Acai berry, opravdu nám pomůže s hubnutím?
Acai berry (Euterpe oleracea, kapustoň brazilská, euterpe brazilská) je již od nepaměti oblíbená u amazonských kmenů, kde byla součástí běžného jídelníčku a představovala zdroj vitaminů a dalších rozmanitých složek, které jsou blahodárné pro zdraví. Svůj původ má tudíž ve střední a jižní Americe, a to zejména v povodí Amazonky. Acai berry je velmi silný antioxidant a lidskému organismu může přinést jen samá pozitiva. Nicméně hojně se také v souvislosti s acai a jejími plody hovoří o podpoře hubnutí. Jak to tedy doopravdy s acai berry je? Jaké jsou její skutečné schopnosti a ztratíme díky ní skutečně pár kilo navíc? To se můžete dočíst v dnešním článku, jenž je na toto téma zaměřen.

Jak acai berry vypadá a co se z ní zpracovává?
Euterpe brazilská je vysoká tropická palma, která se dorůstá 15–25 metrů. Má často více úzkých hladkých šedých kmenů, na nichž se vyskytují tenké dlouhé a jasně zelené listy. Ze smetanově bílých květů, jež vyrůstají po třech, vznikají kulovité plody acai. Ty jsou nejdříve zelené, později dostávají temně modrofialovou barvu. Pod tenkou slupkou se nachází dužina. Vzhledem se podobají borůvkám, ovšem uvnitř se nachází pecka. Plody bohužel podléhají rychlé zkáze, a proto se v našich končinách setkáme již se zpracovanými plody. Pokud se s nimi zachází opatrně, dokáží si i tak zachovat velkou část prospěšných složek. Z acai se nejčastěji vyrábí extrakty v kapslích, prášek, šťávy či se suší mrazem.

Jaké cenné látky skrývají plody acai?
Acai berry je považována za jednu z největších zásobáren antioxidantů. Acai obsahuje značné množství tzv. antokyanů. To je ve vodě rozpustné barvivo, které propůjčuje bobulím onu specifickou barvu. Mimo to mají také řadu pozitivních vlivů. Dále v acai najdeme různé vitaminy a minerální látky. Jedná se především o vitamin C, E, A, vápník, hořčík, železo, fosfor a draslík. Obsaženy jsou i glykoproteiny, několik druhů aminokyselin, omega 3,6,9 mastné kyseliny, proteiny a vláknina. Sacharidy téměř nemá. I přesto je na chuť příjemná a často přirovnávána k mixu lesních plodů a čokolády. Příznivými látkami je tedy acai přímo nabitá. Z tohoto důvodu je označována dokonce jako superovoce.
Co acai berry dokáže podpořit?
V první řadě je acai silný antioxidant, který poskytne ochranu našim buňkám před volnými radikály a následným vznikem oxidačního stresu. Užívání acai berry může být proto prospěšné, pokud jste vystaveni velké spoustě negativních vlivů, radiaci, kouříte, jste běžně v silněji znečištěném prostředí nebo máte v životě příliš mnoho stresu. Antokyany jsou kromě toho protizánětlivé, prospívají cévním stěnám a zajišťují lepší prokrvování těla. Acai je rovněž spojována s podněcováním imunitního systému, kardioprotekcí, vyrovnáváním hladiny cukrů a cholesterolu v krvi, potlačováním únavy a napětí a celkovým zlepšením psychické pohody. Mnohdy je ale taktéž doporučována jako užitečný prostředek pro podporu hubnutí.
Acai berry a hubnutí
Je pravdou, že acai berry může být při redukci hmotnosti svým způsobem nápomocná. Díky komplexu přítomných látek přispívá ke zrychlení metabolismu, a navíc má v sobě poměrně dost vlákniny, která je pro lidské tělo významná i z hlediska odstraňování nadbytečných kil. Vláknina je nepostradatelná nejen pro správnou funkci střev a trávení potravy, ale rovněž snižuje pocit hladu a potlačuje chuť k jídlu.
Nicméně v případě, že se opravdu pokoušíte zhubnout, užívání acai berry rozhodně bohužel nestačí. Při redukci hmotnosti je nezbytné dbát na jiné a důležitější faktory. To je zejména zdravé a pestré stravování a dostatečný pohyb. Jestliže jste ovšem svůj životní styl již změnili k lepšímu a hledáte pouze určitou podporu, může být acai berry to pravé.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Na co je dobrá maca?
Maca peruánská je velice podobná běžné kořenové zelenině. Na první pohled může připomínat třeba obyčejnou řepu. Maca červená má dokonce i velmi podobnou barvu. Maca totiž není pouze jedna, ale má několik druhů, jež na první pohled rozeznáme podle barvy. Nejrozšířenější je v našich končinách maca žlutá, pak maca červená a černá.
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.
Jaké jsou role prebiotik ve stravě??
PREBIOTIKA nejsou ničím jiným než potravou pro probiotika. Aby mohly bakterie ve střevě plnit svoji funkci, potřebují vhodnou potravu. A tou je pro ně rozpustná rostlinná vláknina, odborně nazývaná prebiotická. Na rozdíl od vlákniny nerozpustné má schopnost v trávicím traktu absorbovat vodu, čímž zvyšuje objem potravy ve střevech a navozuje pocit nasycení. Současně napomáhá trávení a pravidelnému vyměšování.









