Hericium a obsah polysacharidů, jakou hraje roli?
Hericium je dřevokazná houba s velmi pozitivním vlivem na fungování našeho organismu. Najdeme ji pod českým názvem Korálovec ježatý nebo pod latinským Hericium Erinaceus. Není asi tolik známá jako jiné medicinální houby, ale umí být stejně účelná. Má v sobě totiž mnoho biologicky aktivních látek, které mohou podpořit několik oblastí těla. Váží si ji nejen v tradiční čínské medicíně, ale rovněž v té moderní. Zcela běžně je v místech výskytu konzumována jakožto lahodná houba i využívaná v péči o zdraví. Proto se na tuto blahodárnou houbu dnes zaměříme a řekneme si, proč je důležité se zajímat o obsah polysacharidů, jež se v ní skrývají.

Dle čeho hericium poznáme a kde se vyskytuje?
Hericium parazituje především na listnatých stromech. Může se jednat o duby a buky, které jsou nějakým způsobem poškozeny či zahnívají. Nejhojněji roste na asijském kontinentě. V Evropě na korálovec narazíme skutečně zřídka. U nás se s ním můžeme opravdu vzácně setkat v Beskydech, avšak sbírat ho nesmíme, jelikož je chráněn. České pojmenování a jeho přezdívka lví hříva vycházejí z podoby hericia. Zevnějšek je pokryt dlouhými třásněmi, a z tohoto důvodu může na první pohled připomínat korál. Hericium je zpočátku bílé, později žloutne až hnědne. Vyrůstá v trsech na kmenech či pařezech.
Jaké látky se v hericiu nachází?
Součástí hericia je hned vícero skupin zajímavých látek, jež mají řadu kladných efektů na zdraví. Jedná se o složky, jimiž jsou terpenové sloučeniny (erinaciny), fenoly (hericenony), aminokyseliny (L-alanin a L-leucin), bílkoviny (enzymy jako amyláza, proteáza, a laktáza), steroidní sloučeniny (ergosterol, kampesterol, stigmasten), mastné kyseliny (kyselina olejová, stearová, palmitová, linolová) a nesmíme samozřejmě opomenout ani vitaminy a minerály. Z vitamínů jsou to hlavně vitaminy z b-komplexu a vitamin D, z minerálů pak selen, měď, draslík, hořčík, vápník, zinek, fosfor a sodík. Za nejcennější složku v korálovci jsou ovšem považovány polysacharidy.
Co tedy jsou polysacharidy a proč mají takový význam?
Polysacharidy jsou cukry, jež mají komplexní (složitý) charakter. Skládají se z velkého množství monosacharidových jednotek, které vytváří dlouhé rozvětvené i nerozvětvené řetězce, spojené glykosidovou vazbou. V dřevokazných houbách se nachází velice prospěšné polysacharidy, a to zejména tzv. glukany. Ty se rozlišují na základě své vazby a označují se čísly. Následně se podle svých vlastností dělí do dvou forem. Tyto formy se nazývají alfa a beta. Z těch jsou přínosnější pro lidský organismus spíše beta-glukany, které mají vyšší aktivitu.

Beta-glukany jsou pro tělo významné především z imunologického hlediska. Chovají se jako modifikátory biologické odezvy. To znamená, že ovlivňují způsob, jak naše tělo reaguje na rozmanité antigeny – viry, bakterie či alergeny. Podnítí totiž imunitní odpověď k jejich eliminaci. Aktivují buňky, jež stojí za vlastní obranyschopností organismu. To jsou kupříkladu mikrofágy, makrofágy a lymfocyty. Třeba makrofágy hledají a pohlcují veškeré cizorodé organismy a právě beta-glukany zvyšují jejich činnost na maximum. Beta-glukany fungují zároveň i opačným způsobem, kdy tuto imunitní reakci zastavují, když už není potřebná. Glukany tedy napomáhají tělu se adaptovat na nejrůznější nepřiznivé vlivy okolního prostředí.
S čím může být hericium ještě nápomocné?
Mimo výrazné podpory imunitního systému, jež mu zaručují výše zmíněné polysacharidy, má hericium další blahodárné schopnosti. Příznivě prospívá celému trávicímu systému – harmonizuje žaludek a přispívá k normálnímu trávení. Doporučuje se při různorodých žaludečních obtížích. Může to být například pálení žáhy, zvýšená tvorba žaludečních šťáv nebo problémy spojené s výskytem žaludečních vředů. Korálovec je však prospěšný nejen z fyzického hlediska, ale i z toho psychického. Pozitivní dopad má na zdraví nervového systému, podporu mentálních funkcí a zlepšení soustředění a paměti. Dále je dokonce užitečné pro růst nervových buněk a ochranu samotných nervů.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Co to jsou aminokyseliny, a za co jsou v organismu zodpovědné?
Aminokyseliny jsou sloučeniny, které jsou pro nás nejen potřebné, ale navíc nezbytné. Jejich suplementace je populární zejména mezi těmi, co se věnují sportu a intenzivním fyzickým výkonům. Nicméně kompletní biogenní spektrum těchto látek vyžaduje opravdu každý organismus. Existuje jich totiž celá řada. Leccos mají všechny společné, ale každá má i své vlastní speciální a důležité úkoly. Určité z nich však musíme do těla dokonce přijímat ze stravy.
Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách
Projevy nedostatku trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou produkovány napříč celým trávicím traktem. Nejvíce se vytvářejí v ústech, žaludku, střevech a slinivce břišní. Existuje jich několik různých a jsou rozděleny podle toho, jakou skupinu makroživin rozkládají. Amyláza, laktáza a celuláza se starají o veškeré sacharidy, které společně se stravou přijmeme a udělají z nich jednodušší typy cukrů jako je například glukóza. Lipáza zase rozloží tuky na glycerol a snadněji vstřebatelné mastné kyseliny. Na rozštěpení bílkovin má velký podíl proteáza, jež usnadňuje jejich rozklad na jednotlivé aminokyseliny.









