Jaké jsou obsahové látky v bylinkách a co všechno umí? 1. část
Bylinek, které můžete užívat za účelem podpory vašeho fyzického i mentálního zdraví je celý dlouhý zástup. Dnešní doba nám poskytuje široký výběr a byla by rozhodně škoda nevyužít veškerých pozitiv, jež nám rostliny mohou nabídnout. Co je ovšem důležité, jsou především zastoupené obsahové látky, protože právě ty jsou pro nás přínosné. Určité z nich mohou mít vlastnosti podobné, ale každá z nich má také svá vlastní specifika. My se dnes proto na některé aktivní složky podíváme a podrobněji si je rozebereme.

Saponiny
Jedná se o chemické bioaktivní sloučeniny, které se běžně vyskytují v různých bylinkách a jsou poměrně rozšířené. Nicméně je mohou produkovat i jisté bakterie nebo mořští živočichové. V rostlinách mají jednu hlavní funkci, slouží totiž jako ochranná bariéra před škůdci a patogeny. Po smíchání s vodou vytváří tyto látky pěnu. Saponiny se chovají antibakteriálně a tonizačně. Podporují imunitu, energetický metabolismus a udržují zdravou hladinu cukru v krvi. Jsou také příznivé na mnohé orgánové soustavy jako je například močový, reprodukční, kardiovaskulární a nervový systém. Jsou přítomny třeba v kotvičníku zemním, mace peruánské či yucce.
Ginsenosidy
Jsou specifickým a unikátním typem saponinů, jež bychom našli v ženšenu pravém. Koncentrovány jsou zejména v jeho kořenech. Existuje jich celá spousta, nicméně jsou mezi nimi jednotlivé rozdíly ve struktuře a schopnostech. Pokud hledáte kvalitní ženšen, měli byste se o množství těchto látek zajímat. Ženšenové saponiny umí povzbudit organismus po fyzické, ale rovněž po psychické stránce. Mají význam pro podporu kognitivních funkcí (paměť, myšlení, soustředění), obranyschopnosti, odolnosti proti stresu a vitality.
Polysacharidy
Jsou cukry, které jsou tvořeny větším kvantem monosacharidových jednotek. V rostlinách se vyskytují v rozpustné i nerozpustné formě, od čehož se odvíjí též jejich vlastnosti. Polysacharidy bývají hlavní aktivní složkou v medicinálních houbách, v nichž je zastoupení těchto látek zásadní pro jejich náležitý efekt. Našli bychom v nich zejména různé druhy mananů a glukanů. Tyto látky vykazují významný antioxidační a imunostimulační vliv. Polysacharidy však nejsou výsadou pouze hub, zajímavý je třeba i chitosan, jenž snižuje cholesterol a dokáže na sebe vázat tuky.

Betaglukany
Jsou jedním ze dvou typů glukanů, které jsou však o něco prospěšnější než jim příbuzné alfaglukany. Jak jsme již nastínili, najdeme je ve vitálních houbách. Zmínit můžeme kupříkladu reishi, cordyceps, hlívu, hericium a coriolus, ale je opravdu mnoho dalších druhů, jež mají také jejich výrazný obsah. Betaglukany jsou ovšem obsaženy i jinde, a to dokonce v pekařských a pivovarských kvasinkách, obilovinách, bakteriích či mořských řasách. Jde o látky, které jsou částečně rozpustné a mohou podněcovat vlastní obranné mechanismy našeho těla.
Flavonoidy
Flavonoidy jsou skupiny různorodých sloučenin. Ty se přirozeně nachází v ovoci, zelenině, kávě, čaji, kakau a jiných rostlinách. Jak je dokázáno v mnohých studiích, mají prokazatelně širokou škálu zdravotních výhod. Velmi často se jedná o rozličná barviva a antioxidanty. Flavonoidy chrání buňky, jsou protizánětlivé, podporují imunitu, posilují kardiovaskulární systém, mohou být přírodními antihistaminiky a optimalizovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Jmenovat můžeme pro představu quercetin, resveratrol, rutin nebo hesperidin.
Terpenové sloučeniny
Terpeny či terpenoidy jsou organické, silně aromatické látky. Dodávají proto rostlinám nezaměnitelnou vůni, barvu a často navíc nahořklou chuť. Jejich úkolem je chránit před nepříznivými vnějšími vlivy. Terpeny se získávají z různých částí rostliny a dělí se podle počtu molekul isoprenu. Stimulují obranyschopnost, mohou zmírňovat stres, nervozitu a stabilizovat psychiku. Některé fungují antimikrobiálně a protizánětlivě, jiné zase srovnávají hormony, podporují zdraví jater, oběhového systému nebo zlepšují trávení. Existuje jich stovky, známější je třeba menthol, karoten, geraniol, limonen, pinen, myrcen, linalool či lanosterol.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7697716/
Ostropestřec mariánský – proč je důležitý obsah silymarinu?
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.
Jaké jsou formy omega 3?
Omega 3 mastné kyseliny patří mezi esenciální živiny, které si sice tělo samo vyrobit neumí, ovšem i přesto jsou pro nás opravdu klíčové. Jsou zásadní už od raného vývoje a nepostradatelné jsou vlastně po celý život. Je tedy důležitý jejich pravidelný příjem ze stravy, to ale bývá v našich končinách poněkud problematické.
Acai berry, opravdu nám pomůže s hubnutím?
Acai berry může být při redukci hmotnosti svým způsobem nápomocná. Díky komplexu přítomných látek přispívá ke zrychlení metabolismu, a navíc má v sobě poměrně dost vlákniny, která je pro lidské tělo významná i z hlediska odstraňování nadbytečných kil.









