DMSO průmyslová nebo farmaceutická kvalita?
DMSO je čirá tekutina, která byla již v 60. letech označena za zázračnou, neboť se zjistilo, že má silný protizánětlivý efekt. To pochopitelně mezi lidmi a odborníky způsobilo vlnu nadšení a zároveň pochybností. Do té doby se totiž DMSO používalo pouze jako rozpouštědlo v průmyslových provozech. Dnes tedy existují dvě základní kvality DMSO – průmyslová a farmaceutická. Po které byste měli sáhnout, vám prozradíme v článku.
Co je DMSO a jak vzniká?
DMSO neboli dimethylsulfoxid je čistě přírodní sloučenina síry, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě papíru ze dřeva. Tato čirá tekutina má typický česnekový zápach a tuhne již při teplotách pod 18-19 °C. Objevena byla úplnou náhodou v 19. století při zpracování dřeva. Od té doby se používá jako průmyslové rozpouštědlo. O století později bylo ale provedeno několik testů, které prokázaly celou řadu blahodárných projevů na člověka. Od té doby rozlišujeme dva kvality DMSO:
- Průmyslová kvalita DMSO – technická kvalita dimethylsulfoxidu je vhodná pro odstraňování nátěrů a čistění průmyslových linek a výrobních zařízení. Toto netoxické polární rozpouštědlo také hraje důležitou roli při syntéze a zpracování polymerů, včetně polyakrylonitrilu a polyethersulfonu. Zároveň vykazuje vysokou rozpustnost mnoha polymerů. Vzhledem k tomu, že se nejčastěji používá k čištění, může být DMSO průmyslové kvality naředěno a obohaceno o další účinná rozpouštědla a látky, které nejsou vhodné k ošetřování tkání lidského těla.
- Farmaceutická kvalita DMSO – jedná se o roztok, který vykazuje vysokou účinnost a čistotu. Látka je v něm zastoupena nejvyšším možným poměrem, a tak ve farmaceutické kvalitě nenajdete žádné další látky. Zakoupit můžete i nižší koncentrát, ale ten příliš nedoporučujeme. Vyšší koncentraci DMSO totiž můžete vždycky naředit vodou nebo hořčíkovým olejem, ale z nižší koncentrace nikdy silnější roztok nevytvoříte.
Pokud vám tedy jde o to, abyste využili skvělých vlastností DMSO naplno a váháte nad tím, jakou kvalitu DMSO zvolit, vůbec se nerozmýšlejte a sáhněte po kvalitě farmaceutické o síle 99,9 %! U DMSO vždy volte pouze farmaceutickou kvalitu, kde máte jistotu čistoty produktu.
Jak se DMSO použivá?
DMSO se aplikuje přímo na kůži, kde se rychle vstřebává a působí přes nervovou soustavu. Někdy se přidává do krémů či gelů, jejichž výsledný efekt rapidně zvyšuje. Oplývá silnými vazebními vlastnostmi, díky nimž funguje jako nosič aktivních látek, které se tak lépe absorbují a dosahují v těle lepšího efektu. V těle také působí jako antioxidant, který vychytává pouze ty volné radikály, jež tělu škodí ze všeho nejvíce.
Jak DMSO přispívá tělu?
Doporučume si pořídit knihu od Dr. Hartmut Fischer, kde je konkrétně popsán efekt DMS . Aplikace:
- 80% roztok lze aplikovat na kožní problémy, bradavice**
- 50% roztok lze aplikovat a tělo a trup**
- 30% roztok lze aplikovat na oblast hlavy**
- 1% roztok lze aplikovat do očí**
(** Parafrázování aplikace dle knihy od Dr. Hartmut Fischer, nejedná se o doporučený způsob použití)
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Jak na přebytečná kila? Objevte chitosan.
Chitosan se získává za pomoci chemických postupů z tzv. chitinu. Ten byl objeven a zkoumán již v průběhu 19. století. Následně z něho byly extrahovány různé deriváty, včetně samotného chitosanu. Z tohoto důvodu se tedy nejedná o žádnou nově nalezenou látku. Chitosan je po chemické stránce lineární polysacharid složený z různě rozložených typů glukosaminu.
Kyselina hyaluronová – rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární
Kyselina hyaluronová právoplatně zaujímá přední místo mezi pečujícími složkami, které se přidávají do hydratačních krémů a jiných přípravků na pleť. Tato jedinečná kyselina hyaluronová má totiž mimořádnou schopnost vázat na sebe velké množství vody a pronikat do pokožky, v níž vlhkost uzamyká a chrání ji tak před vysušením. Velice ale záleží na typu kyseliny hyaluronové. Přečtěte si o tom, v čem se od sebe liší vysoko- a nízkomolekulární kyselina hyaluronová a zjistěte, jak je používat.
Oblíbené rostlinné oleje, jak podpoří naše zdraví?
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení.











