Co to jsou aminokyseliny, a za co jsou v organismu zodpovědné?
Aminokyseliny jsou sloučeniny, které jsou pro nás nejen potřebné, ale navíc nezbytné. Jejich suplementace je populární zejména mezi těmi, co se věnují sportu a intenzivním fyzickým výkonům. Nicméně kompletní biogenní spektrum těchto látek vyžaduje opravdu každý organismus. Existuje jich totiž celá řada. Leccos mají všechny společné, ale každá má i své vlastní speciální a důležité úkoly. Určité z nich však musíme do těla dokonce přijímat ze stravy. Proč jsou tyto látky ale tolik podstatné? A co všechno mají na starosti? To si můžete přečíst v dnešním článku.

Co jsou aminokyseliny za látky?
Jedná se konkrétně o organické sloučeniny, které jsou složeny alespoň z jedné aminové a jedné karboxylové skupiny, jež jsou vzájemně spojené peptidovou vazbou. Zjednodušeně řečeno jsou to látky obsahující specifický počet molekul vodíku, kyslíku, uhlíku a dusíku. Jsou to nepostradatelné stavební prvky, jelikož se z nich tvoří nejdříve peptidy, a následně veškeré bílkoviny. Ty se pak vzájemně liší počtem jednotlivých aminokyselin, obsaženými druhy nebo také jejich uspořádáním a propojením. Dle toho mají bílkoviny různorodou strukturu, tvar, hmotnost i vlastnosti.
Proč potřebujeme aminokyseliny?
Tyto sloučeniny mají mnoho životně důležitých schopností. Měly by být zastoupeny všechny a ve správném poměru, protože jedině tak bude produkce proteinů probíhat náležitě. Pokud některá z nich chybí, může být narušen celkový metabolismus. Následně pak může docházet k nesprávnému průběhu tělesných i mentálních funkcí. Dále hrají aminokyseliny klíčovou roli například při transportu a skladování živin, při regeneraci, hojení a opravě tkání, napomáhají přenášet signály napříč tělem a slouží jako zdroj energie pro buňky. Jisté z nich jsou třeba rovněž antioxidanty nebo mají stěžejní vliv na některé z orgánů, cévní systém, svalstvo či mají dokonce zásadní význam po psychické stránce.

Jaké druhy aminokyselin máme?
Většinu z těch 20 potřebných si naše tělo dokáže za normálních okolností vyrobit samostatně. Ty se nazývají jako neesenciální. Ovšem existují i takové, které nesyntetizuje, a my jsme proto nuceni je přijímat jiným způsobem. Těm se říká esenciální. Někdy je také vyčleňována zvláštní skupina, kterou představují tzv. podmíněně esenciální či semiesenciální. Tak jsou označovány především takové aminokyseliny, jež si sice organismus sám produkuje, ale mnohdy tomu není v dostatečném množství pro veškeré potřeby. K tomu může docházet za určitých okolností nebo v jistých životních etapách, nejčastěji kupříkladu v období vývoje a růstu.
Kde aminokyseliny najdeme?
Pro dostatečný příjem aminokyselin je nutná konzumace potravin s jejich obsahem, popřípadě můžete zvolit doplněk stravy, kterých je na trhu již nespočetně, a vy si tak můžete vybrat ten ideální právě pro vás. Jestli se však chcete zaměřit převážně na stravu, měli byste do jídelníčku zařadit především maso, ryby, mléko a jiné mléčné výrobky a vejce. Živočišné produkty zajišťují kompletní a velmi dobře vyvážený poměr aminokyselin, a ve většině případů jsou proto na tom lépe nežli ty rostlinné. Nicméně pokud se stravujete výhradně vegansky a umíte si váš jídelníček vhodně poskládat, nebudete mít pravděpodobně žádný větší problém. Skvělý zdroj představují třeba sójové boby, quinoa, pohanka, konopné semínko, obiloviny a luštěniny.
Jaké jsou základní biogenní aminokyseliny?
Mezi základní výčet 20 aminokyselin patří: histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin, arginin, alanin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin a tyrosin. Určité zdroje a studie ovšem uvádí ještě dvě další – selenocystein a pyrrolysin, které byly objeveny teprve nedávno. Nicméně aminokyselin existuje na zemi mnohonásobně více, a to dokonce několik stovek. Zajímavý je třeba také citrulin, jenž se rovněž v těle v malém množství vytváří. Jeho suplementace však dokáže podstatně zvýšit úroveň argininu v krvi.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541580/
Garcinie kambodžská a její vliv na hubnutí?
Garcinie kambodžská nebo Garcinia cambogia či tamarind malabarský je keř, který roste na jihovýchodu asijského kontinentu. Používá se pro něj i názvu Tamarind malabarský. Bylo zjištěno, že plody této rostliny, jež se podobají malinkým tykvím, mohou mít příznivý dopad na některé oblasti našeho organismu. V Asii se již po staletí konzumují jako ovoce, zužitkovávají jako koření, ale i třeba k navození pocitu sytosti. S tím se pojí i hlavní efekt garcinie, pro něž se stala pro mnoho lidí zajímavou i v doplňcích stravy – snižování chuti k jídlu a kontrola tělesné hmotnosti.
Medicinální houby – přehled nejznámějších druhů
Blahodárné účinky medicinálních hub reishi, cordyceps, hericium, chaga a mnoho dalších již po tisíce let využívá tradiční čínská medicína a ajurvéda (tradiční indická medicána). Do podvědomí západní medicíny se dostaly poměrně nedávno, přičemž ještě stále patří k spíše alternativním léčebným způsobům. Medicinální houby v těle hrají roli tzv. adaptogenu, kdy našemu organismu pomáhají přizpůsobit se na zátěž a jednoduše řečeno adaptogeny dokáží přidat tam, kde je potřeba, případně ubrat tam kde je to nutné. A právě v tom tkví jejich největší síla. V dnešní době, kdy na nás působí tolik škodlivých vlivů, toxinu a dalších, jsou užitečné více než kdykoli jindy. Konzumace adaptogenů nám pomáhá zdolávat stresové situace, zlepšovat imunitu a předcházet vzniku civilizačních chorob.
Jak správně vybrat probiotika?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou vlastně přátelskými bakteriemi, mají spoustu úkolů a zajišťují správnou činnost naší trávicí soustavy. To zahrnuje zpracování a trávení potravy, transport veškerých molekul a náležité vstřebávání nepostradatelných živin.










