Jaké má cordyceps schopnosti, koncentrace a jak ho vybrat?
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinou používanou v tradičních medicínách. Pochází z vysokohorských oblastí Číny a Nepálu a svým vzhledem připomíná housenku či larvu. A není divu, housenky jsou totiž jeho hostitelem.
Bioaktivní látky v cordycepsu
Veškeré schopnosti této houby vychází z širokého spektra bioaktivních sloučenin, jež ukrývá. Najdeme v něm určitě některé minerální látky a vitaminy – například hořčík, železo, fosfor a vápník, vitamin K, D a také jisté ze skupiny B. Mnohem zajímavější jsou ovšem další složky. Jsou to třeba nukleosidy (adenosin, kordycepin, cytosin), nukleotidy (adenosin 5-monofosfát), polysacharidy (manany, mananové polymery, glukany), aminokyseliny, enzymy, peptidy, polypeptidy, antioxidanty, mastné kyseliny nebo taktéž steroly.
Proč je cordyceps prospěšný?
Cordyceps je prospěšný hned z mnoha důvodů. Působí na fyzickou i psychickou stránku, harmonizuje, zlepšuje houževnatost, vytrvalost a vitalitu. Při pravidelné suplementaci můžete zpozorovat také příval zcela nové energie. Velice dobře funguje na podporu správné činnosti imunitního systému, kdy se pak tělo dokáže lépe bránit proti infekcím a různorodým patogenním mikroorganismům. Dále je příznivý pro kardiovaskulární systém, dýchací soustavu, ochranu buněk a regulaci cukrů a tuků v krvi. Zvyšuje dokonce odolnost proti stresu a může mít pozitivní vliv na plodnost a sexualitu.
V jaké formě cordyceps zvolit?
Tato medicinální houba je již natolik populární, že produktů, které ji obsahují, je opravdu velké množství a forem, ve které si ji můžete pořídit, je rovněž celá řada. Proto může být poněkud složité se v nabídce vyznat. Nicméně nejvyužívanější je prášek, extrakty a kapsle. Ty bývají většinou i nejúčinnější. Existují samozřejmě další varianty. Jsou to například různé čaje nebo tinktury. U čajů ovšem nemáte pod kontrolou, kolik bioaktivních látek se skutečně vylouhuje a následně vstřebá do těla. Tinktury jsou zase na bázi alkoholu, a to nevyhovuje každému.
Jak poznat kvalitu cordycepsu?
Pokud chcete opravdu kvalitní produkt, vždy se informujte přímo u výrobce, který zná výrobní proces a původ suroviny zcela jistě nejlépe. Napovědět by vám však měl také přímo obal produktu, na kterém by mělo být uvedeno, kolik cordycepsu je použito a taktéž poměr těch nejdůležitějších aktivních látek. V tomto případě se jedná především o polysacharidy. Ani v tomto případě ale neplatí, že čím více, tím lépe. Proto se rovněž podíváme na jeho jednotlivé koncentrace.
Jaké může mít cordyceps koncentrace?
Cordyceps se nejčastěji vyskytuje v koncentraci 30 a 50 % polysacharidů. Neměli byste ovšem ihned automaticky sahat po té vyšší, jelikož každá z nich je vhodná v jiné situaci. V případě, že chcete tuto medicinální houbu použít pro celkovou podporu organismu, zvýšení energie, zlepšení přirozených funkcí těla a plánujete dlouhodobou suplementaci, volte spíše 30 % koncentraci. Tam je totiž dostatečný prostor i pro další bioaktivní sloučeniny, které spolu s polysacharidy zajišťují širokospektrální účinnost. Jestliže je váš stav akutnější a nerovnováha výraznější, nasaďte nejdříve na kratší dobu 50 % koncentraci, jež rychleji nastartuje organismus.
Optimální dávkování
Doporučená denní dávka není oficiálně stanovena a může se lišit v závislosti na formě produktu. Nicméně nepřekračujte dávku, která je doporučena na daném produktu. Je možné začít nejprve s nižším množstvím, a pokud se nedostaví požadovaný efekt, dávku teprve pozvolna navyšovat. Výsledky mohou záviset také na vašem momentálním zdravotním stavu, tělesné konstituci a další faktorech. Cordyceps je vhodné užívat 5 dní v týdnu a 2 dny zcela vynechat.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Properties of Cordyceps Sinensis: A review – PMC [online]. [cit. 25. 07. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7104941/

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.

Garcinie kambodžská – keř, jehož plody vám pomohou při hubnutí
Garcinie kambodžská též tamarind malabarský je keř, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Roste v tropických vlhkých pralesích jihovýchodní Asie a kvete žlutě nebo červeně. Podle způsobu pěstování začíná plodit až po minimálně 10 letech. Vzhledem není samotný keř ničím zvláštní, pokud ale rostlina právě plodí, vaši pozornost si získají plody s rýhami, díky čemuž připomínají tykev. Oproti ní jsou ale o dost menší, velikost mají zhruba jako jablko. Nezralé plody jsou zelené a postupně se mění na žluté. K přímé konzumaci se využívá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Případně se z plodů připravuje koření, které se nejčastěji využívá v indické kuchyni.

Jaké mikroživiny nejčastěji chybí veganům a vegetariánům?
Veganství a vegetariánství se stává mezi lidmi čím dál tím oblíbenějším a počet lidí, kteří se vydají tímto směrem, neustále narůstá. Tato strava může mít mnoho benefitů, ovšem je třeba se zaměřit na správnou skladbu celého jídelníčku tak, aby v něm bylo obsaženo dostatek bílkovin, sacharidů i tuků. Na co se ale občas zapomíná jsou mikronutrienty neboli vitaminy a minerální látky. Vyřazení určitých skupin potravin s sebou totiž přináší riziko nedostatečného příjmu některých z nich. Tudíž je někdy nutné sáhnout i po doplňku stravy.