DMSO (Dimethylsulfoxid) použití a působení??
Dimethylsulfoxid známý také pod zkratkou DMSO je přírodní organická sloučenina síry získávána ze dřeva. Příběh DMSO započal na přelomu 19 století v Německu, kdy bylo DMSO objeveno shodou náhod v dřevařském průmyslu, jako vedlejší produkt při výrobě papíru. DMSO by se dalo označit také jako přírodní rozpouštědlo, ovšem s blahodárným vlivem na celkový organismus.
Co je DMSO?
DMSO je čirá bezbarvá tekutina charakteristického zápachu, většinou připomínající vůni česneku, získávána ze dřeva. DMSO je ceněno zejména díky svým skvělým vazebním vlastnostem, jelikož dokáže proniknout tkáněmi až k jednotlivým buňkám, ovšem bez jakéhokoliv porušení tkání či buněčných membrán. Dimethysulfoxid je také výborným nosičem a napomáhá transportu jiných aktivních látek v organismu.
Jak DMSO dávkovat a užívat?
DMSO se využívá na široké spektrum onemocnění jako podpůrná terapie, standardně v kombinaci s různými látkami jako roztok. Roztok může být o různých koncentracích a záleží, zda je jeho aplikace na vnitřní či vnější užití.
Před jakoukoliv aplikací platí, že bychom nejdříve měli čisté DMSO vyzkoušet, zdali náhodou na něj není organismus alergický. Aplikujte DMSO nanesením malého množství (1-2 kapky) na paži a rozettřete Nechte DMSO 15-30 min. působit a pár hodin vyčkejte. Jestliže nepocítíte žádné alergické projevy, můžete DMSO aplikovat dále.

Síla roztoku DMSO dle místa aplikace:
(Síla roztoku je orientační a liší se dle závažnosti onemocnění, při vážnějších onemocnění doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem)
- 80% roztok lze aplikovat na kožní problémy, bradavice**
- 50% roztok lze aplikovat a tělo a trup**
- 30% roztok lze aplikovat na oblast hlavy**
- 1% roztok lze aplikovat do očí**
(** Parafrázování aplikace dle knihy od Dr. Hartmut Fischer, nejedná se o doporučený způsob použití)
DMSO bývá nejčastěji využíváno jako analgetikum proti bolesti svalů a pohybového aparátu, ovšem také ho lze použít na níže uvedené onemocnění.
Onemocnění pohybového aparátu:
- Osteoporóza*
- Artritída*
- Degenerativní onemocnění kloubů*
Kožní onemocnění:
- Bradavice*
- Opary*
- Ekzém*
- Projevy alergických reakcí (kopřivka)*
- Dermatitida

DMSO je také výborným pomocníkem při:
- aktivuje membrány, prochází membránami biologických systémů*
- potlačuje záněty (zabraňuje růstu bakterií)*
- odvodňuje, kromě jiného tedy zmenšuje otoky*
- podporuje imunitu – podporuje vznik obranných buněk*
- rozšiřuje cévy*
- blokuje tok kalcia – zlepšuje výkon srdce a zvyšuje obsah srdečních komor*
- chrání buňky, např. před mrazem, ozářením či mechanickým poškozením*
- působí jako antioxidant – ničí volné radikály*
- uvolňuje svaly*
- upravuje/redukuje krevní tuky*
- podporuje rychlé hojení ran*
- vyhlazuje jizvy, podobně aktivní jako kolagenáza = rozkládá kolagen*
- ovlivňuje propustnost tkání*
(* Nejedná se o zdravotní tvrzení ale o parafrázovaní knihy od Dr. Hartmut Fischer DMSO)
Doporučujeme si přečíst knihu od Dr. Hartmut Fischer, kde se dozvíte více informací.
Pokud se rozhodne zázrak přírody v podobě DMSO vyzkoušet, vždy vybírejte pouze a jedině DMSO FARMACEUTICKÉ KVALITY o síle 99,9%. Jen tak budete mít zaručený maximální efekt.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Projevy nedostatku trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny.
Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?
Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí. Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin.
Zinek a jeho význam v organismu?
Zinek je minerální látkou, kterou známe asi všichni. Jeho velmi důležitá role v organismu je nevyvratitelná, protože se účastní více než 300 biochemických reakcí. Zinek je přítomný v každé buňce našeho těla a je významný již při samotném vývoji jedince. Potřebný je třeba i pro pokožku, reprodukční systém nebo imunitu.









