V čem acerola předčí klasický vitamin C?
Acerola či Malpígie, označována i jako barbadoská nebo karibská třešeň. To je rostlina známá především pro svůj neobyčejně vysoký obsah vitaminu C. Udává se, že je toto množství až 40x větší než v pomerančích. Nicméně na vitamin C v současnosti narazíme na každém rohu a výběr je skutečně široký. Liší se počtem miligramů, cenou a dokonce formou. Proč bychom tedy měli sáhnout zrovna po acerole? Je pro naše tělo něčím výhodnější? Čtěte dál a dozvíte se o tom více v dnešním článku.
Co se pod názvem acerola skrývá?
Malpígie lysá je druh tropické a subtropické rostliny s původem v Karibiku. Postupně se vysazuje i v jiných teplých oblastech jako je jihovýchod Asie, Austrálie nebo Afrika. Vzrůstem se řadí mezi keře či menší stromy. Květy jsou růžové až načervenalé a listy pevné a lesklé. Pojmenování třešeň si vysloužila díky svým plodům, které jsou právě třešním podobné. Jsou to dužnaté, oranžové až červené malé peckovice. Ty se dají pojídat čerstvé, jsou však poměrně kyselé a musí se zpracovat velice rychle. U nás se s acerolou setkáváme v podobě sušeného koncentrovaného prášku.
Co je v acerole za prospěšné látky?
Acerola je skutečná zásobárna antioxidantů. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, ale také další přínosné složky. Z jiných vitaminů v ní najdeme vitamin A, E a vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3). Z ostatních složek to jsou bioflavonoidy, fenolové sloučeniny, antokyany a karotenoidy. Přítomné jsou rovněž minerální látky jako je železo, fosfor nebo vápník.
Díky velkému obsahu antioxidantů, přispívá acerola k ochraně buněk před volnými radikály, vznikajících běžnými metabolickými procesy a látkovou výměnou, ale i vnějšími nepříznivými vlivy. Z flavonoidů se v acerole v největší míře vyskytuje zejména rutin a hesperidin. Ty jsou prospěšné cévním stěnám, zlepšují tak cirkulaci krve a jsou tudíž přínosem pro srdce a mozek.
Proč je vitamin C v organismu nezbytný?
Vitamin C má v těle opravdu mnoho úkolů, jež jsou pro správné fungování celého těla nepostradatelné. Seznam toho, proč vitamin C potřebujeme, je rozhodně značně dlouhý. Začíná u imunitního systému, ochrany buněk a obranyschopnosti, pokračuje přes podporu tvorby kolagenu, vstřebávání železa, normálních psychických pochodů a končí u přítomnosti při metabolických procesech základních živin.
V čem je vitamin C z aceroly lepší?
Vitamin C pocházející z aceroly, je zcela přírodní variantou tohoto vitaminu. Takovýto vitamin nalezneme v běžných i exotických druzích ovoce a zeleniny. V nich je koncentrován v určitých množstvích a acerole v tomto ohledu patří místo na prvních příčkách. Na pomyslné druhé straně pak stojí vitamin C syntetický. Tím se rozumí takový, jež byl vyroben uměle v laboratorních podmínkách.
Vitamin C z potravin a ten chemicky vytvořený má prakticky stejnou strukturu. Avšak ten přirozeně se vyskytující má značnou výhodu. Zelenina a ovoce (tedy i acerola) neobsahují pouze tento vitamin, ale taktéž řadu odlišných látek. A tady nastává ten rozdíl. Acerola je bohatá i na tzv. fytonutrienty (sem například řadíme též zmiňované bioflavonoidy). Ty mají zásadní vliv na biologickou dostupnost vitaminu C. To znamená, že pokud přijmeme do těla acerolu či sušený prášek z ní, dostanou se do organismu rovněž další významné složky. To nám ve výsledku zajistí lepší vstřebání vitaminu C a my z dané dávky využijeme větší procento, než pokud zapijeme samotný vitamin C. Výběr je ale jen na vás. Jakýkoliv vitamin C bude vždy přínosem pro vaše tělo.
Vitamin C:
- Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regeneraci redukované formy vitaminu E
- Zvyšuje vstřebávání železa
- Přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Exclusive Acerola obsahuje v jedné kapsli 500mg standardizovaného extraktu na množství 25% přírodního vitaminu C přesněji 125mg přírodního vitaminu v jedné kapsli.
Ekolife Natura liposomální vitamin C je také skvělou variantou, jak do sebe dostat vitamin C s vysokou biologickou vstřebatelností.

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.

L-Citrulin aminokyselina nejen pro sportovce, co všechno umí?
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením. L-citrulin je ovšem v tomto ohledu o trochu odlišnější než většina ostatních aminokyselin.

Zinek a jeho význam v organismu?
Zinek je minerální látkou, kterou známe asi všichni. Jeho velmi důležitá role v organismu je nevyvratitelná, protože se účastní více než 300 biochemických reakcí. Zinek je přítomný v každé buňce našeho těla a je významný již při samotném vývoji jedince. Potřebný je třeba i pro pokožku, reprodukční systém nebo imunitu. To ale zdaleka není vše. Naše tělo v sobě má přibližně 2-3 gramy zinku. Ve srovnání třeba s hořčíkem je to pouze stopové množství, ale to neubírá ani kousek na jeho významu. Stejně jako ostatní minerální látky, se zinek v těle nesyntetizuje (nevytváří) přirozeně. Z tohoto důvodu je dobré, přijímat stravu bohatou na tento prvek.