Na co je dobrá maca?
Maca peruánská, mnohdy nazývaná jako peruánský ženšen, je rostlina, která je v aktuální době hojně využívaná jako doplněk stravy pro zlepšení četných funkcí organismu a nastolení rovnováhy. Skrývá v sobě totiž blahodárné látky, které mohou příznivě ovlivnit jak fyzické, tak duševní zdraví. Tyto složky si postupně vytvořila díky nepříznivým podmínkám, jimž je vystavována ve své domovské oblasti – tak získala odolnost a sílu, kterou z ní můžete načerpat i vy. Častěji využívají schopností macy ženy, nicméně je stejně tak vhodná i pro muže. Jestli vás tedy maca zaujala a chcete se o ní dozvědět více, můžete si přečíst dnešní článek, kde vám přiblížíme, v jakých případech můžete její užívání zvážit.
Maca peruánská, její popis a historie
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá. Základní vlastnosti mají podobné, ale každá z nich má i své specifické schopnosti. Pro účely doplňků se tedy zužitkovává její kořen ve tvaru bulvy, který je velký přibližně 2-8 centimetrů. Ten se suší a dále zpracovává do podoby prášku. Nadzemní část tvoří podlouhlé listy a světlé květy.
Domovem macy jsou především náhorní lokality v Andách (zejména Peru), kde roste v několika tisících metrech nad mořem. Tam je mezi místními obyvateli považována za posvátnou. Nejdříve zde byla konzumována jako obyčejná potravina plná živin, později však zjistili, že má značný pozitivní efekt na podporu fyzické i mentální stránky člověka. Z tohoto důvodu si ji tamní kmeny začali tolik cenit a je tam s oblibou využívána již po stovky let.
Aktivní látky, které v mace najdete
To, co všechno maca dokáže, je založeno na skvělém mixu obsažených látek v jejím kořeni. Mimo běžné složky, jako jsou sacharidy, tuky, bílkoviny a vláknina, najdeme řadu jiných prospěšných látek, které náš organismus v mnohých ohledech ocení. Jedná se o vysoké množství saponinů, tříslovin, sterolů, aminokyselin, alkaloidů, ale také minerálních látek – vápník, hořčík, zinek, železo, fosfor, draslík, selen a vitaminů – B1, B2, C a E. Ovšem důležitý je pro zachování těchto složek šetrný proces výroby a také je významná výsledná koncentrace extraktu, který užíváte. Málo koncentrované produkty většinou neobsahují dostatek výše zmíněných látek, jež zajišťují očekávaný výsledek.
Vlastnosti a zdravotní přínosy macy
Maca má celou řadu potencionálních výhod pro naše tělo. Na každého může mít jinak silný vliv a rovněž záleží jaký z druhů si vyberete nebo jestli zvolíte dokonce jejich kombinaci. Nicméně mezi hlavní vlastnosti patří podpora těchto oblastí:
- Energie a vitalita – maca optimalizuje energetický metabolismus, navyšuje fyzickou výdrž a může být efektivním pomocníkem v boji proti únavě a vyčerpání. Je také adaptogenem, a proto pozvedne celkovou odolnost organismu a napomáhá tělu se lépe přizpůsobit změnám a okolnímu prostředí.
- Hormonální rovnováha, plodnost a libido – v tomto ohledu má maca povzbuzující a afrodiziakální vliv, podněcuje sexualitu, plodnost a vyrovnává hladinu hormonů u obou pohlaví. V případě mužů je prospěšná pro tvorbu a kvalitu spermií, erekci a správnou funkci prostaty. Ženy ji mohou užívat pro lepší plodnost či v období menopauzy, kdy zmírní její eventuální nepříjemné projevy.
- Psychika – ve spoustě případů maca pozitivně ovlivňuje také mentální činnost. Zlepšuje psychickou pohodu a vyrovnanost či zmírňuje dokonce stres a úzkosti. Příznivá může být navíc pro kognitivní funkce včetně paměti a koncentrace.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Maca v silném extraktu 10:1 o síle 500mg v jedné rostlinné kapsli.
Golden Nature Exclusive Triple Maca je kombínací základních Mac a to červené, černé a žluté. To vše v jedné rostlinné kapsli.

Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.

Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch.

Jaké jsou formy omega 3?
Omega 3 mastné kyseliny patří mezi esenciální živiny, které si sice tělo samo vyrobit neumí, ovšem i přesto jsou pro nás opravdu klíčové. Jsou zásadní už od raného vývoje a nepostradatelné jsou vlastně po celý život. Je tedy důležitý jejich pravidelný příjem ze stravy, to ale bývá v našich končinách poněkud problematické.