Betaglukany a jejich vliv na organismus
Zdraví je jedním z nejdůležitějších témat dnešní doby, a proto si lidé s oblibou hledají způsoby, jak ho co nejlépe podpořit. Každý den na nás (i nevědomě) působí mnoho faktorů, které negativně ovlivňují naše zdraví a odolnost. Náš imunitní systém je tak vystavován bakteriím, virům, znečištění a stresu, což může jeho funkci oslabit. Silná imunita je ovšem základem pro prevenci proti onemocněním a udržení vitality. Existují ale biologicky aktivní složky, které nám mohou v tomto ohledu hodně pomoci. Nazývají se betaglukany. My se na ně proto v dnešním článku podíváme.
Co jsou to betaglukany?
Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách některých organismů. Našli bychom je třeba v houbách, sinicích, kvasinkách, jistých rostlinách a v určitých druzích bakterií. Jsou tvořeny řetězci molekul glukózy, které jsou spojeny glykosidovými vazbami. Tato struktura může být ovšem různá, vždy záleží na způsobu spojení a větvení glukózových jednotek a délce řetězce. Od toho se odvíjí také jejich schopnosti. Betaglukany se pak označují čísly dle způsobu větvení. Na imunitu mají třeba největší vliv β-1,3-glukany s 1,6 větvením a dále pak β-1,6-glukany. Na výslednou strukturu má ovšem vliv nejen původ, ale taktéž použité metody zpracování a extrakce.
Jak působí betaglukany na zdraví?
Tyto bioaktivní látky mají mnohostranné vlastnosti. Nejvíce jsou však spojovány s podporou imunitního systému. Dokáží totiž významně posílit obranyschopnost organismu. Nicméně mají i jiné přednosti, jejichž síla opět závisí na druhu betaglukanu. Vychytávají třeba volné radikály, a jsou tak považovány za prospěšné antioxidanty. Dále přispívají ke snížení LDL cholesterolu, čímž zlepšují kardiovaskulární zdraví. Regulují rovněž hladinu cukru v krvi, upravují střevní mikrobiom, optimalizují trávení, chrání proti záření různého původu, a navíc zlepšují duševní rovnováhu.
Betaglukany a imunitní systém
Jak již bylo řečeno, betaglukany mohou mít pro imunitu velký přínos. Obranný systém člověka je velice komplexní mechanismus, který má za úkol rozpoznat, lokalizovat a zlikvidovat veškeré patogeny a látky, jež jsou pro naše tělo škodlivé. V případě, že pak organismus bojuje s infekcí nebo nadměrnou zátěží, mohou být buňky imunitního systému oslabeny. A zde nastupují betaglukany. Ty totiž výrazně podporují tvorbu a také aktivitu makrofágů, bílých krvinek a dalších imunitních buněk. Takové buňky pak dokáží mnohem lépe fungovat, a dokonce ještě efektivněji bojovat proti patogenním bakteriím a virům.
Kde betaglukany najdeme?
Betaglukany jsou přírodní složky, jež mají různé zdroje. Nicméně jedná se i o potraviny, které většinou zcela běžně a pravidelně konzumujeme. Bohatým zdrojem je například oves a ovesné vločky či ječmen. Vysokým obsahem se mohou pyšnit rovněž medicinální houby, jako je reishi, cordyceps, maitake, hlíva, shiitake nebo hericium. Skvělým zdrojem jsou i kvasinky (např. Saccharomyces cerevisiae), které se jeví jako vysoce efektivní. Betaglukany jsou přítomny dokonce v určitých druzích mořských řas. Množství látek je však v jednotlivých zdrojích často poměrně proměnlivé, tudíž nikdy přesně nevíte, kolik betaglukanů skutečně přijímáte. Pouhou konzumací výše uvedených potravin proto nikdy nedosáhnete tak výrazného požadovaného efektu, jako v případě kvalitních doplňků stravy.
Kolik betaglukanů užívat?
Vše v první řadě závisí na vašem aktuálním zdravotním stavu. Betaglukany nemusíte užívat pouze v době oslabené imunity, ale využijete je i v případě výraznějšího fyzického a duševního vypětí, zvýšeného stresu a nadměrné zátěže. Mnohdy je doporučováno je doplňovat pouze z preventivního hlediska. Dávka se tedy bude odvíjet od účelu, pro který jste se ho rozhodli nasadit. Pro prevenci můžete začít s dávkami kolem 200mg, v případě obtíží množství postupně navyšujte.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
β-Glucan Metabolic and Immunomodulatory Properties and Potential for Clinical Application - PMC [online]. [cit. 03. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770584/

Garcinie kambodžská – keř, jehož plody vám pomohou při hubnutí
Garcinie kambodžská též tamarind malabarský je keř, který může dorůstat až do výšky 20 metrů. Roste v tropických vlhkých pralesích jihovýchodní Asie a kvete žlutě nebo červeně. Podle způsobu pěstování začíná plodit až po minimálně 10 letech. Vzhledem není samotný keř ničím zvláštní, pokud ale rostlina právě plodí, vaši pozornost si získají plody s rýhami, díky čemuž připomínají tykev. Oproti ní jsou ale o dost menší, velikost mají zhruba jako jablko. Nezralé plody jsou zelené a postupně se mění na žluté. K přímé konzumaci se využívá dřeň, která má sladkokyselou chuť. Případně se z plodů připravuje koření, které se nejčastěji využívá v indické kuchyni.

Maca peruánská a její druhy, v čem se liší?
Maca je přírodním pokladem z peruánských And a jedná se o rostlinu s opravdu pozoruhodnými vlastnostmi. Maca byla od pradávna využívána místními obyvateli nejen jakožto zdroj živin, ale také zajímavých látek, které dokážou podpořit zdraví a dodat energii. Její schopnosti jsou ovšem oblíbené rovněž v dnešním moderním světě, a to hlavně mezi těmi, jež volí přírodní produkty, které dávají opravdu smysl a fungují.

Ženy a přechod. Jak zmírnit jeho projevy?
Přechod doprovází řada symptomů, které bývají velice obtěžující. Mohou být fyzického i psychického rázu a mohou se projevovat s rozličnou intenzitou a délkou trvání. Hlavním ukazatelem bývají změny v menstruačním cyklu. Přichází jeho nepravidelnost, zmírňuje se síla krvácení až vymizí zcela úplně. U některých žen proběhne klimakterium pouze takto, ale běžně takové štěstí nemají všechny ženy a pocítí další fyziologické změny. Mluvíme tu například o únavě, nespavosti, ztrátě libida, zhoršení kvality vlasů a pokožky, návalů horka, zvýšeném pocení, změn hmotnosti a rovněž zvýšeném riziku osteoporózy – tedy ubývání hustoty kostní tkáně.