Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně. Vyskytuje se totiž zcela běžně v naší stravě, a to konkrétně v různých druzích ovoce a zeleniny. Quercetin však není pouze dobrým antioxidantem, ale má i jiné zajímavé vlastnosti. V dnešním článku si proto kvercetin podrobněji rozebereme a zjistíme, jaké jsou jeho veškeré přínosy pro naše zdraví.
Co je quercetin za látku?
Na kvercetin je nahlíženo jako na jeden z nejsilnějších antioxidantů. Je to rostlinný polyfenol patřící do skupiny flavonoidů. To je poměrně rozsáhlá kategorie s různorodými zástupci. Flavonoidy se v rostlinách pochopitelně netvoří jen tak, ale mají svůj důležitý význam. Obyčejně vznikají jako ochrana před škůdci, bakteriemi, houbami nebo UV zářením. Nalezneme je prakticky ve všech částech rostlin. Listech, stonkách, plodech a často rovněž v květech. Některé plody a rostliny jim také vděčí za svoje výrazné zbarvení. Quercetin je pigment, který má sytě žlutou barvu.
Z čeho můžeme quercetin přijímat?
Pokud se stravujete pestře a nevynecháváte potraviny jako je ovoce, zelenina či bylinky, určitě quercetin do těla již přijímáte. Protože právě v těchto skupinách se hojně nachází. Kvercetin je totiž považován za jeden z nejvíce se vyskytujících biologicky aktivních antioxidantů, ale stejně tak i těch nejlepších. Jestliže chcete doplňovat quercetinu více, měli byste zařazovat potraviny, jež jsou na něj bohaté. Jejich výčet je však poněkud dlouhý, a my si tu proto vyjmenujeme jen pár hlavních zástupců. Jedná se o cibuli, jablka, rajčata, česnek, čerstvé kapary, červené víno, bobulovité ovoce, koriandr, rukolu nebo třezalku tečkovanou. Ve velkém počtu případů je kvercetin nejvýše obsažen ve vrchní vrstvě plodů – tedy ve slupkách. Jejím odstraněním tak snižujeme kvantum přítomného quercetinu. Další varianta je jednoduše sáhnout po doplňcích stravy s obsahem quercetinu, které jsou nám k dispozici. Ty často nabízí koncentrované množství této látky.
Jaká jsou pozitiva při užívání kvercetinu?
Quercetin, jakožto efektivní antioxidant, je prospěšný pro veškeré buňky našeho organismu. Chrání je před negativními oxidačními vlivy, jež v našem těle za určitých podmínek vznikají. Výsledkem oxidace jsou kyslíkové radikály, které jsou velice reaktivní a při nedostatku antioxidantů mohou za poškozování buněk či jejich sníženou tvorbu, rozmnožování a zhoršenou komunikaci. Quercetin tedy napomáhá i správné buněčné produkci a přenosu signálu mezi jednotlivými buňkami. Zároveň zmírňuje neblahé dopady nadměrného stresu, znečištěného prostředí, UV záření nebo léčiv. Zdokonaluje tudíž celkovou odolnost našeho organismu.
Další zajímavou schopností quercetinu je jeho podpora imunitního systému. Nejen že zlepšuje vlastní obranné systémy těla, ale je rovněž schopen regulovat imunitní projevy. Dokáže zesílit imunitu, ale také snížit její odezvu, včetně umírnění buněk, které produkují tzv. histaminy. Ty jsou uvolňovány při poškození tkání či alergické reakci jako obvyklá součást imunitních odpovědí. Alergie je ovšem nepřiměřená reakce na látky, které jsou za normálních okolností pro člověka neškodné. Kvercetin umí tyto přehnané reakce potlačit, a tudíž je velmi efektivním přírodním antihistaminikem.
Quercetin má ale i jiná pozitiva. Je například protizánětlivý a antibakteriální, bojuje proti zvýšenému špatnému cholesterolu, podporuje zdraví srdce a cév, vyrovnává hladinu cukru v krvi nebo napomáhá snižovat tlak. Navíc přispívá k normální funkci močových a dýchacích cest.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Není ženšen jako ženšen, jak vybrat ten kvalitní?
Ženšen pravý je blahodárná rostlina s velmi dlouhou historií, protože je využíván v tradičních medicínách již po staletí. A není tomu jen tak. Ženšen má totiž unikátní vlastnosti a jeho vliv na lidské zdraví je nedocenitelný. Z tohoto důvodu je dnes populární téměř po celém světě a doplňky stravy s jeho obsahem není obtížné sehnat. Ženšen byl objeven již před několika tisíci lety, a to na území východní Asie, kde byl považován za jednu z nejcennějších bylin a kdysi jeho blahodárností mohl využívat jen sám císař a pár dalších vysoce postavených.

Na co je dobrý resveratrol a proč ho užívat?
Resveratrol je velice zajímavá sloučenina a také vysoce funkční antioxidant, který je přírodního původu a jeho pravidelné užívání může poskytnout tělu spoustu benefitů. Najdeme ho v několika desítkách rostlin, kde se nenachází jen tak, ale má v nich svoje určité specifické funkce. Prospěch, který z něj může mít lidský organismus, je rovněž značný. Nejenže je resveratrol přínosný pro buňky, ale má i některé další pozitivní vlastnosti.

Proč jsou vhodné zelené potraviny při detoxu a jaké vybrat?
Začít s detoxikací organismu můžete prakticky kdykoliv, kdy pociťujete v těle určitou dysbalanci a jste si vědomi toho, že jste poslední dobou moc nedbali na vyvážený a pestrý jídelníček a další zásady zdravého životního stylu. Pokud ovšem chcete organismus detoxikovat preventivně, je na to nejpříhodnější doba na jaře, kdy podpoříte pročištění po zimě nebo na podzim, kdy zase připravíte tělo na nadcházející zimní měsíce. Neexistuje žádný univerzální návod a často celý přístup závisí na osobních preferencích daného jedince.