Zinek a jeho formy, kterou zvolit a na jakou si dát pozor??
Zinek je minerální látkou, kterou jako ostatní esenciální složky musíme do těla přijímat, jelikož si je nedokážeme vytvářet přirozeně. Přesto je zinek nepostradatelný a má poměrně mnoho významných funkcí, musí být přítomný při řadě biochemických procesů a naše tělo se bez něho zkrátka neobejde. Zinek je stopovým prvkem, což znamená, že ho potřebujeme v menším množství, to však ani trošku neubírá na jeho důležitosti. Zinek musíme dodávat do organismu společně s potravinami, či můžeme sáhnout po některém z výživových doplňků. V těch se ale můžeme setkat s různorodými názvy. Zinek může mít totiž rozličné formy. Jaké ale existují a proč bychom se o to měli při vybírání zajímat? To se dočtete právě v dnešním článku, jež je zaměřený na toto téma.
Jaké jsou nejdůležitější úlohy zinku v těle?
Zinek je nutný již pro samotný vývoj člověka, růst, dělení buněk, regeneraci a hojení. Je součástí enzymů a potřebujeme ho pro správnou funkci obranných systému organismu. Zinek je rovněž antioxidantem a protizánětlivým prvkem. Jeho dostatek je významný pro zdravou pokožku, vlasy i nehty. Přítomný je u syntézy některých částí potravy jako jsou sacharidy nebo bílkoviny, a pozitivní vliv má dokonce na zdraví reprodukčního systému a plodnost. Dále zvyšuje odolnost a psychickou výkonnost.
Jaké máme zdroje zinku a co se děje při deficitu?
Zdroje zinku můžeme hledat jak v živočišné, tak i v rostlinné říši. Ovšem ty živočišné nám často přináší lepší užitek. V rostlinné stravě může zinek s jinými složkami (fytáty, vláknina) tvořit sloučeniny, jež se špatně rozpouští a naše tělo pak zinek hůře absorbuje. Zinek se nachází ve vnitřnostech, mase, mořských plodech (nejvíce ústřice), rybách, kešu, vlašácích, dýňových a konopných semínkách a luštěninách. Ořechy a luštěniny je vhodné před konzumací namočit, zlepšuje se tím biodostupnost zinku.
Vážný nedostatek zinku bývá docela vzácný. Avšak i mírný deficit může mít za vinu zhoršení zdravotního stavu daného jedince. Jedná se například o poruchy imunity, vyšší náchylnost k infekčním onemocněním, zhoršenou hojivost ran, ale také špatnou kvalitu, vypadávání nebo lámavost vlasů. U dětí se navíc projevuje zpomalením jejich růstu. Na pozoru by se ovšem neměli mít pouze vegani či vegetariáni, ale taktéž těhotné a kojící ženy, senioři, lidé se střevními chorobami či podvýživou a větší konzumenti alkoholu.
Zinek a jeho různorodé formy
Hlavním rozdílem mezi formami zinku je to, jak se vlastně dokáží vstřebávat. Tato schopnost totiž není u každého druhu stejná, ale může se dokonce radikálně lišit. Při doplňování zinku samozřejmě chceme, aby využitelnost byla co nejvyšší, a my tak z něho měli požadovaný prospěch. Shrneme si tu nejznámější a také nejlepší podoby zinku.
- Oxid zinečnatý – tento zástupce bývá na trhu velmi rozšířen a je oblíbený zejména díky své nízké ceně. Je anorganický a jeho vstřebatelnost je kvůli tomu však poměrně nízká, uvádí se přibližně 10 % z přijaté dávky. Organismus tedy většinu vyloučí bez většího užitku.
- Citrát zinečnatý – je dobře využitelnou organickou formou zinku. Tělo upotřebí z podaného množství větší část nežli u oxidu. Citlivějším jedincům však může při vyšších dávkách způsobit zažívací obtíže včetně průjmu. Je proto na místě ho kombinovat s jinými druhy.
- Bisglycinát zinečnatý – jedná se o chelátovou sloučeninu zinku. Je to jeden z jeho nejlepších zdrojů – má jednu z největších biologických dostupností, a ve značném množství se proto vstřebává v tenkém střevě. Zinek je v této podobě vázaný na dvě molekuly aminokyselin. Je vhodný i v případě, pokud potřebujeme doplňovat zinek ve velkém objemu.
- Glukonát zinečnatý – tento druh zinku je rovněž relativně hojně rozšířený. Je to vlastně zinečnatá sůl kyseliny glukonové. Je organický, jeho absorpce je tudíž vysoká, a z tohoto důvodu se jedná o jednu z těch vhodnějších forem při volbě doplňku stravy. Organismem je dobře snášen.
- Pikolinát zinečnatý – jde o téměř srovnatelnou sloučeninu zinku s předešlým glukonátem a jejich biovyužitelnost je obdobná. Rozdíl je v obsažené kyselině. Je to totiž zinečnatá sůl kyseliny pikolové.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Vápník – minerál nezbytný pro zdravé kosti a zuby
Vápník neboli latinsky calcium je minerál, který je v největší míře zastoupen v lidském těle. U dospělých jedinců tvoří asi 1 200 mg, přičemž většina se soustřeďuje v kostech a zubech. Další zajímavostí související s vápníkem je to, že se každý den opětovně rozloží a znovu vytvoří přibližně 2 gramy kostní tkáně, což je způsobeno tzv. procesem remodelace.

Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.

Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích