Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně. Vyskytuje se totiž zcela běžně v naší stravě, a to konkrétně v různých druzích ovoce a zeleniny. Quercetin však není pouze dobrým antioxidantem, ale má i jiné zajímavé vlastnosti. V dnešním článku si proto kvercetin podrobněji rozebereme a zjistíme, jaké jsou jeho veškeré přínosy pro naše zdraví.
Co je quercetin za látku?
Na kvercetin je nahlíženo jako na jeden z nejsilnějších antioxidantů. Je to rostlinný polyfenol patřící do skupiny flavonoidů. To je poměrně rozsáhlá kategorie s různorodými zástupci. Flavonoidy se v rostlinách pochopitelně netvoří jen tak, ale mají svůj důležitý význam. Obyčejně vznikají jako ochrana před škůdci, bakteriemi, houbami nebo UV zářením. Nalezneme je prakticky ve všech částech rostlin. Listech, stonkách, plodech a často rovněž v květech. Některé plody a rostliny jim také vděčí za svoje výrazné zbarvení. Quercetin je pigment, který má sytě žlutou barvu.
Z čeho můžeme quercetin přijímat?
Pokud se stravujete pestře a nevynecháváte potraviny jako je ovoce, zelenina či bylinky, určitě quercetin do těla již přijímáte. Protože právě v těchto skupinách se hojně nachází. Kvercetin je totiž považován za jeden z nejvíce se vyskytujících biologicky aktivních antioxidantů, ale stejně tak i těch nejlepších. Jestliže chcete doplňovat quercetinu více, měli byste zařazovat potraviny, jež jsou na něj bohaté. Jejich výčet je však poněkud dlouhý, a my si tu proto vyjmenujeme jen pár hlavních zástupců. Jedná se o cibuli, jablka, rajčata, česnek, čerstvé kapary, červené víno, bobulovité ovoce, koriandr, rukolu nebo třezalku tečkovanou. Ve velkém počtu případů je kvercetin nejvýše obsažen ve vrchní vrstvě plodů – tedy ve slupkách. Jejím odstraněním tak snižujeme kvantum přítomného quercetinu. Další varianta je jednoduše sáhnout po doplňcích stravy s obsahem quercetinu, které jsou nám k dispozici. Ty často nabízí koncentrované množství této látky.
Jaká jsou pozitiva při užívání kvercetinu?
Quercetin, jakožto efektivní antioxidant, je prospěšný pro veškeré buňky našeho organismu. Chrání je před negativními oxidačními vlivy, jež v našem těle za určitých podmínek vznikají. Výsledkem oxidace jsou kyslíkové radikály, které jsou velice reaktivní a při nedostatku antioxidantů mohou za poškozování buněk či jejich sníženou tvorbu, rozmnožování a zhoršenou komunikaci. Quercetin tedy napomáhá i správné buněčné produkci a přenosu signálu mezi jednotlivými buňkami. Zároveň zmírňuje neblahé dopady nadměrného stresu, znečištěného prostředí, UV záření nebo léčiv. Zdokonaluje tudíž celkovou odolnost našeho organismu.
Další zajímavou schopností quercetinu je jeho podpora imunitního systému. Nejen že zlepšuje vlastní obranné systémy těla, ale je rovněž schopen regulovat imunitní projevy. Dokáže zesílit imunitu, ale také snížit její odezvu, včetně umírnění buněk, které produkují tzv. histaminy. Ty jsou uvolňovány při poškození tkání či alergické reakci jako obvyklá součást imunitních odpovědí. Alergie je ovšem nepřiměřená reakce na látky, které jsou za normálních okolností pro člověka neškodné. Kvercetin umí tyto přehnané reakce potlačit, a tudíž je velmi efektivním přírodním antihistaminikem.
Quercetin má ale i jiná pozitiva. Je například protizánětlivý a antibakteriální, bojuje proti zvýšenému špatnému cholesterolu, podporuje zdraví srdce a cév, vyrovnává hladinu cukru v krvi nebo napomáhá snižovat tlak. Navíc přispívá k normální funkci močových a dýchacích cest.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Ubichinol vs ubichinon, v čem se tyto formy koenzymu Q10 liší?
V souvislosti s koenzymem Q10 se ovšem můžeme setkat taktéž s jinými jeho názvy jako je například CoQ10, vitamin Q10 či můžeme narazit na specifičtější názvy ubichinon a ubichinol. Koenzym je také silným antioxidantem a ovlivňuje zdraví kardiovaskulárního systému, mozku a stav naší pokožky.

Magnesium – jaká forma hořčíku je pro tělo nejvhodnější?
Magnesium, známé také pod českým názvem jako hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Účastní se více než stovky biochemických reakcí a reguluje přes tři sta různých enzymů. Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.

Jód – k čemu všemu je důležitý?
Jód patří mezi základní biogenní prvky, tudíž takové, které jsou pro život nezbytné. Spousty lidí se zaměřuje především na jiné minerály a takovou důležitost jódu nepřikládají. Opak je ale pravdou. Jód je pro organismus významný stejně jaké jiné látky a má za úkol hned několik funkcí. Je spojen zejména se štítnou žlázou, která je zásadním orgánem a hormony, jež produkuje ovlivňují více tělesných procesů, než by se mohlo zdát. Jód je potřebný v každém věku, a to i tehdy, než vůbec ještě přijdeme na svět.