Magnesium – jaká forma hořčíku je pro tělo nejvhodnější?
Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.
I přes jeho důležitost však v naší potravě často chybí a podle výzkumů se až 70 % české populace potýká s dlouhodobým nedostatkem hořčíku/magnesia. Kvůli tomu pak dochází ke snadnějšímu rozvoji civilizačních chorob a jiným zdravotním neduhům. Jak tedy magnesium tělu dodávat a předcházet jeho nedostatku? To se dozvíte v článku uvedeném níže.
Základní informace o hořčíku – výskyt v potravinách a doporučená denní dávka?
Hořčík je nezbytný pro správné fungování většiny buněk v lidském těle. Spolupracuje totiž s nukleotidem zvaným adenosintrifosfát (ATP), který je odpovědný za energetickou bilanci všech buněk – to znamená za ukládání a uvolňování energie v rámci biochemických pochodů na buněčné úrovni. A právě bez magnesia by ATP nemohlo fungovat. Jinými slovy, hořčík zajišťuje produkci energie, snižuje míru únavy, účastní se nervosvalových přenosů a zlepšuje kognitivní funkce, především pozornost a paměť.
Doporučená denní dávka elementárního magnesia u mužů se pohybuje v rozmezí 400-420 mg a u žen 320-360 mg. Část tohoto množství lze pokrýt z přijímané potravy. Ovšem získat každý den kompletně doporučenou dávku je velice obtížné. Většina potravin totiž již neobsahuje takové množství hořčíku jako kdysi, a to z důvodu intenzivního zemědělství a nedostatku hořčíku v půdě.
Také vstřebatelnost hořčíku/magnesia z jídla není příliš vysoká – obvykle naše tělo dokáže využít pouze 30 %.
Mezi zdroje bohaté na hořčík patří: luštěniny, ovesné vločky, datle, fíky, kešu, mandle a další druhy ořechů a semínek.
Opomenout nesmíme ani zvyšující se nároky na přítomnost hořčíku v těle při nemoci, nadměrném stresu, zvýšené fyzické aktivitě nebo konzumaci alkoholu.
Jaké existují formy magnesia a které jsou nejlepší?
Stejně jako jiné minerály i magnesium má více forem, přičemž ne každá z nich je pro tělo vhodná. Při výběru suplementů či jiných doplňků stravy s obsahem hořčíku se proto zaměřte na níže uvedené chelátové a organické formy, které jsou z hlediska vstřebatelnosti a přínosů nejlepší:
- Citrát hořečnatý – velice častá a doporučovaná forma magnesia. Jeho vstřebatelnost, a tedy i využitelnost tělem, se pohybuje okolo 80 %. Vyznačuje se ale lehce projímavými účinky, a tak je lepší užívat ho při zácpě a k podpoře průchodnosti stolice.
- Malát – chelátová forma hořčíku vázaná na kyselinu jablečnou. Výrazně organismus povzbuzuje a podporuje produkci energie. Vzhledem ke svým silným energizujícím účinkům podporuje správné fungování nervového systému, činnost jater a oddaluje pocit svalové únavy.
- Bisglycinát hořčíku – patří k nejlepším formám magnesia, neboť má vynikající vstřebatelnost – tělo ho prakticky celý využije a zbytečně ho nevyloučí. Jeho účinky jsou spíše relaxační a uklidňující. Vhodný je zejména pro ty, kteří chtějí zlepšit kvalitu spánku a navýšit hladinu hořčíku z důvodu stresu.
- Treonát – další vhodná forma hořčíku, která navíc zlepšuje paměť, schopnost učení, koncentraci a další kognitivní funkce.
- Orotát – oblíbená forma u sportovců, neboť podporuje výkonnost, fyzickou zdatnost a činnost srdce.
Vyhnout byste se naopak měli těmto formám hořčíku!!
Mezi méně vhodné formy hořčíku patří oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý a síran hořečnatý. Jedná se o anorganické formy magnesia, které se vyznačují velice nízkou účinností a vstřebatelností. V přípravcích pro vnější použití jsou ale naopak vítané. Například síran tvoří sůl, která je skvělá do koupele pro uvolnění namožených svalů.
Působení magnesia v organismu:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku. Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Kyselina hyaluronová dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000 násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů

Hericium a jeho vliv na naše zdraví?
Hericium Erinaceus nebo korálovec ježatý je jednou z velmi cenných hub. Není možná tolik známá jakožto jiní zástupci vitálních hub, ovšem taktéž obsahuje řadu látek, které můžeme využít pro podporu zdraví našeho těla. Používá se hojně v tradiční čínské medicíně, ale i modernější praxi. Opět se, jak se často u medicinálních hub můžeme dočíst, jedná o dřevokaznou houbu. Hericium velice dobře poznáme podle jeho specifického vzhledu a dá se konzumovat jako každá jiná houba.

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.