Zinek a jeho formy, kterou zvolit a na jakou si dát pozor??
Zinek je minerální látkou, kterou jako ostatní esenciální složky musíme do těla přijímat, jelikož si je nedokážeme vytvářet přirozeně. Přesto je zinek nepostradatelný a má poměrně mnoho významných funkcí, musí být přítomný při řadě biochemických procesů a naše tělo se bez něho zkrátka neobejde. Zinek je stopovým prvkem, což znamená, že ho potřebujeme v menším množství, to však ani trošku neubírá na jeho důležitosti. Zinek musíme dodávat do organismu společně s potravinami, či můžeme sáhnout po některém z výživových doplňků. V těch se ale můžeme setkat s různorodými názvy. Zinek může mít totiž rozličné formy. Jaké ale existují a proč bychom se o to měli při vybírání zajímat? To se dočtete právě v dnešním článku, jež je zaměřený na toto téma.
Jaké jsou nejdůležitější úlohy zinku v těle?
Zinek je nutný již pro samotný vývoj člověka, růst, dělení buněk, regeneraci a hojení. Je součástí enzymů a potřebujeme ho pro správnou funkci obranných systému organismu. Zinek je rovněž antioxidantem a protizánětlivým prvkem. Jeho dostatek je významný pro zdravou pokožku, vlasy i nehty. Přítomný je u syntézy některých částí potravy jako jsou sacharidy nebo bílkoviny, a pozitivní vliv má dokonce na zdraví reprodukčního systému a plodnost. Dále zvyšuje odolnost a psychickou výkonnost.
Jaké máme zdroje zinku a co se děje při deficitu?
Zdroje zinku můžeme hledat jak v živočišné, tak i v rostlinné říši. Ovšem ty živočišné nám často přináší lepší užitek. V rostlinné stravě může zinek s jinými složkami (fytáty, vláknina) tvořit sloučeniny, jež se špatně rozpouští a naše tělo pak zinek hůře absorbuje. Zinek se nachází ve vnitřnostech, mase, mořských plodech (nejvíce ústřice), rybách, kešu, vlašácích, dýňových a konopných semínkách a luštěninách. Ořechy a luštěniny je vhodné před konzumací namočit, zlepšuje se tím biodostupnost zinku.
Vážný nedostatek zinku bývá docela vzácný. Avšak i mírný deficit může mít za vinu zhoršení zdravotního stavu daného jedince. Jedná se například o poruchy imunity, vyšší náchylnost k infekčním onemocněním, zhoršenou hojivost ran, ale také špatnou kvalitu, vypadávání nebo lámavost vlasů. U dětí se navíc projevuje zpomalením jejich růstu. Na pozoru by se ovšem neměli mít pouze vegani či vegetariáni, ale taktéž těhotné a kojící ženy, senioři, lidé se střevními chorobami či podvýživou a větší konzumenti alkoholu.
Zinek a jeho různorodé formy
Hlavním rozdílem mezi formami zinku je to, jak se vlastně dokáží vstřebávat. Tato schopnost totiž není u každého druhu stejná, ale může se dokonce radikálně lišit. Při doplňování zinku samozřejmě chceme, aby využitelnost byla co nejvyšší, a my tak z něho měli požadovaný prospěch. Shrneme si tu nejznámější a také nejlepší podoby zinku.
- Oxid zinečnatý – tento zástupce bývá na trhu velmi rozšířen a je oblíbený zejména díky své nízké ceně. Je anorganický a jeho vstřebatelnost je kvůli tomu však poměrně nízká, uvádí se přibližně 10 % z přijaté dávky. Organismus tedy většinu vyloučí bez většího užitku.
- Citrát zinečnatý – je dobře využitelnou organickou formou zinku. Tělo upotřebí z podaného množství větší část nežli u oxidu. Citlivějším jedincům však může při vyšších dávkách způsobit zažívací obtíže včetně průjmu. Je proto na místě ho kombinovat s jinými druhy.
- Bisglycinát zinečnatý – jedná se o chelátovou sloučeninu zinku. Je to jeden z jeho nejlepších zdrojů – má jednu z největších biologických dostupností, a ve značném množství se proto vstřebává v tenkém střevě. Zinek je v této podobě vázaný na dvě molekuly aminokyselin. Je vhodný i v případě, pokud potřebujeme doplňovat zinek ve velkém objemu.
- Glukonát zinečnatý – tento druh zinku je rovněž relativně hojně rozšířený. Je to vlastně zinečnatá sůl kyseliny glukonové. Je organický, jeho absorpce je tudíž vysoká, a z tohoto důvodu se jedná o jednu z těch vhodnějších forem při volbě doplňku stravy. Organismem je dobře snášen.
- Pikolinát zinečnatý – jde o téměř srovnatelnou sloučeninu zinku s předešlým glukonátem a jejich biovyužitelnost je obdobná. Rozdíl je v obsažené kyselině. Je to totiž zinečnatá sůl kyseliny pikolové.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Zelený čaj pro štíhlou postavu – co je lepší kapsle nebo čaj?
Zelený čaj je velice oblíbený nápoj po celé světě. Prvně se začal připravovat na území Číny před více než 4000 lety, už tehdy se objevily zvěsti o jeho blahodárných schopnostech. Dnes o něm víme, že za jeho výtečné vlastnosti může zejména vysoký obsah látky zvané epigalokatechin galát (zkráceně EGCG), který hraje významnou roli ve spalování tuků. Ten je možné extrahovat a užívat jako inovativní doplněk stravy ve formě kapslí k podpoře hubnutí.

Co je to serrapeptáza?
Serrapeptáza je enzym, který patří mezi takzvané proteolytické enzymy. To znamená, že dokáže štěpit bílkoviny na jednodušší složky. Na rozdíl od běžných trávicích enzymů má ale serrapeptáza specifickou schopnost rozkládat nežádoucí bílkovinné struktury v těle, jako jsou například usazeniny, odumřelé tkáně, otoky a starší krevní sraženiny.

Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku. Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Kyselina hyaluronová dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000 násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů