Zinek a jeho formy, kterou zvolit a na jakou si dát pozor??
Zinek je minerální látkou, kterou jako ostatní esenciální složky musíme do těla přijímat, jelikož si je nedokážeme vytvářet přirozeně. Přesto je zinek nepostradatelný a má poměrně mnoho významných funkcí, musí být přítomný při řadě biochemických procesů a naše tělo se bez něho zkrátka neobejde. Zinek je stopovým prvkem, což znamená, že ho potřebujeme v menším množství, to však ani trošku neubírá na jeho důležitosti. Zinek musíme dodávat do organismu společně s potravinami, či můžeme sáhnout po některém z výživových doplňků. V těch se ale můžeme setkat s různorodými názvy. Zinek může mít totiž rozličné formy. Jaké ale existují a proč bychom se o to měli při vybírání zajímat? To se dočtete právě v dnešním článku, jež je zaměřený na toto téma.
Jaké jsou nejdůležitější úlohy zinku v těle?
Zinek je nutný již pro samotný vývoj člověka, růst, dělení buněk, regeneraci a hojení. Je součástí enzymů a potřebujeme ho pro správnou funkci obranných systému organismu. Zinek je rovněž antioxidantem a protizánětlivým prvkem. Jeho dostatek je významný pro zdravou pokožku, vlasy i nehty. Přítomný je u syntézy některých částí potravy jako jsou sacharidy nebo bílkoviny, a pozitivní vliv má dokonce na zdraví reprodukčního systému a plodnost. Dále zvyšuje odolnost a psychickou výkonnost.
Jaké máme zdroje zinku a co se děje při deficitu?
Zdroje zinku můžeme hledat jak v živočišné, tak i v rostlinné říši. Ovšem ty živočišné nám často přináší lepší užitek. V rostlinné stravě může zinek s jinými složkami (fytáty, vláknina) tvořit sloučeniny, jež se špatně rozpouští a naše tělo pak zinek hůře absorbuje. Zinek se nachází ve vnitřnostech, mase, mořských plodech (nejvíce ústřice), rybách, kešu, vlašácích, dýňových a konopných semínkách a luštěninách. Ořechy a luštěniny je vhodné před konzumací namočit, zlepšuje se tím biodostupnost zinku.
Vážný nedostatek zinku bývá docela vzácný. Avšak i mírný deficit může mít za vinu zhoršení zdravotního stavu daného jedince. Jedná se například o poruchy imunity, vyšší náchylnost k infekčním onemocněním, zhoršenou hojivost ran, ale také špatnou kvalitu, vypadávání nebo lámavost vlasů. U dětí se navíc projevuje zpomalením jejich růstu. Na pozoru by se ovšem neměli mít pouze vegani či vegetariáni, ale taktéž těhotné a kojící ženy, senioři, lidé se střevními chorobami či podvýživou a větší konzumenti alkoholu.
Zinek a jeho různorodé formy
Hlavním rozdílem mezi formami zinku je to, jak se vlastně dokáží vstřebávat. Tato schopnost totiž není u každého druhu stejná, ale může se dokonce radikálně lišit. Při doplňování zinku samozřejmě chceme, aby využitelnost byla co nejvyšší, a my tak z něho měli požadovaný prospěch. Shrneme si tu nejznámější a také nejlepší podoby zinku.
- Oxid zinečnatý – tento zástupce bývá na trhu velmi rozšířen a je oblíbený zejména díky své nízké ceně. Je anorganický a jeho vstřebatelnost je kvůli tomu však poměrně nízká, uvádí se přibližně 10 % z přijaté dávky. Organismus tedy většinu vyloučí bez většího užitku.
- Citrát zinečnatý – je dobře využitelnou organickou formou zinku. Tělo upotřebí z podaného množství větší část nežli u oxidu. Citlivějším jedincům však může při vyšších dávkách způsobit zažívací obtíže včetně průjmu. Je proto na místě ho kombinovat s jinými druhy.
- Bisglycinát zinečnatý – jedná se o chelátovou sloučeninu zinku. Je to jeden z jeho nejlepších zdrojů – má jednu z největších biologických dostupností, a ve značném množství se proto vstřebává v tenkém střevě. Zinek je v této podobě vázaný na dvě molekuly aminokyselin. Je vhodný i v případě, pokud potřebujeme doplňovat zinek ve velkém objemu.
- Glukonát zinečnatý – tento druh zinku je rovněž relativně hojně rozšířený. Je to vlastně zinečnatá sůl kyseliny glukonové. Je organický, jeho absorpce je tudíž vysoká, a z tohoto důvodu se jedná o jednu z těch vhodnějších forem při volbě doplňku stravy. Organismem je dobře snášen.
- Pikolinát zinečnatý – jde o téměř srovnatelnou sloučeninu zinku s předešlým glukonátem a jejich biovyužitelnost je obdobná. Rozdíl je v obsažené kyselině. Je to totiž zinečnatá sůl kyseliny pikolové.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku. Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Kyselina hyaluronová dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000 násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů

Guarana, je lepší prášek anebo kapsle?
Guarana je v dnešní době poměrně využívaným stimulantem. Setkat se s ní můžeme i pod názvy jako je Paulinie nápojná či latinsky Paullinia cupana. Proto, aby mohla guarana dobře růst, potřebuje vlhké a teplé podnebí. Tomu odpovídá také její domovské prostředí, které se nachází v amazonských deštných pralesích v Brazílii. Guarana je ceněna zejména pro svůj výrazný stimulační vliv. Kofein v guaraně se ale chová jiným způsobem, než když ho přijmeme spolu s kávou. Nejen že ho guarana obsahuje větší kvantum, ale jeho nástup je pozvolnější. Díky tomu je však pociťovaný efekt delší, a to až po několik hodin. Děje se tak, protože má v sobě guarana vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Kofein je na ně vázaný, což zajišťuje jeho postupný náběh

Jak na podzim nastartovat imunitu?
Starat se o svoje tělo, jeho náležité fungování i imunitní systém by mělo být samozřejmostí po celý rok. Pokud o sebe celý rok nepečujete, nemůžete očekávat, že vše dáte do pořádku v průběhu jednoho nebo dvou týdnů. Nicméně období podzimu a zimy je pro obranyschopnost zcela jistě náročnější. Proto je vhodné v tomto období organismus posilovat.