Co to jsou aminokyseliny, a za co jsou v organismu zodpovědné?
Aminokyseliny jsou sloučeniny, které jsou pro nás nejen potřebné, ale navíc nezbytné. Jejich suplementace je populární zejména mezi těmi, co se věnují sportu a intenzivním fyzickým výkonům. Nicméně kompletní biogenní spektrum těchto látek vyžaduje opravdu každý organismus. Existuje jich totiž celá řada. Leccos mají všechny společné, ale každá má i své vlastní speciální a důležité úkoly. Určité z nich však musíme do těla dokonce přijímat ze stravy. Proč jsou tyto látky ale tolik podstatné? A co všechno mají na starosti? To si můžete přečíst v dnešním článku.

Co jsou aminokyseliny za látky?
Jedná se konkrétně o organické sloučeniny, které jsou složeny alespoň z jedné aminové a jedné karboxylové skupiny, jež jsou vzájemně spojené peptidovou vazbou. Zjednodušeně řečeno jsou to látky obsahující specifický počet molekul vodíku, kyslíku, uhlíku a dusíku. Jsou to nepostradatelné stavební prvky, jelikož se z nich tvoří nejdříve peptidy, a následně veškeré bílkoviny. Ty se pak vzájemně liší počtem jednotlivých aminokyselin, obsaženými druhy nebo také jejich uspořádáním a propojením. Dle toho mají bílkoviny různorodou strukturu, tvar, hmotnost i vlastnosti.
Proč potřebujeme aminokyseliny?
Tyto sloučeniny mají mnoho životně důležitých schopností. Měly by být zastoupeny všechny a ve správném poměru, protože jedině tak bude produkce proteinů probíhat náležitě. Pokud některá z nich chybí, může být narušen celkový metabolismus. Následně pak může docházet k nesprávnému průběhu tělesných i mentálních funkcí. Dále hrají aminokyseliny klíčovou roli například při transportu a skladování živin, při regeneraci, hojení a opravě tkání, napomáhají přenášet signály napříč tělem a slouží jako zdroj energie pro buňky. Jisté z nich jsou třeba rovněž antioxidanty nebo mají stěžejní vliv na některé z orgánů, cévní systém, svalstvo či mají dokonce zásadní význam po psychické stránce.

Jaké druhy aminokyselin máme?
Většinu z těch 20 potřebných si naše tělo dokáže za normálních okolností vyrobit samostatně. Ty se nazývají jako neesenciální. Ovšem existují i takové, které nesyntetizuje, a my jsme proto nuceni je přijímat jiným způsobem. Těm se říká esenciální. Někdy je také vyčleňována zvláštní skupina, kterou představují tzv. podmíněně esenciální či semiesenciální. Tak jsou označovány především takové aminokyseliny, jež si sice organismus sám produkuje, ale mnohdy tomu není v dostatečném množství pro veškeré potřeby. K tomu může docházet za určitých okolností nebo v jistých životních etapách, nejčastěji kupříkladu v období vývoje a růstu.
Kde aminokyseliny najdeme?
Pro dostatečný příjem aminokyselin je nutná konzumace potravin s jejich obsahem, popřípadě můžete zvolit doplněk stravy, kterých je na trhu již nespočetně, a vy si tak můžete vybrat ten ideální právě pro vás. Jestli se však chcete zaměřit převážně na stravu, měli byste do jídelníčku zařadit především maso, ryby, mléko a jiné mléčné výrobky a vejce. Živočišné produkty zajišťují kompletní a velmi dobře vyvážený poměr aminokyselin, a ve většině případů jsou proto na tom lépe nežli ty rostlinné. Nicméně pokud se stravujete výhradně vegansky a umíte si váš jídelníček vhodně poskládat, nebudete mít pravděpodobně žádný větší problém. Skvělý zdroj představují třeba sójové boby, quinoa, pohanka, konopné semínko, obiloviny a luštěniny.
Jaké jsou základní biogenní aminokyseliny?
Mezi základní výčet 20 aminokyselin patří: histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin, arginin, alanin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin a tyrosin. Určité zdroje a studie ovšem uvádí ještě dvě další – selenocystein a pyrrolysin, které byly objeveny teprve nedávno. Nicméně aminokyselin existuje na zemi mnohonásobně více, a to dokonce několik stovek. Zajímavý je třeba také citrulin, jenž se rovněž v těle v malém množství vytváří. Jeho suplementace však dokáže podstatně zvýšit úroveň argininu v krvi.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541580/
Krill oil, co to je a v čem je lepší?
Krill oil neboli krilový olej je doplněk stravy, který je oproti jiným obdobným suplementům poměrně nový. Možná jste o něm dokonce nikdy neslyšeli. Nicméně stává se v poslední době předmětem zájmu, a to především kvůli jeho možným zdravotním benefitům. Jedná se totiž o alternativu rybího oleje. Stejně jako rybí tuk, je tento olej zejména bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. T
Acerola- třešinka na dortu vašeho pevného zdraví
O plodech jihoamerického keře acerola známého také jako malpígie lysá či barbadoská třešeň je všeobecně známo, že patří k nejbohatším zdrojům vitaminu C. Nabízí se ale otázka, zda ve výživových doplňcích hledat přírodní vitamin C extrahovaný z aceroly, nebo se spokojit se syntetickým a jestli tělo vůbec pozná rozdíl. V případě plodů aceroly, připomínajících naše třešně, se kromě zmíněného vitaminu C můžete těšit na tzv. fytonutrienty, tedy živiny rostlinného původu, z nichž mnohé vynikají především antioxidačními schopnostmi.
Zelený čaj pro štíhlou postavu – co je lepší kapsle nebo čaj?
Zelený čaj je velice oblíbený nápoj po celé světě. Prvně se začal připravovat na území Číny před více než 4000 lety, už tehdy se objevily zvěsti o jeho blahodárných schopnostech. Dnes o něm víme, že za jeho výtečné vlastnosti může zejména vysoký obsah látky zvané epigalokatechin galát (zkráceně EGCG), který hraje významnou roli ve spalování tuků. Ten je možné extrahovat a užívat jako inovativní doplněk stravy ve formě kapslí k podpoře hubnutí.










