Coriolus a jeho přínosy?
Na světě existuje několik tisíc druhů hub. Často se některé z nich označují spojením vitální houby, jež se mohou pyšnit mnoha pozitivními přínosy. Jsou to totiž adaptogeny, které obsahují celé spektrum blahodárných látek a zvyšují třeba odolnost proti stresovým situacím. Určité z nich jsou používanější než jiné, ovšem většina z nich je hojně zmiňována v rámci tradiční čínské medicíny. Mezi takové houby patří i coriolus, méně známý, avšak i tak velice zajímavý. V dnešním článku se proto podíváme na jeho vzhled, na látky, co v sobě skrývá a na co může mít teoreticky vliv.
Co je to coriolus?
Coriolus versicolor je medicinální dřevokazná houba patřící mezi choroše, na níž můžete narazit i pod názvy jako je outkovka pestrá, Yun zhi nebo také na z angličtiny pocházející turkey trail, což v překladu znamená krocaní ocas. Roste nejčastěji na poškozených listnatých stromech, spadaných větvích či pařezech, jejichž dřevo využívá jakožto svůj zdroj živin. Vyskytuje se téměř po celém světě, ale nejvíce mu svědčí mírné klima. Plodnice jsou drobné a vytváří rozsáhlé trsy. Barva klobouků je rozličná, typické jsou pásy různých barev. Nejběžněji můžeme vidět šedou, béžovou a hnědou. Společně s tím, jak plodnice stárne, získává čím dál tím více tmavších odstínů.
Jaká je jeho historie?
Stejně jako ostatní oblíbené vitální houby, je coriolus znám po dlouhá tisíciletí. Již před dávnými časy se aplikoval v tradičních medicínách v Japonsku a Číně, kde byl s oblibou označován jako královská houba nebo tráva říše nebes. V době, kdy byl objeven, ho mohl využívat pouze sám císař a vybraní obyvatelé paláce. Mnohé zmínky se dají nalézt v různých starých bylinkářských knihách, kde je popisován coby uklidňující a posilující prostředek, jež má vliv na celkové zdraví a prodloužení délky života. Až v pozdější době došlo k podrobnějším rozborům, kdy byla objevena spousta zajímavých látek.
Co obsahuje coriolus?
V první řadě je důležité jmenovat polysacharidy. Jedná se o složené cukry, které patří mezi jednu z nejimpozantnějších obsahových složek. Z těch jsou významné především betaglukany, polysacharid Krestin a polysacharidopeptid (PSP). Mimo to bychom však našli jiné neméně důležité látky jako jsou bílkoviny a aminokyseliny, a to i takové, které si naše tělo samo nedokáže vytvořit (tzv. esenciální). Pro představu můžeme jmenovat například treonin, leucin, glycin a methionin. Nesmíme zapomenout ani na fenolové sloučeniny, steroly, triterpeny, mastné kyseliny a tuky a některé minerály, stopové prvky a vitaminy (železo, měď, zinek, hořčík, draslík, vitaminy skupiny B a vitamin D.)
Na co má coriolus vliv?
Všechny sloučeniny přítomné v coriolu jsou vysoce biologicky aktivní. Polysacharidy a polypeptidy jsou silnými antioxidanty, a jak se můžeme dozvědět ve studiích, rovněž významnými imunostimulanty. Mohou tak být prospěšnými pomocníky v boji proti infekčním onemocněním a v rámci budování vlastní obranyschopnosti. Dle čínské medicíny může mít tato houba pozitivní vliv na mnoho orgánů – slezinu, žaludek, játra, plíce, srdce a ledviny. Dále podněcuje vylučování toxinů a patogenů a regeneraci sliznic a nervové soustavy. Obsažené látky mohou dokonce přispívat ke zvýšení odolnosti a vitality, k lepšímu zvládání vypjatých situací, zmírnění oxidačního stresu, snížení cukrů a tuků v krvi či podpořit kvalitu kostní tkáně.
Co dalšího je dobré vědět?
Coriolus můžete sehnat v různých podobách. Mohou to být za prvé extrakty, které se považují za nejefektivnější, jelikož je v tomto případě z hub ve většině případů vytěženo maximum bioaktivních složek. Záleží ovšem taktéž na tom, jaký způsob byl pro výrobu použit. Další formou jsou tinktury, sušené plodnice nebo prášek (biomasa). Dále je také zásadní poměr polysacharidů, jež mají nepostradatelnou roli. Jejich množství pak záleží na dané potřebě.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592279/

Na co jsou dobré omega 3 a proč je užívat?
Do omega 3 patří větší množství typů mastných kyselin, jež se liší ve své struktuře. Nejhlavnějšími zástupci jsou kyselina alfalinolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Omega 3 mastné kyseliny totiž napomáhají udržovat správnou funkci kardiovaskulárního systému. Mají pozitivní vliv na srdce, na udržování průchodnosti cév a normální hladiny triglyceridů v krvi, regulaci cholesterolu a snižování krevního tlaku. Zároveň jsou prospěšné pro mozek a nervové tkáně, jelikož jsou významnou složkou buněčných membrán. Dále mají protizánětlivé schopnosti, zlepšují mentální zdraví a příznivé jsou také pro pokožku, a jak naznačují studie, rovněž pro oči.

Ostropestřec mariánský – proč je důležitý obsah silymarinu?
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.

Maca peruánská, jaké vlastnosti mají jednotlivé druhy a v čem se liší?
Maca peruánská je rostlina, kterou můžeme využít pro povzbuzení některých oblastí našeho organismu. Má spousty blahodárných schopností, a proto se stala velmi populární v péči o zdraví a začala se přidávat do doplňků stravy. Na trhu najdeme v nabídce různorodé produkty i podoby macy. Maca je nabízena třeba v prášku, tinkturách, tabletách či kapslích