Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví. Používá se v tradičním léčitelství, zejména v ajurvédě, ale je i součástí mnoha kuchyní, včetně indické, kde je základem rozličných a chutných kořenících směsí. Pískavice je často vyhledávaná pro svou schopnost podporovat různorodé tělesné funkce. My se na ni proto v dnešním článku podíváme a její potenciál vám přiblížíme.
Jak pískavice roste?
Je to jednoletá rostlina s charakteristickými světle zelenými trojlaločnými lístky a drobnými bílými či žlutými květy. Patří do čeledi bobovitých, a to společně s mnoha jinými zástupci, na které můžeme běžně narazit i v našich končinách (např. jetel nebo hrachor). Po odkvětu vytváří úzké lusky obsahující drobná, tvrdá semena, která jsou hlavní využívanou částí. Skrývají spoustu bioaktivních látek, jež jsou pro naše tělo ve spoustě ohledech prospěšné. Fenugreek dorůstá do výšky kolem 60 cm a má poměrně nenáročné pěstební nároky. Potřebuje jen dostatek tepla a slunce a pravidelnou zálivku. Přirozeně roste v oblastech jižní Evropy, Asie a severní Afriky. Významným producentem je například Indie. Avšak díky své oblibě se již pěstuje i v jiných částech světa.
Jaké aktivní složky v pískavici najdeme?
Pískavice řecké seno je rostlina, jejíž semena obsahují pestrou směs látek, které ji činí velice zajímavou. Mezi hlavní složky patří saponiny, flavonoidy, polysacharidy, alkaloidy, steroly a esenciální oleje. Pyšní se také bohatou výživovou hodnotou, jelikož obsahuje rostlinné bílkoviny a vlákninu, jež je důležitá pro správné zažívání. Přítomné jsou dokonce jisté vitaminy a minerály. Jedná se především o vitaminy ze skupiny B, železo, hořčík, zinek, vápník a fosfor. Semínka mají specifickou lehce oříškovou, avšak taktéž nahořklou chuť a velmi výraznou vůni. Hořkost se tepelnou úpravou pozvolna vytrácí.
Jak nám může pískavice prospět?
Tato bylina má široké spektrum zajímavých schopností. Tradičně se používá pro podporu trávicího systému, přičemž se hodí také k úlevě při různých zažívacích obtížích. Ochraňuje žaludeční sliznici, zlepšuje střevní peristaltiku a podněcuje chuť k jídlu. Napomáhá taktéž stabilizovat hladinu cukru v krvi. Je příznivá pro ženský reprodukční systém, a proto se hojně využívá například při problémech s menstruačním cyklem nebo hormonální nerovnováhou. Má totiž významný vliv na hladiny hormonů v organismu. Zmiňována je často rovněž v souvislosti s podporou laktace. U mužů může fenugreek přispět k lepší produkci pohlavních hormonů a nárustu svalů.
Kromě toho může pískavice posílit imunitní systém, chránit buňky před oxidativním stresem, pozvednout energii a mírnit únavu, což je spojeno s jejími regeneračními a tonizačními dovednostmi. Oblíbená je dokonce v kosmetice. Její protizánětlivé, antioxidační a regenerační vlastnosti ji činí populární složkou v přípravcích pro péči o pleť nebo vlasy.
Jak pískavici užívat?
Na trhu ji seženete v četných podobách. Existuje v prášku, kapslích, čajích či kořenících směsích. Nicméně ne všechny varianty přinesou ten stejný výsledek. Pokud ji chcete primárně pro podporu vašeho zdraví, je potřeba ji užívat v dostačujícím množství, a to několik týdnů až měsíců. Změny se totiž nedostaví ze dne na den. Je třeba počítat s tím, že každé tělo je jedinečné. Výsledky a doba, kdy začnete pociťovat změny, mohou záviset na vašem zdravotním stavu a konkrétním účelu užívání. Dávkování se odvíjí od zvolené formy. V případě, že máte citlivější trávicí trakt, suplementujte fenugreek až po jídle.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
Fenugreek a multipurpose crop: Potentialities and improvements - PMC [online]. [cit. 12. 02. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4894452/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Methylene Blue – více než jen barvivo
Methylenová modř je syntetická organická sloučenina ze skupiny tzv. fenothiazinových barviv, která se vyznačuje intenzivní tmavě modrou barvou a velmi dobrou rozpustností ve vodě i v ethanolu. V čisté variantě má podobu tmavě modrého krystalického prášku.

Kešu jako zdravá svačina
Kešu jádra jsou velmi oblíbenou pochoutkou pro zdravé mlsání, nicméně se hojně využívají i do mnoha receptů, a to jak slaných, tak do těch sladkých. Patří mezi jedny z nejoblíbenějších ořechů na trhu, protože nejen, že jsou velice chutné, ale obsahují spoustu příznivých živin a látek, jež naše tělo potřebuje. Proto se skvěle hodí jakožto zdravější alternativa jiných, průmyslově zpracovaných a rychle dostupných svačin. Kešu náleží mezi nejzdravější ořechy, a to nejen proto, že obsahuje širokou škálu blahodárných látek, ale má ještě vyvážené nutriční hodnoty. Kešu ukrývá kvalitní zdroj proteinů, jež jsou nepostradatelné pro všechny části těla. Dále nalezneme zdravé tuky. Většinu z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6. Veškeré ořechy v sobě mají více tuku, ovšem kešu patří mezi ty, které se drží spíše na těch spodních příčkách.

Jak zdravě zhubnout bez jojo efektu?
O jojo efektu se hovoří v případě, pokud člověk zhubne, ale není schopen si tuto váhu udržet po delší dobu a většinou poměrně rychle se dostává na svoji původní hmotnost, nebo mnohdy přibere ještě dokonce daleko více. To bývá zpravidla velmi demotivační a stresující. Častěji jojo efektem trpí spíše ženy, ale rozhodně se nevyhýbá ani mužům. Jedná se vlastně o reakci těla na nevhodný postup při hubnutí.