Ájurvédské Zlaté mléko, proč bychom si ho měli dopřát?
Zázračný nápoj připravovaný z pár ingrediencí, jehož základem je kurkuma. Ta mu dodává právě onu zlatou barvu, podle níž se odvinul i samotný název – zlaté mléko. To je nápoj z přírodních složek, nabitý prospěšnými látkami, které pomohou detoxikovat tělo, posílit imunitní systém, zlepšit trávení nebo třeba zahnat nachlazení. Každá z přísad ve zlatém mléku má svoje opodstatnění a specifické užitečné vlastnosti. Co všechno se tedy do zlatého mléka přidává a proč bychom ho měli zkusit? To vám přiblížíme v dnešním článku.
Zlaté mléko a jeho původ?
Zlaté mléko je pro mnoho lidí v Evropě ještě neznámé, ale v jiných končinách světa se využívá už pěknou řádku let. Již před pár tisíci lety se ve starověké Indii vědělo, jak tento nápoj, který se mezi místními nazývá haldi doodh (Golden Milk), může přispět našemu zdraví popíjením před spaním nebo pokud nás trápí nějaké zdravotní obtíže.
V Asii je zlaté mléko populární do dnešního dne a spoustu lidí si ho tam dopřává téměř na denní bázi. Protože se v tradiční ájurvédě využívá přírodních ingrediencí, které jsou plné silných antioxidantů, vitaminů a minerálů je tento nápoj plný látek, co nám mohou prospět ve více směrech. Proto se pomalu dostává i do podvědomí na jiných kontinentech a už i tady nalezneme jedince, jež si ho skutečně oblíbili.
Co se do zlatého mléka přidává?
Jak nám již název zlaté mléko může napovědět úplným základem je opravdu mléko. Nejčastěji se používá klasické kravské, ale můžeme ho připravit i z jiných druhů včetně toho rostlinného. Dále se přidává několik druhů koření – konkrétně kurkuma, černý nebo cayenský pepř a skořice (někdy se můžeme setkat i se zázvorem). Nakonec se pak přidávají dvě poslední ingredience, a to med a ghí (lze použít i kokosový olej nebo klasické máslo).
- Kurkuma – kořen obsahující prospěšný kurkumin, který je silným antioxidantem s antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Přispívá v boji s nejrůznějšími záněty a podporuje imunitu. Ulevuje i při bolesti kloubů, příznivě působí na naše trávení, proti volným radikálům a má i vliv na nervový systém, kdy zmírňuje stres.
- Pepř – obsahuje piperin. Ten má schopnost podpořit všechny efekty kurkuminu a podporuje jeho vstřebávání. Díky tomu je jeho efekt několikanásobně větší.
- Skořice – další antioxidant, jež podporuje trávení, zdraví našeho krevního oběhu a zlepšení obranyschopnosti. Skvělá při prevenci proti nachlazení nebo pro svoje dezinfekční vlastnosti.
- Med – má antibiotické vlastnosti, příznivě působí při nemocech dýchacích cest, na žaludeční obtíže nebo urychluje rekonvalescenci po nemocích. Na rozdíl od klasického cukru nezatěžuje játra a dostává se rovnou k buňkám, kde umožnuje rychlejší regeneraci.
- Ghí – přidává se zejména kvůli lepšímu vstřebávání kurkuminu, jenž je rozpustný v tucích.
Jak si takové zlaté mléko připravit a kdy ho popíjet?
V první řadě je důležité zmínit, že zlaté mléko se popíjí teplé, jen tak z něj dostaneme všechny slibované efekty. Na jeden hrnek mléka se většinou používá jedna lžička sušené kurkumy (použít lze samozřejmě i čerstvý kořen), špetka skořice a pepře a lžička ghí nebo jiného tuku. Vše zamícháme a necháme krátce povařit. Med přidáváme až na úplný závěr a již nevaříme, abychom nepřišli o cenné látky v něm obsažené. V dnešní době lze sehnat také již připravené směsi koření, které nám usnadňují celou přípravu.
Kurkumové zlaté mléko lze popíjet téměř kdykoliv. Ať už jako prevenci proti nachlazení a dalším onemocněním, tak i v případě kdy se cítíme, že už na nás něco leze. V zimních dnech krásně prohřeje naše tělo a pokud si ho dámě večer, podpoří i spánek. Určitě tedy stojí tento nápoj minimálně za vyzkoušení.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth Zlaté mléko (Golden Milk) je již připravená směs vyvážené kombinace kurkumy, zázvoru, skořice a černého pepře, kterou stačí pouze zalít horkým mlékem.

Na co je dobrý methionin?
Methionin je jednou ze základních aminokyselin, kterou naše tělo potřebuje v různých buněčných a metabolických procesech. Jako u mnoha aminokyselin, se v první řadě jedná o tvorbu bílkovin, nicméně není to jeho jediná schopnost. Nejčastěji je zmiňován také v souvislosti se zdravým vlasů, nehtů nebo pokožky. A není tomu jen tak, skutečně zde totiž hraje zásadní roli.

Melatonin – proč je hormon spánku ideální kombinovat s L-tryptofanem a vit. B6?
Melatonin má několik zajímavých přezdívek. Přezdívá se mu: „hormon spánku“, „hormon tmy“ nebo „upíří hormon“. To ale neznamená, že by byl špatný nebo zlověstný, ba naopak. Říká se mu tak jednoduše proto, že má blahodárný vliv na kvalitu spánku a vylučuje se v našem těle v průběhu noci. Melatonin konkrétně vzniká v epifýze neboli nadvěsku mozkovém, což je nepárový orgán uložený v zadní části mozku

Acerola jako přírodní zdroj vitaminu C?
Acerola, někdy nazývána jako barbadoská třešeň, obsahuje základní živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo vláknina, ale za povšimnutí stojí především množství vitaminu C, které se v plodech nachází. Často se setkáme s tím, že jsou pro příjem vitaminu C doporučovány zejména citrusy – pomeranče, citrony či grepy. Co se týče samotné aceroly, tak z,ralé plody mají přibližně 4,5 % vitaminu C, což je asi 30x více než u pomerančů.