Superpotravina z Peru aneb když Maca maká
Staří Inkové ji uctívali jako posvátnou bylinu, která do života přináší radost a harmonii. Co může rostlina ze svahů dalekých And nabídnout lidem obklopeným jistotami i nástrahami moderní civilizace?
Maca peruánská prověřená 6000 lety užívání
Kořen peruánské rostliny maca (Lepidium meyenii) není na poli zdraví prospěšných potravin žádným nováčkem. První zmínky o jeho využití totiž spadají do doby 3 800 let před naším letopočtem. A už tenkrát se používala na celou řadu zdravotních potíží. Do povědomí Evropanů se maca dostala až v 16. století a od roku 1843 studují její vliv na zdraví vědci.
Dnes tedy o této ojedinělé rostlině víme, že se jí daří v neuvěřitelných nadmořských výškách (kolem 4 000 m n. m), její kořen připomíná ředkvičku, příznivě ovlivňuje naše zdraví v mnoha oblastech a vyskytuje se ve čtyřech variantách: žlutý, červený, černý a růžový. Nejpoužívanější jsou první tři:
Žlutá maca
Tato odrůda je nejrozšířenější, po staletí byla využívána k potlačení zánětlivých procesů v těle, podpoře plodnosti, zlepšení metabolických funkcí, zvýšení hladiny energie a k celkové harmonizaci.
Červená maca
V rámci tradičního léčitelství byla vnímána jako zdroj ženské energie, která vyživuje a zklidňuje. Jejím cílem bylo řešit potíže oběhového systému, gynekologické problémy, osteoporózu související s menopauzou či potlačovat úzkostné stavy. Využití našla ovšem nejenom u žen, známá je i její schopnost zlepšovat funkci prostaty a stimulovat libido mužů.
Černá maca
Jde o nejvzácnější druh, reprezentuje mužskou energii, jejímž cílem je posilovat a vitalizovat. Proto byla využívána zejména ke zlepšení negativních duševních stavů, při nadměrném vyčerpání, poruchách koordinace, na podporu paměti i plodnosti, ke zvýšení fyzické výkonnosti a koncentrace. Opět platí, že svými efekty prospívá mužům i ženám. V každém organismu je totiž třeba dosáhnout rovnováhy mezi mužskou a ženskou energií.
Následující tabulka vám pomůže vybrat Macu s ohledem na požadovaný efekt.
|
ŽLUTÁ MACA |
ČERVENÁ MACA |
ČERNÁ MACA |
Zvýšená únava |
ano |
ano |
ano |
Podpora oběhových funkcí |
|
ano |
|
Osteoporóza |
|
ano |
|
Funkce štítné žlázy |
ano |
|
|
Fyzická výkonnost |
ano |
|
ano |
Poruchy koncentrace |
|
|
ano |
Úzkost a zvýšený stres |
ano |
ano |
ano |
Deprese |
|
ano |
ano |
PMS |
ano |
ano |
|
Menopauza |
ano |
ano |
|
Ženská plodnost |
ano |
ano |
|
Mužská plodnost |
ano |
|
ano |
Libido |
ano |
ano |
ano |
Není divu, že si maca vysloužila zájem vědců, řada jejích vlivů je dnes ověřena klinickými studiemi:
- Fyzické a duševní zdraví
- Plodnost
- Vytrvalost, vitalita
- Sexualita
- Hormonální systém - menopauza Zdroj fytoestrogenu
Je maca bezpečná?
Podle odborníků ano. Pochopitelně za předpokladu, že dodržíte dávkování uvedené na etiketě. Na pozoru by se ovšem měli mít lidé trpící poruchami funkce štítné žlázy. U nich je třeba užívání macy konzultovat s lékařem.
MACA vs. vitaminy a minerály:
30 gramů sušeného kořene maca obsahuje:
133 % RHP vitaminu C
85 % RHPmědi
23 % RHPželeza
16 % RHPdraslíku
15 % RHPvitaminu B6
10 % RHPmanganu
RHP - referenční hodnota příjmu
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Maca v XXL balení od českého výrobce VitaHarmony vyníká vysokým obsahem speciálně zpracované gelatinizované Macy 530mg v jedné kapsli.
Golden Nature Maca v širokospektrálním extraktu 10:1 o síle jako 5000mg sušené Macy s obsahem 500mg v jedné kapsli.

Kdy je vhodné použít hořčíkový olej a kdy kapsle hořčíku
Hořčík je minerální látkou, která je v těle zastoupena velmi výrazně. Potřebujeme ho na stovky biochemických reakcí a na zcela běžné funkce našeho organismu. Průměrná doporučená denní dávka hořčíku je stanovena na 375 mg denně pro dospělého jedince. Potřeba minerálů ovšem bývá velice individuální a závisí na spoustě faktorů. Nejde pouze o věk a pohlaví, ale třeba o míru stresu nebo fyzické a psychické zátěže.

Není hořčík jako hořčík, kdy a jakou formu zvolit?
Hořčík (magnesium) je esenciální minerální látka, bez níž se naše tělo rozhodně neobejde. Stojí za správným fungováním četných oblastí našeho organismu a výčet toho na co je potřebný je skutečně dlouhý. Účastní se totiž stovek biochemických reakcí. Je čtvrtým nejzastoupenějším minerálem, ale velká část populace ho nemá dostatečné množství. Avšak existuje několik druhů hořčíku a každý může být více nápomocný v jiné situaci a také doba ve kterou je vhodnější je užívat se může lišit. Hořčík je nutný pro každou buňku v organismu, protože je součástí enzymatických reakcí, jež souvisí s produkcí energie. Dokáže tudíž přispívat ke snížení únavy a vyčerpání a zajistit nám normální energetický metabolismus.

Proč ve stravě nevynechávat tuky?
Tuky jsou jednou ze základních živin, které společně s bílkovinami a cukry tvoří jádro naší stravy. Často ovšem panují obavy z jejich konzumace, a mnoho lidí je proto omezuje nebo téměř vynechává. To je ale spíše na škodu nežli k užitku