Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně. Vyskytuje se totiž zcela běžně v naší stravě, a to konkrétně v různých druzích ovoce a zeleniny. Quercetin však není pouze dobrým antioxidantem, ale má i jiné zajímavé vlastnosti. V dnešním článku si proto kvercetin podrobněji rozebereme a zjistíme, jaké jsou jeho veškeré přínosy pro naše zdraví.
Co je quercetin za látku?
Na kvercetin je nahlíženo jako na jeden z nejsilnějších antioxidantů. Je to rostlinný polyfenol patřící do skupiny flavonoidů. To je poměrně rozsáhlá kategorie s různorodými zástupci. Flavonoidy se v rostlinách pochopitelně netvoří jen tak, ale mají svůj důležitý význam. Obyčejně vznikají jako ochrana před škůdci, bakteriemi, houbami nebo UV zářením. Nalezneme je prakticky ve všech částech rostlin. Listech, stonkách, plodech a často rovněž v květech. Některé plody a rostliny jim také vděčí za svoje výrazné zbarvení. Quercetin je pigment, který má sytě žlutou barvu.
Z čeho můžeme quercetin přijímat?
Pokud se stravujete pestře a nevynecháváte potraviny jako je ovoce, zelenina či bylinky, určitě quercetin do těla již přijímáte. Protože právě v těchto skupinách se hojně nachází. Kvercetin je totiž považován za jeden z nejvíce se vyskytujících biologicky aktivních antioxidantů, ale stejně tak i těch nejlepších. Jestliže chcete doplňovat quercetinu více, měli byste zařazovat potraviny, jež jsou na něj bohaté. Jejich výčet je však poněkud dlouhý, a my si tu proto vyjmenujeme jen pár hlavních zástupců. Jedná se o cibuli, jablka, rajčata, česnek, čerstvé kapary, červené víno, bobulovité ovoce, koriandr, rukolu nebo třezalku tečkovanou. Ve velkém počtu případů je kvercetin nejvýše obsažen ve vrchní vrstvě plodů – tedy ve slupkách. Jejím odstraněním tak snižujeme kvantum přítomného quercetinu. Další varianta je jednoduše sáhnout po doplňcích stravy s obsahem quercetinu, které jsou nám k dispozici. Ty často nabízí koncentrované množství této látky.
Jaká jsou pozitiva při užívání kvercetinu?
Quercetin, jakožto efektivní antioxidant, je prospěšný pro veškeré buňky našeho organismu. Chrání je před negativními oxidačními vlivy, jež v našem těle za určitých podmínek vznikají. Výsledkem oxidace jsou kyslíkové radikály, které jsou velice reaktivní a při nedostatku antioxidantů mohou za poškozování buněk či jejich sníženou tvorbu, rozmnožování a zhoršenou komunikaci. Quercetin tedy napomáhá i správné buněčné produkci a přenosu signálu mezi jednotlivými buňkami. Zároveň zmírňuje neblahé dopady nadměrného stresu, znečištěného prostředí, UV záření nebo léčiv. Zdokonaluje tudíž celkovou odolnost našeho organismu.
Další zajímavou schopností quercetinu je jeho podpora imunitního systému. Nejen že zlepšuje vlastní obranné systémy těla, ale je rovněž schopen regulovat imunitní projevy. Dokáže zesílit imunitu, ale také snížit její odezvu, včetně umírnění buněk, které produkují tzv. histaminy. Ty jsou uvolňovány při poškození tkání či alergické reakci jako obvyklá součást imunitních odpovědí. Alergie je ovšem nepřiměřená reakce na látky, které jsou za normálních okolností pro člověka neškodné. Kvercetin umí tyto přehnané reakce potlačit, a tudíž je velmi efektivním přírodním antihistaminikem.
Quercetin má ale i jiná pozitiva. Je například protizánětlivý a antibakteriální, bojuje proti zvýšenému špatnému cholesterolu, podporuje zdraví srdce a cév, vyrovnává hladinu cukru v krvi nebo napomáhá snižovat tlak. Navíc přispívá k normální funkci močových a dýchacích cest.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Resveratrol jeho účinky a další užitečné informace
Resveratrol je polyfenol a velice účinný antioxidant, který se stal v posledních letech středem zájmu. Poprvé byl objeven kolem roku 1940, avšak větší pozornosti se dočkal až od 90. let, kdy byl konečně dostatečně prozkoumán. Od té doby je mu přisuzována celá řada pozitiv a zdravotních výhod

L-Tryptofan – aminokyselina pro zdravé tělo i ducha
L-Tryptofan je pro lidské tělo nepostradatelná esenciální aminokyselina, která se účastní celé řady důležitých biochemických procesů. Bohužel si ji ale náš organismus neumí sám vytvořit, a tak musí být přijímána potravou. Existují dvě formy Tryptofanu – L-Tryptofan a D-Tryptofan. Forma „D“ je pro tělo zbytečná a nebezpečná, respektive při jejím pozřetí může být v našem organismu toxická. Proto se s ní běžně nesetkáte, případně bychom se ji měli vyhýbat.

Lipozomální vitamin C – proč ho zvolit oproti klasickému
Lidské tělo si vitamin C nedokáže samo vytvořit. A i když se jeho absolutní nedostatek tzv. skorbut neboli kurděje v dnešní době prakticky nevyskytuje, je důležité ho do organismu pravidelně a v dostatečné míře dodávat. Existuje spoustu způsobů, jak do sebe vitamin C dostat. Nejpřirozenější cesta je samozřejmě pestrá a vyvážená strava. Velké množství vitaminu C je obsaženo například v brokolici, kapustě, paprice, černém rybízu nebo šípcích. Za nejlepší a nejefektivnější formu perorálního doplnění vitaminu C do těla se proto v současnosti jeví lipozomy. Jedná se o speciálně upravené molekuly kyseliny askorbové (vitaminu C), které mají na svém povrchu lipofilní obal skládající se z miniaturních tukových kapének. Takto zapouzdřený a chráněný lipozom perfektně odolává agresivnímu žaludečnímu prostředí a dostává se nenarušený do tenkého střeva.