L-Citrulin aminokyselina nejen pro sportovce, co všechno umí?
V době, kdy se spousty lidí snaží větší měrou pečovat o svoje zdraví a zlepšovat i své výkony, se na trhu objevují nové doplňky stravy, jež mají tyto snahy podpořit. Jednou takovou látkou, která je již nějakou dobu dostupná ve formě suplementů je L-citrulin. Objeven byl dokonce před více než sto lety a jedná se o aminokyselinu, která je hojně spojována právě se sportem a fitness světem, ovšem může být velmi dobře užitečná i v jiných směrech. Co to však ten L-citrulin je a jak funguje? A jaký je jeho potenciál pro lidské zdraví? To si objasníme právě v dnešním článku.
Co je L-citrulin a kde byl objeven?
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením. L-citrulin je ovšem v tomto ohledu o trochu odlišnější než většina ostatních aminokyselin. Není totiž v organismu využíván ke tvorbě bílkovin napřímo. V těle se neukládá, ale kontinuálně se zužitkovává a metabolizuje v procesech, kde se mění na jiné látky. L-citrulin byl objeven díky vodnímu melounu, ze kterého byl izolován již v první polovině 20. století. Známý je tedy již poměrně dlouho, nicméně jeho pozitivní schopnosti byly zkoumány až později. Jeho název je odvozen od latinského slova pro vodní meloun – citrullus.

L-citrulin a močovinový cyklus
L-citrulin je jednou ze součástí tzv. močovinového cyklu. Běžně může být nazýván také jako ornithinový či ureosyntetický. Všechna tato pojmenování však odkazují na to samé. Cyklus se odehrává především v játrech, konkrétněji v cytoplazmě a mitochondriích jaterních buněk. Tento proces probíhá neustále a je pro naše tělo zásadní. Organismus se tím totiž zbavuje toxického amoniaku, který následně vylučujeme společně s močí. Celý cyklus začíná přeměnou amoniaku a oxidu uhličitého na karbamoylfosfát (záporně nabitý iont a meziprodukt právě při metabolismu dusíku). Ten se následně spojuje s ornithinem (taktéž aminokyselina) a vzniká citrulin. Poté dalšími reakcemi vzniká močovina. Citrulin se dále vstřebává do krve, kde slouží pro pozdější přeměnu na arginin.

Jak může být L-citrulin přínosný?
Jeden z předních důvodů, proč je citrulin využívaný s takovou oblibou, je nárůst hladiny oxidu dusnatého (NO). Ten je významný pro rozšiřování cév (vasodilataci). Při vyšší koncentraci oxidu dusnatého dochází k většímu průtoku krve, a kyslík je tak lépe transportován do všech tkání včetně svalů. To zajišťuje jejich lepší činnost a následnou regeneraci. Citrulin také prochází přes membránu do mitochondrií, kde zrychluje obnovu adenosintrifosfátu (ATP). Tato látka je hlavním zdrojem energie veškerých buněk. Z tohoto důvodu zajišťuje citrulin příval energie a síly a oddaluje nástup únavy.
Mimo to citrulin stimuluje aktivitu imunitního systému a minimalizuje riziko možného přetrénování, zmenšuje bolestivost svalstva, zvyšuje množství anabolických hormonů a testosteronu a podporuje syntézu bílkovin a kreatinu. Díky vasodilataci může rovněž posloužit ke snížení tlaku, lepší erekci a kardiovaskulárnímu zdraví.
Vzhledem k tomu, že se citrulin stejně přemění v arginin, nabízí se otázka, proč nesuplementovat ihned arginin. Bylo totiž zjištěno, že při užívání citrulinu dochází k efektivnějšímu zvýšení hladiny argininu v plazmě, než když je doplňován rovnou arginin. Citrulin proto funguje i po delší dobu. Nicméně obě tyto látky jsou pro organismus příznivé, a je možné je dokonce kombinovat.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Ginkgo biloba – zázrak z Asie, který vás dovede k dlouhověkosti
Extrakt z ginkgo biloba (jinanu dvojlaločném) se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně využívá již po staletí. Historie tohoto Ginkgo biloby však sahá daleko hlouběji, až do období prvohor. Není tedy žádný div, že se tyto stromy označují za živoucí fosilii. V listech ginkga se dále nachází terpenické laktony, ginkgolidy, kyselina ginkgolová a látka zvaná bilobalid. Všechny tyto látky, souhrnně terpeny a flavonoidy, se podílejí na mikrocirkulaci v těle, účastní se energetické výměny a zvyšují žilní tonus.
Reishi z pohledu čínské medicíny
Reishi (Ganoderma lucidum) je jednou z velmi ceněných hub v tradiční čínské medicíně, kde se jejích vlastností využívá už po 4 tisíce let. V čínštině se pro ni používá názvu Ling zhi, což se volně překládá jako „božská houba nesmrtelnosti“ nebo „bylina duchovní síly“. U nás je známá i pod jménem lesklokorka lesklá a už i v našich končinách si ji nejeden člověk, pro nedocenitelný vliv pro tělo, oblíbil. Reishi totiž obsahuje velké množství bioaktivních látek, pro které je tak jedinečná a hojně využívaná. Zmínky o reishi můžeme najít v nejstarších čínských bylinkářských knihách, kde je řazena mezi královské rostliny a nejvyšší byliny. Podle nich měla prodlužovat život, posilovat srdce a kognitivní funkce.
Koenzym Q10, na jaké formy se zaměřit a jak vybrat ten správný?
Koenzym Q10, zkráceně i CoQ, je látka, která je podobná vitaminům. Je velmi důležitý pro zdravé fungování našeho organismu, jelikož je přítomen ve všech buňkách těla, kde má svůj zásadní význam. Koenzym Q10 si tělo samo produkuje, s postupně přibývajícím věkem se ovšem tato samovolná tvorba zpomaluje. Nejvyšší hladiny koenzymu máme mezi 20. a 25. rokem života, po 30. roce dochází k jeho rapidnímu úbytku a často se udává, že ve 40. letech jsme již pouze na polovičních hodnotách.









