Jaké má cordyceps schopnosti, koncentrace a jak ho vybrat?
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinou používanou v tradičních medicínách. Pochází z vysokohorských oblastí Číny a Nepálu a svým vzhledem připomíná housenku či larvu. A není divu, housenky jsou totiž jeho hostitelem.
Bioaktivní látky v cordycepsu
Veškeré schopnosti této houby vychází z širokého spektra bioaktivních sloučenin, jež ukrývá. Najdeme v něm určitě některé minerální látky a vitaminy – například hořčík, železo, fosfor a vápník, vitamin K, D a také jisté ze skupiny B. Mnohem zajímavější jsou ovšem další složky. Jsou to třeba nukleosidy (adenosin, kordycepin, cytosin), nukleotidy (adenosin 5-monofosfát), polysacharidy (manany, mananové polymery, glukany), aminokyseliny, enzymy, peptidy, polypeptidy, antioxidanty, mastné kyseliny nebo taktéž steroly.
Proč je cordyceps prospěšný?
Cordyceps je prospěšný hned z mnoha důvodů. Působí na fyzickou i psychickou stránku, harmonizuje, zlepšuje houževnatost, vytrvalost a vitalitu. Při pravidelné suplementaci můžete zpozorovat také příval zcela nové energie. Velice dobře funguje na podporu správné činnosti imunitního systému, kdy se pak tělo dokáže lépe bránit proti infekcím a různorodým patogenním mikroorganismům. Dále je příznivý pro kardiovaskulární systém, dýchací soustavu, ochranu buněk a regulaci cukrů a tuků v krvi. Zvyšuje dokonce odolnost proti stresu a může mít pozitivní vliv na plodnost a sexualitu.
V jaké formě cordyceps zvolit?
Tato medicinální houba je již natolik populární, že produktů, které ji obsahují, je opravdu velké množství a forem, ve které si ji můžete pořídit, je rovněž celá řada. Proto může být poněkud složité se v nabídce vyznat. Nicméně nejvyužívanější je prášek, extrakty a kapsle. Ty bývají většinou i nejúčinnější. Existují samozřejmě další varianty. Jsou to například různé čaje nebo tinktury. U čajů ovšem nemáte pod kontrolou, kolik bioaktivních látek se skutečně vylouhuje a následně vstřebá do těla. Tinktury jsou zase na bázi alkoholu, a to nevyhovuje každému.
Jak poznat kvalitu cordycepsu?
Pokud chcete opravdu kvalitní produkt, vždy se informujte přímo u výrobce, který zná výrobní proces a původ suroviny zcela jistě nejlépe. Napovědět by vám však měl také přímo obal produktu, na kterém by mělo být uvedeno, kolik cordycepsu je použito a taktéž poměr těch nejdůležitějších aktivních látek. V tomto případě se jedná především o polysacharidy. Ani v tomto případě ale neplatí, že čím více, tím lépe. Proto se rovněž podíváme na jeho jednotlivé koncentrace.
Jaké může mít cordyceps koncentrace?
Cordyceps se nejčastěji vyskytuje v koncentraci 30 a 50 % polysacharidů. Neměli byste ovšem ihned automaticky sahat po té vyšší, jelikož každá z nich je vhodná v jiné situaci. V případě, že chcete tuto medicinální houbu použít pro celkovou podporu organismu, zvýšení energie, zlepšení přirozených funkcí těla a plánujete dlouhodobou suplementaci, volte spíše 30 % koncentraci. Tam je totiž dostatečný prostor i pro další bioaktivní sloučeniny, které spolu s polysacharidy zajišťují širokospektrální účinnost. Jestliže je váš stav akutnější a nerovnováha výraznější, nasaďte nejdříve na kratší dobu 50 % koncentraci, jež rychleji nastartuje organismus.
Optimální dávkování
Doporučená denní dávka není oficiálně stanovena a může se lišit v závislosti na formě produktu. Nicméně nepřekračujte dávku, která je doporučena na daném produktu. Je možné začít nejprve s nižším množstvím, a pokud se nedostaví požadovaný efekt, dávku teprve pozvolna navyšovat. Výsledky mohou záviset také na vašem momentálním zdravotním stavu, tělesné konstituci a další faktorech. Cordyceps je vhodné užívat 5 dní v týdnu a 2 dny zcela vynechat.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Properties of Cordyceps Sinensis: A review – PMC [online]. [cit. 25. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7104941/

L-Citrulin aminokyselina nejen pro sportovce, co všechno umí?
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením. L-citrulin je ovšem v tomto ohledu o trochu odlišnější než většina ostatních aminokyselin.

Vitamin D3 – proč je nejdůležitější formou vitaminu D?
Vitamin D se skládá z několika sloučenin, přičemž ta nejdůležitější a také nejznámější se nazývá cholekalciferol neboli vitamin D3. Oproti jiným sloučeninám se liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dovede v kůži vytvořit díky slunečnímu záření, konkrétně ultrafialovému UVB záření. Vitamin D3 je jedna z forem vitaminu D. Pro lidské tělo je nezbytný především proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku, který má velký význam pro naše zuby a kosti. Stejně tak je tento vitamin rozpustný v tucích důležitý i pro správné fungování imunitního systému.

Jak na přebytečná kila? Objevte chitosan.
Chitosan se získává za pomoci chemických postupů z tzv. chitinu. Ten byl objeven a zkoumán již v průběhu 19. století. Následně z něho byly extrahovány různé deriváty, včetně samotného chitosanu. Z tohoto důvodu se tedy nejedná o žádnou nově nalezenou látku. Chitosan je po chemické stránce lineární polysacharid složený z různě rozložených typů glukosaminu. Chitosan má kladný náboj, pyšní se opravdu mohutnou vazebnou schopností. Jako každá vláknina na sebe dokáže navázat vodu, zvětšit svůj objem, a tím být přínosem pro celý zažívací trakt. Na rozdíl od jiných typů vlákniny, se jako běžná součást naší stravy ale nevyskytuje.