Maca peruánská a její druhy, v čem se liší?
Maca je přírodním pokladem z peruánských And a jedná se o rostlinu s opravdu pozoruhodnými vlastnostmi. Maca byla od pradávna využívána místními obyvateli nejen jakožto zdroj živin, ale také zajímavých látek, které dokážou podpořit zdraví a dodat energii. Její schopnosti jsou ovšem oblíbené rovněž v dnešním moderním světě, a to hlavně mezi těmi, jež volí přírodní produkty, které dávají opravdu smysl a fungují. Nicméně maca není pouze jedna, ale vybrat si můžete hned z několika jejích druhů. Jejich chování je sice podobné, avšak každý z nich má svá vlastní specifika. My se dnes proto v tomto článku zaměříme na její pozitiva a rozebereme si i jednotlivé druhy.

Co je maca peruánská zač?
Maca peruánská, na kterou můžeme narazit také pod názvem řeřicha peruánská, peruánský ženšen nebo latinsky lepidium meyenii, je velice odolná rostlina. Běžně roste ve vysokých nadmořských výškách, díky nimž si vytvořila řadu zajímavých látek, které ji pomohly překonat nepříznivé povětrnostní podmínky – například náhlé změny počasí, silný vítr či nízké teploty.
Maca má charakteristický vzhled, jež je často přirovnávám k tuřínu, ředkvičce nebo řepě. Kořen nacházející se pod zemí má většinou kulatý či mírně protáhlý tvar a obsahuje nejvíce bioaktivních látek. Jeho barva se může lišit od žluté až přes červenou a fialovou a někdy je dokonce černý. Dle zbarvení jednodušeji rozeznáme právě její rozličné druhy. Kořen macy se dále zpracovává pro použití do doplňků stravy. Nejdříve se suší při nízkých teplotách a poté se z něho získávají koncentrované extrakty, kdy se z rostliny dostává co nejvíce požadovaných složek.
Co maca obsahuje příznivého a čím jsou tyto složky prospěšné?
V mace se nachází všechny potřebné makroživiny jako jsou sacharidy, tuky, bílkoviny a vláknina. Maca ovšem u nás není součástí obvyklého jídelníčku, a tudíž nás zajímají především bioaktivní látky kladně ovlivňující naše zdraví. V první řadě jsou zastoupeny jisté vitaminy a minerální složky. Můžeme jmenovat třeba vitamin C, E, B1, B2, B6, selen, hořčík, železo, vápník a zinek. Dále to jsou esenciální aminokyseliny (tedy takové, které jsou nezbytné, ale tělo si je neumí vytvářet samo), antioxidanty, mastné kyseliny, saponiny, třísloviny a steroly. Veškeré tyto látky dávají mace právě onu přírodní sílu a mají vliv na fyzickou výkonnost, psychickou stabilitu, vitalitu, hormonální soustavu a sexualitu.

Jaké má maca peruánská druhy a jak se odlišují?
Druhů macy je opravdu velká spousta. Jak jsme si již řekli, liší se často svojí barvou. V současné době se nejvíce využívají zejména tři její typy – žlutá, červená a černá. I když mají složení a schopnosti dosti obdobné, může být každá o něco lepší v určité oblasti. My se teď na ně postupně podíváme.
Žlutá maca – Je v současné době asi nejběžnějším druhem. Narazit na ni v nabídce na trhu proto můžeme poměrně snadno. Má světlou až krémovou barvu a podporuje výkonnost, energetický metabolismus a vitalitu. Nastoluje také hormonální rovnováhu u mužů i žen, zlepšuje libido a je příznivá dokonce pro zažívací ústrojí a psychiku.
Červená maca – má růžovou až červenou barvu a je považována za nejvzácnější druh z těchto tří. Zároveň obsahuje nejvyšší množství antioxidantů a aminokyselin. Je vhodná pro podnícení sexuality, pohlavní zdraví a správnou tvorbu hormonů. Mužům může být ku prospěchu i v oblasti prostaty. Navíc může být skvělým doplňkem třeba při osteoporóze nebo při psychických obtížích a stresu.
Černá maca – kořen této macy má velmi tmavou barvu. Slouží skvěle pro okamžité doplnění energie a zvýšení fyzického výkonu. Podporuje plodnost, zvyšuje libido a rovněž kvalitu spermií u mužů. Kromě toho je spojována s pozitivním vlivem na naše kognitivní funkce (paměť, myšlení, koncentrace a další).
Macu tedy vybírejte dle vašich osobních preferencí. Nicméně všechny druhy můžete i libovolně kombinovat, a využít tak jejich synergie.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku. Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.
Vitamin D3 – proč je nejdůležitější formou vitaminu D?
Vitamin D se skládá z několika sloučenin, přičemž ta nejdůležitější a také nejznámější se nazývá cholekalciferol neboli vitamin D3. Oproti jiným sloučeninám se liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dovede v kůži vytvořit díky slunečnímu záření, konkrétně ultrafialovému UVB záření.
Kdy je vhodné použít hořčíkový olej a kdy kapsle hořčíku
Hořčík je minerální látkou, která je v těle zastoupena velmi výrazně. Potřebujeme ho na stovky biochemických reakcí a na zcela běžné funkce našeho organismu. Průměrná doporučená denní dávka hořčíku je stanovena na 375 mg denně pro dospělého jedince. Potřeba minerálů ovšem bývá velice individuální a závisí na spoustě faktorů. Nejde pouze o věk a pohlaví, ale třeba o míru stresu nebo fyzické a psychické zátěže.










