Zinek a jeho formy, kterou zvolit a na jakou si dát pozor??
Zinek je minerální látkou, kterou jako ostatní esenciální složky musíme do těla přijímat, jelikož si je nedokážeme vytvářet přirozeně. Přesto je zinek nepostradatelný a má poměrně mnoho významných funkcí, musí být přítomný při řadě biochemických procesů a naše tělo se bez něho zkrátka neobejde. Zinek je stopovým prvkem, což znamená, že ho potřebujeme v menším množství, to však ani trošku neubírá na jeho důležitosti. Zinek musíme dodávat do organismu společně s potravinami, či můžeme sáhnout po některém z výživových doplňků. V těch se ale můžeme setkat s různorodými názvy. Zinek může mít totiž rozličné formy. Jaké ale existují a proč bychom se o to měli při vybírání zajímat? To se dočtete právě v dnešním článku, jež je zaměřený na toto téma.
Jaké jsou nejdůležitější úlohy zinku v těle?
Zinek je nutný již pro samotný vývoj člověka, růst, dělení buněk, regeneraci a hojení. Je součástí enzymů a potřebujeme ho pro správnou funkci obranných systému organismu. Zinek je rovněž antioxidantem a protizánětlivým prvkem. Jeho dostatek je významný pro zdravou pokožku, vlasy i nehty. Přítomný je u syntézy některých částí potravy jako jsou sacharidy nebo bílkoviny, a pozitivní vliv má dokonce na zdraví reprodukčního systému a plodnost. Dále zvyšuje odolnost a psychickou výkonnost.
Jaké máme zdroje zinku a co se děje při deficitu?
Zdroje zinku můžeme hledat jak v živočišné, tak i v rostlinné říši. Ovšem ty živočišné nám často přináší lepší užitek. V rostlinné stravě může zinek s jinými složkami (fytáty, vláknina) tvořit sloučeniny, jež se špatně rozpouští a naše tělo pak zinek hůře absorbuje. Zinek se nachází ve vnitřnostech, mase, mořských plodech (nejvíce ústřice), rybách, kešu, vlašácích, dýňových a konopných semínkách a luštěninách. Ořechy a luštěniny je vhodné před konzumací namočit, zlepšuje se tím biodostupnost zinku.
Vážný nedostatek zinku bývá docela vzácný. Avšak i mírný deficit může mít za vinu zhoršení zdravotního stavu daného jedince. Jedná se například o poruchy imunity, vyšší náchylnost k infekčním onemocněním, zhoršenou hojivost ran, ale také špatnou kvalitu, vypadávání nebo lámavost vlasů. U dětí se navíc projevuje zpomalením jejich růstu. Na pozoru by se ovšem neměli mít pouze vegani či vegetariáni, ale taktéž těhotné a kojící ženy, senioři, lidé se střevními chorobami či podvýživou a větší konzumenti alkoholu.
Zinek a jeho různorodé formy
Hlavním rozdílem mezi formami zinku je to, jak se vlastně dokáží vstřebávat. Tato schopnost totiž není u každého druhu stejná, ale může se dokonce radikálně lišit. Při doplňování zinku samozřejmě chceme, aby využitelnost byla co nejvyšší, a my tak z něho měli požadovaný prospěch. Shrneme si tu nejznámější a také nejlepší podoby zinku.
- Oxid zinečnatý – tento zástupce bývá na trhu velmi rozšířen a je oblíbený zejména díky své nízké ceně. Je anorganický a jeho vstřebatelnost je kvůli tomu však poměrně nízká, uvádí se přibližně 10 % z přijaté dávky. Organismus tedy většinu vyloučí bez většího užitku.
- Citrát zinečnatý – je dobře využitelnou organickou formou zinku. Tělo upotřebí z podaného množství větší část nežli u oxidu. Citlivějším jedincům však může při vyšších dávkách způsobit zažívací obtíže včetně průjmu. Je proto na místě ho kombinovat s jinými druhy.
- Bisglycinát zinečnatý – jedná se o chelátovou sloučeninu zinku. Je to jeden z jeho nejlepších zdrojů – má jednu z největších biologických dostupností, a ve značném množství se proto vstřebává v tenkém střevě. Zinek je v této podobě vázaný na dvě molekuly aminokyselin. Je vhodný i v případě, pokud potřebujeme doplňovat zinek ve velkém objemu.
- Glukonát zinečnatý – tento druh zinku je rovněž relativně hojně rozšířený. Je to vlastně zinečnatá sůl kyseliny glukonové. Je organický, jeho absorpce je tudíž vysoká, a z tohoto důvodu se jedná o jednu z těch vhodnějších forem při volbě doplňku stravy. Organismem je dobře snášen.
- Pikolinát zinečnatý – jde o téměř srovnatelnou sloučeninu zinku s předešlým glukonátem a jejich biovyužitelnost je obdobná. Rozdíl je v obsažené kyselině. Je to totiž zinečnatá sůl kyseliny pikolové.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Jak mlsat bez výčitek? Zkuste tyto alternativy.
Ořechy jsou skutečně skvělou potravinou. Nejenže můžete vybírat ze široké škály, a vy si tak pouze vyzkoušíte, které konkrétně vám chutnají nejvíce nebo je prostě můžete podle libosti střídat, ale zároveň v nich naleznete spoustu hodnotných makro i mikroživin. Jedny z nejoblíbenějších jsou třeba kešu ořechy, které jak je zmiňováno i ve studiích, obsahují značné množství nenasycených mastných kyselin, tedy tuků, jež by měly v jídelníčku převažovat a také různé vitaminy a minerály.

Na co jsou dobré omega 3 a proč je užívat?
Do omega 3 patří větší množství typů mastných kyselin, jež se liší ve své struktuře. Nejhlavnějšími zástupci jsou kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 3 mastné kyseliny totiž napomáhají udržovat správnou funkci kardiovaskulárního systému. Mají pozitivní vliv na srdce, na udržování průchodnosti cév a normální hladiny triglyceridů v krvi, regulaci cholesterolu a snižování krevního tlaku. Zároveň jsou prospěšné pro mozek a nervové tkáně, jelikož jsou významnou složkou buněčných membrán. Dále mají protizánětlivé schopnosti, zlepšují mentální zdraví a příznivé jsou také pro pokožku, a jak naznačují studie, rovněž pro oči.

Jak zdravě zhubnout bez jojo efektu?
O jojo efektu se hovoří v případě, pokud člověk zhubne, ale není schopen si tuto váhu udržet po delší dobu a většinou poměrně rychle se dostává na svoji původní hmotnost, nebo mnohdy přibere ještě dokonce daleko více. To bývá zpravidla velmi demotivační a stresující. Častěji jojo efektem trpí spíše ženy, ale rozhodně se nevyhýbá ani mužům. Jedná se vlastně o reakci těla na nevhodný postup při hubnutí.