MCT olej a jeho použití nejen při zdravém vaření
MCT olej je tuk plný zdravějšího typu nasycených mastných kyselin. V dnešní době se začíná více využívat, a to nejen díky velké popularitě kokosových olejů, ale i pro jeho přínosy pro naše zdraví. Pro někoho je pojem MCT olej doposud stále neznámý, pro jiného je již součástí každodenního života jako zdroj prospěšných tuků ve výživě, pro hubnutí i pro podporu sportovního výkonu. Spoustu lidí však odrazuje už i pouhý pojem nasycený tuk, který je spojován se špatným vlivem na náš organismus.
Proč tomu je u MCT oleje jinak a jak ho můžeme využít?
Co vlastně zkratka MCT znamená?
Pod zkratkou MCT se skrývají tři anglická slovíčka – medium chain triglycerides, jenž odkazují na oleje se středně dlouhým řetězcem. Tyto názvy asi většině z nás k pochopení tohoto typu tuků moc nepomůžou, proto je třeba začít od úplného základu.
Oleje a tuky jsou složeny z menších sloučenin, kterými jsou mastné kyseliny. Tyto kyseliny vytváří různé délky řetězců a jsou podle toho děleny na krátké, střední a dlouhé. Všechny typy tvoří řetězce uhlíku a vodíku, a právě podle počtu uhlíků se určuje jejich délka, kdy krátké obsahují jejich nejmenší počet a dlouhé naopak největší. Tuky s krátkým řetězcem (SCT), bývají nasycené, dobře se absorbují, ovšem při jejich nadměrném příjmu mohou způsobit problémy s hladinou cholesterolu a mít tak neblahý vliv na náš kardiovaskulární systém.
Tuky s dlouhým řetězcem (LCT) bývají převážné nenasycené a jejich vstřebání trvá poněkud delší dobu, protože musí procházet procesem rozkladu a až následně jsou v organismu využity. Při nadměrné konzumaci hrozí jejich ukládání. Ze zdravotního hlediska je doporučováno preferovat nenasycené mastné kyseliny, ale u MCT tuků se ukázalo, že i ty nasycené v podobě středních řetězců, mohou být velmi prospěšné.
Jaké má MCT olej přednosti?
MCT olej se získává převážně z kokosových ořechů, konkrétně z jejich dužiny. V přírodě ho nenalezneme v samostatné podobě, proto je potřeba ho z kokosového oleje extrahovat. MCT olej pak obsahuje pouze ty přínosné mastné kyseliny, jež jsou snadno rozpustné ve vodě, dobře se vstřebávají, mohou být okamžitě efektivně transformovány na energii a nehrozí jejích ukládání. Jedná se tedy o dietní tuk, který je lehký, dobře stravitelný a zajistí nám rychlý přísun síly.
Konkrétně mezi MCT oleje patří mastné kyseliny, jako je kyselina kapronová, kaprylová, kaprinová a lauronová. Každá s jiným počtem uhlíků, které se často uvádí u jejich názvu jako písmeno C (chemická značka uhlíku) s číslem, jež odkazuje na jejich počet. Za povšimnutí však nejvíce stojí dvě z nich, a to kyselina kaprylová C8 a kaprinová C10. Obě se velmi dobře tráví, přispívají ke správně hladině cholesterolu v krvi a kyselina kaprylová pozitivně ovlivňuje absorpci živin a podporu spalování.
Kde všude lze MCT olej využít?
MCT olej, lze jako ostatní tuky upotřebit samozřejmě při vaření a přípravě jídel. Můžeme ho jen tak použít do salátů, k přípravě zálivek či polévek. Je možné ho přimíchat do smoothie, ovesných nebo jiných kaší a podpořit tak správnou skladbu našeho jídelníčku těmi hodnotnými tuky. To jistě ocení ti, kdo žijí zdravějším životním stylem, ale i ti co se rozhodli snížit svoji váhu. MCT olej totiž přispívá k redukci hmotnosti, spalování a navozuje větší pocit sytosti.
Tento olej ovšem nemusíme uplatňovat jen při vaření, je možno ho užívat i samostatně po lžičkách. To nám může zajistit rychlý přísun energie, která je dobře využitelným zdrojem pro svalovou práci a chrání tak i před svalovým odbouráváním.
V neposlední řadě má MCT olej užitečný vliv při zdravotních komplikacích. Díky své dobré a rychlé absorpci totiž nezatěžuje trávicí systém a napomáhá vstřebat důležité živiny. Dále je také známý jeho přínos při léčbě Alzheimerovy choroby, protože konzumace tohoto oleje přispívá k lepší mozkové činnosti, čímž se zlepšuje soustředění a paměť.
MCT olej má tedy široké využití a jeho zařazením do jídelníčku si rozhodně neuškodíme. Vybírejte ale takové, co jsou ze 100 % kokosového oleje bez zbytečných přísad.
Benefity MCT oleje:
- skvělý při redukčních dietách, zabraňuje ukládání tuku
- podporuje trávení a vstřebávání živin
- podporuje sportovní výkon a chrání svaly
- přispívá k dobrému stavu kardiovaskulárního systému
- zlepšuje koncentraci
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth 100% MCT olej složen ze 70% kyseliny kaprylové C8 a 30% kyseliny kaprinové C10, bez přísad pomocných či jiných látek.
Woldohealth MCT olej C8 čistá kyselina kaprylová, patří mezi nejlepší a nejefektivnější varianty MCT oleje.

Onemocnění očí a doplňky stravy jako prevence a podpora
Zrak je jedním z našich nejcennějších smyslů, který nám umožňuje vnímat svět kolem nás. S přibývajícím věkem nebo důsledkem životního stylu se mohou ovšem objevit nejrůznější obtíže a nemoci, jež mají zásadní vliv na naši schopnost vidět. Prevence a náležitá péče o oči je samozřejmě klíčová, avšak existuje spoustu faktorů majících na zrak dopad – patří mezi ně například také dědičnost. Nicméně jsou věci, které můžete aktivně ovlivnit. Sáhnout můžete třeba po různých doplňcích stravy s obsahem látek vhodných právě pro oči.

Jak správně a efektivně posílit imunitu??
Imunita je komplexní děj, za který není zodpovědný pouze jeden jediný orgán, ale celá řada dílčích orgánových systémů jako lymfatický systém, kostní dřeň, trávicí soustava, kardiovaskulární systém a dalsí. Všechny tyto části lidského těla spolu spolupracují a jsou vzájemně provázané. Při posilování imunity se tedy nelze zaměřit pouze na jeden orgán, ale je potřeba postupovat systematicky. A právě proto je velice důležité správné a pravidelné stravování, které ovlivňuje obranyschopnost těla komplexně. Mnoho lidí stravování podceňuje, ale je to pravděpodobně nejdůležitější aspekt zdravého těla a silné imunity. Aby vás neskolila kdejaká viróza, je potřeba posílit imunitu dávkou vitaminů a minerálů. Pro správné fungování imunitního systému je nejdůležitější vitamin C, B6 a B12. Z minerálů je z hlediska imunity důležitý zinek, hořčík a železo.

Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch.