Magnesium – jaká forma hořčíku je pro tělo nejvhodnější?
Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.
I přes jeho důležitost však v naší potravě často chybí a podle výzkumů se až 70 % české populace potýká s dlouhodobým nedostatkem hořčíku/magnesia. Kvůli tomu pak dochází ke snadnějšímu rozvoji civilizačních chorob a jiným zdravotním neduhům. Jak tedy magnesium tělu dodávat a předcházet jeho nedostatku? To se dozvíte v článku uvedeném níže.
Základní informace o hořčíku – výskyt v potravinách a doporučená denní dávka?
Hořčík je nezbytný pro správné fungování většiny buněk v lidském těle. Spolupracuje totiž s nukleotidem zvaným adenosintrifosfát (ATP), který je odpovědný za energetickou bilanci všech buněk – to znamená za ukládání a uvolňování energie v rámci biochemických pochodů na buněčné úrovni. A právě bez magnesia by ATP nemohlo fungovat. Jinými slovy, hořčík zajišťuje produkci energie, snižuje míru únavy, účastní se nervosvalových přenosů a zlepšuje kognitivní funkce, především pozornost a paměť.
Doporučená denní dávka elementárního magnesia u mužů se pohybuje v rozmezí 400-420 mg a u žen 320-360 mg. Část tohoto množství lze pokrýt z přijímané potravy. Ovšem získat každý den kompletně doporučenou dávku je velice obtížné. Většina potravin totiž již neobsahuje takové množství hořčíku jako kdysi, a to z důvodu intenzivního zemědělství a nedostatku hořčíku v půdě.
Také vstřebatelnost hořčíku/magnesia z jídla není příliš vysoká – obvykle naše tělo dokáže využít pouze 30 %.
Mezi zdroje bohaté na hořčík patří: luštěniny, ovesné vločky, datle, fíky, kešu, mandle a další druhy ořechů a semínek.
Opomenout nesmíme ani zvyšující se nároky na přítomnost hořčíku v těle při nemoci, nadměrném stresu, zvýšené fyzické aktivitě nebo konzumaci alkoholu.
Jaké existují formy magnesia a které jsou nejlepší?
Stejně jako jiné minerály i magnesium má více forem, přičemž ne každá z nich je pro tělo vhodná. Při výběru suplementů či jiných doplňků stravy s obsahem hořčíku se proto zaměřte na níže uvedené chelátové a organické formy, které jsou z hlediska vstřebatelnosti a přínosů nejlepší:
- Citrát hořečnatý – velice častá a doporučovaná forma magnesia. Jeho vstřebatelnost, a tedy i využitelnost tělem, se pohybuje okolo 80 %. Vyznačuje se ale lehce projímavými účinky, a tak je lepší užívat ho při zácpě a k podpoře průchodnosti stolice.
- Malát – chelátová forma hořčíku vázaná na kyselinu jablečnou. Výrazně organismus povzbuzuje a podporuje produkci energie. Vzhledem ke svým silným energizujícím účinkům podporuje správné fungování nervového systému, činnost jater a oddaluje pocit svalové únavy.
- Bisglycinát hořčíku – patří k nejlepším formám magnesia, neboť má vynikající vstřebatelnost – tělo ho prakticky celý využije a zbytečně ho nevyloučí. Jeho účinky jsou spíše relaxační a uklidňující. Vhodný je zejména pro ty, kteří chtějí zlepšit kvalitu spánku a navýšit hladinu hořčíku z důvodu stresu.
- Treonát – další vhodná forma hořčíku, která navíc zlepšuje paměť, schopnost učení, koncentraci a další kognitivní funkce.
- Orotát – oblíbená forma u sportovců, neboť podporuje výkonnost, fyzickou zdatnost a činnost srdce.
Vyhnout byste se naopak měli těmto formám hořčíku!!
Mezi méně vhodné formy hořčíku patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý. Jedná se o anorganické formy magnesia, které se vyznačují velice nízkou účinností a vstřebatelností. V přípravcích pro vnější použití jsou ale naopak vítané. Například síran tvoří sůl, která je skvělá do koupele pro uvolnění namožených svalů.
Působení magnesia v organismu:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Únava a stres?? Vraťte tělu zpět potřebnou vitalitu s kotvičníkem.
Únava a vyčerpanost je doprovázena různorodými příznaky. Nejčastěji se projevuje pocity slabosti, malátnosti a ospalosti. Tělo nám takto dává najevo, že potřebuje trochu odpočinku. Jestliže dobře spíme a dostatečně odpočíváme, a přesto jsme stále stejně unavení, může to být zapříčiněno dokonce některým onemocněním. Stres je vlastně stav našeho organismu, který je vystaven určité zátěži. Takový stav vzniká v okamžiku, kdy na tělo začnou působit nepříznivé faktory neboli stresory. To jsou jakékoliv okolnosti, podněty či podmínky, které mohou v člověku vyvolat stres.

Proč bychom měli užívat Acai berry a co všechno obsahuje?
Acai berry patří v dnešní době mezi žádané superpotraviny. Jedná se o tropické ovoce s nejvyšším obsahem antioxidačních látek na celém světě. Toto bobulovité ovoce roste především v Amazonii ve Střední a Jižní Americe a vzdáleně je příbuzné našim borůvkám nebo malinám. Rostlina, na níž roste, se však borůvčí ani zdaleka nepodobá. Stejně tak i samotné plody Acai berry jsou mnohem více nabité biologicky aktivními látkami, které nám v českém jídelníčku mnohdy chybí. A právě to je jeden z důvodů, proč bychom měli Acai berry užívat.

Krill oil, co to je a v čem je lepší?
Krill oil neboli krilový olej je doplněk stravy, který je oproti jiným obdobným suplementům poměrně nový. Možná jste o něm dokonce nikdy neslyšeli. Nicméně stává se v poslední době předmětem zájmu, a to především kvůli jeho možným zdravotním benefitům. Jedná se totiž o alternativu rybího oleje. Stejně jako rybí tuk, je tento olej zejména bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. To jsou polynenasycené látky, které jsou esenciální, a tudíž si je organismus není schopen vytvořit sám, a my jsme tak závislí na jejich příjem z potravin či případně právě doplňků stravy. Nejdůležitější je pak kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Dále v něm nalezneme ještě jednu zajímavou látku, která se nazývá astaxanthin. Jedná se vlastně o červené barvivo, a hlavně také o vysoce efektivní antioxidant, jež dodává krilovému oleji benefity navíc