Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně. Vyskytuje se totiž zcela běžně v naší stravě, a to konkrétně v různých druzích ovoce a zeleniny. Quercetin však není pouze dobrým antioxidantem, ale má i jiné zajímavé vlastnosti. V dnešním článku si proto kvercetin podrobněji rozebereme a zjistíme, jaké jsou jeho veškeré přínosy pro naše zdraví.
Co je quercetin za látku?
Na kvercetin je nahlíženo jako na jeden z nejsilnějších antioxidantů. Je to rostlinný polyfenol patřící do skupiny flavonoidů. To je poměrně rozsáhlá kategorie s různorodými zástupci. Flavonoidy se v rostlinách pochopitelně netvoří jen tak, ale mají svůj důležitý význam. Obyčejně vznikají jako ochrana před škůdci, bakteriemi, houbami nebo UV zářením. Nalezneme je prakticky ve všech částech rostlin. Listech, stonkách, plodech a často rovněž v květech. Některé plody a rostliny jim také vděčí za svoje výrazné zbarvení. Quercetin je pigment, který má sytě žlutou barvu.
Z čeho můžeme quercetin přijímat?
Pokud se stravujete pestře a nevynecháváte potraviny jako je ovoce, zelenina či bylinky, určitě quercetin do těla již přijímáte. Protože právě v těchto skupinách se hojně nachází. Kvercetin je totiž považován za jeden z nejvíce se vyskytujících biologicky aktivních antioxidantů, ale stejně tak i těch nejlepších. Jestliže chcete doplňovat quercetinu více, měli byste zařazovat potraviny, jež jsou na něj bohaté. Jejich výčet je však poněkud dlouhý, a my si tu proto vyjmenujeme jen pár hlavních zástupců. Jedná se o cibuli, jablka, rajčata, česnek, čerstvé kapary, červené víno, bobulovité ovoce, koriandr, rukolu nebo třezalku tečkovanou. Ve velkém počtu případů je kvercetin nejvýše obsažen ve vrchní vrstvě plodů – tedy ve slupkách. Jejím odstraněním tak snižujeme kvantum přítomného quercetinu. Další varianta je jednoduše sáhnout po doplňcích stravy s obsahem quercetinu, které jsou nám k dispozici. Ty často nabízí koncentrované množství této látky.
Jaká jsou pozitiva při užívání kvercetinu?
Quercetin, jakožto efektivní antioxidant, je prospěšný pro veškeré buňky našeho organismu. Chrání je před negativními oxidačními vlivy, jež v našem těle za určitých podmínek vznikají. Výsledkem oxidace jsou kyslíkové radikály, které jsou velice reaktivní a při nedostatku antioxidantů mohou za poškozování buněk či jejich sníženou tvorbu, rozmnožování a zhoršenou komunikaci. Quercetin tedy napomáhá i správné buněčné produkci a přenosu signálu mezi jednotlivými buňkami. Zároveň zmírňuje neblahé dopady nadměrného stresu, znečištěného prostředí, UV záření nebo léčiv. Zdokonaluje tudíž celkovou odolnost našeho organismu.
Další zajímavou schopností quercetinu je jeho podpora imunitního systému. Nejen že zlepšuje vlastní obranné systémy těla, ale je rovněž schopen regulovat imunitní projevy. Dokáže zesílit imunitu, ale také snížit její odezvu, včetně umírnění buněk, které produkují tzv. histaminy. Ty jsou uvolňovány při poškození tkání či alergické reakci jako obvyklá součást imunitních odpovědí. Alergie je ovšem nepřiměřená reakce na látky, které jsou za normálních okolností pro člověka neškodné. Kvercetin umí tyto přehnané reakce potlačit, a tudíž je velmi efektivním přírodním antihistaminikem.
Quercetin má ale i jiná pozitiva. Je například protizánětlivý a antibakteriální, bojuje proti zvýšenému špatnému cholesterolu, podporuje zdraví srdce a cév, vyrovnává hladinu cukru v krvi nebo napomáhá snižovat tlak. Navíc přispívá k normální funkci močových a dýchacích cest.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Na co je dobrý cordyceps?
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná. Zájem vzbuzuje i v moderním světě, jelikož má pozitivní vliv na správné fungování těla a některé orgánové soustavy a dokáže podpořit řešení určitých zdravotních obtíží. V cordycepsu se totiž nachází mix zajímavých látek, na které se dnes blíže podíváme a odhalíme si veškeré důvody, proč stojí za to cordyceps sinensis vyzkoušet.

Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví.

L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.