Chitosan – vláknina, která podporuje hubnutí i trávení
Chitosan patří mezi moderní a né příliš známé doplňky stravy. Přitom byl objeven již před sto lety v Japonsku. Známý je především pro své podpůrné působení na hubnutí, kdy pomáhá z těla odbourávat tuky přijaté z potravy. Jeho působení je ale mnohem širší a zajímavější. Chitosan se proto vyplatí užívat i v případě, že hubnout nepotřebujete, jelikož se jedná o velmi bohatý zdroj vlákniny.
Co je chitosan?
Chitosan je polysacharid, který nestrávený prochází celou trávicí soustavou. Neznamená to ale, že by pro lidský organismus nebyl ničím přínosný. Právě naopak. Chitosan patří mezi vlákninu, kterou dnešní západní strava postrádá. Každý dospělý jedinec by měl sníst alespoň 30 gramů vlákniny denně. Podle statistik však běžný Čech sní zhruba poloviční množství, což je nedostačující. Nedostatek vlákniny totiž zvyšuje riziko kardiovaskulárních a zažívacích problémů, obezity, diabetu, zácpy a mnoho dalších obtíží.
.jpg)
Jak chitosan funguje v těle?
Chitosan se získává z chitinu, který je obsažen ve schránkách krabů, krevet, raků a mušlí. V jiné běžné stravě se nevyskytuje. Jeho hlavní přínos spočívá v jedinečné vazebné schopnosti, díky níž je na sebe schopen navázat tuky, žlučové kyseliny nebo jiné látky a vyloučit je ven z těla. Nabalit na sebe dokáže tak velké množství, které odpovídá až šestinásobku jeho vlastní váhy. V tomto ohledu se mu jiný typ vlákniny jen těžko vyrovná.

Vysvětlení toho, jak chitosan v těle funguje, je velice snadné. Po pozření zkrátka prochází trávicím traktem a nabaluje na sebe tukové látky, které jste přijaly potravou. Tuk se tedy nestačí vstřebat do krevního oběhu a uložit do tkání. Tuky se spolu chitosanem dostávají do tlustého střeva, kde chitosan podporuje správnou funkci sliznice a zvětšuje objem stolice. Tím se zlepšuje také cyklus vyprazdňování. Stolicí se pak ven z těla dostávají tuky a všechny pro tělo nedůležité látky.
Jak již bylo řečeno, chitosan kromě tuků na sebe navazuje žlučové kyseliny, což zlepšuje hladinu cholesterolu v krvi. Jako přírodní vláknina chitosan neobsahuje prakticky žádné kalorie.
Na co si je potřeba dát pozor při užívání Chitosanu?!
Pokud chcete chitosan začít užívat kvůli redukci hmotnosti, měli byste si uvědomit, že chitosan vám může napomoci zhubnout, ale jen tehdy, pokud omezíte nezdravá jídla, začnete se více hýbat a celkově snížíte svůj kalorický příjem. Bez úpravy jídelníčku a dostatečného pohybu zhubnout nelze.
Také byste si měli dát pozor na dávkování. Chitosan je sice bezpečný, avšak při dlouhodobém užívání nad doporučené množství výrobce, může vést k odbourání důležitých vitaminů a minerálů. Ze stejného důvodu byste chitosan neměli užívat bezprostředně po podání léků, jejichž účinné látky by mohl na sebe navázat. Doporučuje se odstup cca 1-2 hod.
S čím dalším chitosan může ještě pomoci?
.jpg)
Působení chitosanu v těle:
- Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, příznivého účinku se dosáhne při přívodu 3 g chitosanu denně.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jaké jsou projevy nedostatku zinku?
Příčiny deficitu zinku mohou být různorodé. Na vinně může být nevhodně poskládaná strava, specifický způsob stravování či vyřazování určitých potravinových skupin. Může být rovněž zapříčiněn nenavýšením příjmu zinku v obdobích se zvýšenou potřebou.
Co je to serrapeptáza?
Serrapeptáza je enzym, který patří mezi takzvané proteolytické enzymy. To znamená, že dokáže štěpit bílkoviny na jednodušší složky. Na rozdíl od běžných trávicích enzymů má ale serrapeptáza specifickou schopnost rozkládat nežádoucí bílkovinné struktury v těle, jako jsou například usazeniny, odumřelé tkáně, otoky a starší krevní sraženiny.
Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.









