podporuje ho, posiluje vlastní obranyschopnost těla a napomáhá prevenci nejrůznějších onemocnění, jímž je například nachlazení nebo infekce respiračního rázu. Kromě toho se vitamin D aktivně podílí na procesu dělení buněk a normální činnosti svalů. Je nepostradatelný i pro děti, protože zajišťuje jejich správný růst a vývin. Nezbytný je nicméně pro všechny jedince.
Přirozená tvorba vitaminu D3 a jeho další zdroje
Vrozeně má lidský organismus vlastnost si za jistých předpokladů produkovat vitamin D3 sám. Vzniká v kůži za účasti působení ultrafialového záření (UV). Dochází zde k syntéze vitaminu D z jeho prekurzoru – provitaminu 7-dehydrocholesterolu. Záleží však jak silné je toto záření, zda mu něco zamezuje či na účasti jiných vlivů, včetně zeměpisné šířky. Jedním z důležitých činitelů je ovšem věk, kdy přirozená schopnost tvorby D3 postupně klesá s přibývajícími léty. Vitamin D3 samozřejmě nalezneme taktéž v určitých potravinách, čímž můžeme jeho hladinu trochu navýšit. Jedná se o potraviny živočišného původu jako jsou tučné ryby (losos, makrela, sardinky), vejce, mléčné výrobky, játra či některé další druhy masa.
Užívat tedy vitamin D3 i v letním období?
V létě máme zajisté více možností, jak vitamin D3 načerpat, avšak existuje spoustu okolností, jež jeho normální produkci zabraňují či nejsou ze zdravotního hlediska zcela vhodné. Nejlépe se totiž vitamin D tvoří kolem poledních hodin, kdy je slunce vysoko nad obzorem. To ale může být problematické, jelikož v těchto hodinách je dermatology doporučeno se přímému slunci spíše vyhýbat. Slunečním paprskům bychom měli ještě navíc vystavovat odhalenou kůži, což je bez použití opalovacích krémů s ochranným faktorem, které také potlačují tvorbu tohoto vitaminu, nebezpečné. Obzvlášť pokud to děláme pravidelně. Další okolností je dokonce zbarvení pokožky. Zatímco u světlejší pleti se vytváří rychleji, u tmavších typů to může trvat poněkud déle. Děje se tak kvůli přítomnosti melaninu.

Jestliže se tedy nechceme vystavovat zbytečným rizikům, měli bychom používat každý den adekvátní ochranný faktor přizpůsobený klimatu v němž žijeme a v době s nejsilnějším slunečním zářením je příznivější být převážně ve stínu. Pak se vitamin D3 ale nemusí produkovat dostatečně, stejně jako tomu je v zimě. Jestli si chcete být jisti, že máte dostatek vitaminu D3 i v létě, tak ho v tomto ročním období rovněž doplňujte.
V neposlední řadě je také dobré nezapomínat, že vitamin D3 je při vyšších dávkách vhodné kombinovat s vitaminem K2, kvůli správnému transportu vápníku do zubů a kostí a zabránění jeho ukládání v cévních stěnách.
Vitamín D3 podporuje:
- přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu,
- přispívá k normální hladině vápníku v krvi,
- přispívá k udržení normálního stavu kostí,
- přispívá k udržení normální činnosti svalů,
- přispívá k udržení normálního stavu zubů,
- přispívá k normální funkci imunitního systému,
- podílí se na procesu dělení buněk,
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth Vitamin D3 ve formě kapek jednoznačně doporučujeme, balení obsahuje celkem 1800 dávek vitaminu D3 1000 I.U. v praktickém balení s kapátkem pro co nejjednodušší užívání.
Golden Nature Vitamin D3 v softgelových kapslích s olejem pro vyšší biologickou dostupnost vitaminu D3 s obsahem 2000 I.U. v jedné kapsli.
Ostropestřec mariánský, proč se zaměřit na množství silymarinu?
Ostropestřec mariánský je zajímavá a na první pohled hezká bylinka, která má svou dlouhou tradici v léčitelství asijských zemí. Již od pradávna se využívala k léčbě hadího uštknutí a na podporu správne činnosti funkce jater. Efekt na regeneraci jater dokonce potvrdily i mnohé současné studie, z nichž ale vyplývá, že aby ostropestřec mariánský byl efektivní, musí obsahovat dostatek aktivní látky zvané silymarin.
Chlorella a spirulina – proč je vhodné je kombinovat?
Chlorella a spirulina – dvě zelené superpotraviny, které toho mají hodně společného a zároveň rozdílného. Na první pohled jsou si sice možná podobné, ale svými efekty se spíše doplňují. To, co chybí jedné, druhá hravě nahradí. Díky tomu tvoří jedinečné kombo, které vám přinese vzpruhu do života. Jedná se o sladkovodní rostlinné organismy, kterým se daří v teplých a čistých vodách. Energii pro svůj růst tedy získávají ze slunečního záření, kterého potřebují velké množství. Proto i když jsou kvůli vysoké poptávce pěstovány uměle, nemusí ve výsledku obsahovat tak velkou dávku aktivních látek. Při výběru je tudíž dobré dbát na místo původu, které by se mělo co nejvíce přibližovat přirozené domovině chlorelly a spiruliny. Kvalitní chlorella pochází z Taiwanu a spirulina z tropických oblastí Asie či Afriky.
MCT olej a jeho použití nejen při zdravém vaření
MCT olej je tuk plný zdravějšího typu nasycených mastných kyselin. V dnešní době se začíná více využívat, a to nejen díky velké popularitě kokosových olejů, ale i pro jeho přínosy pro naše zdraví. Pro někoho je pojem MCT olej doposud stále neznámý, pro jiného je již součástí každodenního života jako zdroj prospěšných tuků ve výživě, pro hubnutí i pro podporu sportovního výkonu. Spoustu lidí však odrazuje už i pouhý pojem nasycený tuk, který je spojován se špatným vlivem na náš organismus. Pod zkratkou MCT se skrývají tři anglická slovíčka – medium chain triglycerides, jenž odkazují na oleje se středně dlouhým řetězcem











