Hovězí, vepřový a rybí kolagen – kdy a který je lepší?
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen.
Postupně s věkem bohužel jeho produkce klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek. Z tohoto důvodu je proto nezbytné kolagen tělu dodávat prostřednictvím potravin bohatých na obsah kolagenu nebo doplňků stravy.
Jenže pak příchází otázka: Jak vybrat ten správný kolagen? Hovězí, vepřový nebo snad rybí?
Co je tedy kolagen a z čeho se skládá?
Kolagen je významná ve vodě nerozpustná bílkovina, která je, jak již bylo zmíněno, v těle hojně zastoupena. Jedná se totiž o základní stavební jednotku pojivových tkání, díky čemuž tvoří přibližně 10 % celkové tělesné hmotnosti.
Funkcí kolagenu je, dalo by se říci, zpomalení stárnutí, neboť zvyšuje elastičnost a pevnost kůže, cév, očních rohovek, kloubních chrupavek a šlach. Od 25 roku věku pak dochází k jeho přirozenému úbytku, což se na první pohled projevuje vznikem vrásek, zvýšenou lámavostí vlasů a nehtů, nebo bolestivostí kloubů. Není proto od věci zpomalit proces stárnutí právě doplňováním vhodného kolagenu.
Kolagen se jako většina bílkovin skládá z aminokyselin, nejvíce zastoupenými aminokyselinami jsou glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou vzájemně zapojeny do polypeptidického řetězce. Tyto aminokyseliny se pak nachází ve velmi omezeném množství v jiných bílkovinách, což jen dokazuje, jak moc je kolagen pro tělo důležitý.
Jaké jsou zdroje kolagenu?
Nejlepším zdrojem kolagenu jsou živočišné produkty. Najít ho tak můžeme například ve vaječných bílcích a mase. Pro výrobu kloubních doplňků stravy se nejčastěji využívá kolagen získaný z vepřové nebo hovězí kůže a pojivových tkání.
Zatímco pro zlepšení stavu pleti je vhodnější kolagen rybí neboli mořský.
Rozdíl mezi kolageny savců a ryb spočívá ve struktuře kolagenu na molekulární úrovni. Kolagen z mořských živočichů obsahuje menší množství prolinu a hydroxyprolinu než kolagen ze savců, díky čemuž je sice lépe vstřebatelný a využitelný pro pleť, avšak nedovede v takové míře podporovat zdraví kloubů. Demonstrovat to lze dobře na rybích kostech, které jsou pružné, měkké, křehké a méně kalcifikované. Z toho důvodu je rybí kolagen méně vhodný pro výrobu kloubních doplňků.
Hovězí a vepřový kolagen má vyšší molekulární hmotnost a obsahuje velké množství zmíněných tří aminokyselin. Pro podporu kloubních chrupavek jsou vhodné zejména proto, že prolin v těle stimuluje tvorbu vlastního kolagenu a glycin se podílí na stavbě kreatinu, který je známý pro svoji schopnost podporovat růst svalů.
Dalším důležitým faktorem je typ kolagenu:
- Kolagen typu I - je vhodný pro zlepšení stavu pleti (DOPORUČUJEME zvolit rybí kolagen)
- Kolagen typu II - je vhodný pro správnou funkci pohybového aparátu (DOPORUČUJEME zvolit hovězí kolagen)
Kolagen je v našem těle důležitý pro:
- Správné fungování pohybového aparátů
- Kvalitnější pleť
- Silné nehty
- Pevné vlasy
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Magnesium di-citrát, v čem vyniká a jaké jsou jeho výhody?
Hořčík neboli magnesium je důležitým minerálním prvkem, který hraje významnou roli v mnoha metabolických reakcích našeho těla. Je součástí několika desítek enzymů a jeho dostatečné množství zajišťuje mimo jiné třeba správné fungování svalů a našeho nervového systému. Existuje však více typů hořčíku, se kterými se můžeme setkat. Jejich rozdílnost může vyplývat například z míry jejich vstřebatelnosti, v době, kdy je doporučeno ho užívat, a ne každý hořčík je také vhodný jako doplněk stravy. Dnes se konkrétně zaměříme na magnesium di-citrát a jeho přednosti.

Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let. Kurkuma kromě základních složek jako jsou sacharidy, proteiny, vláknina, tuky nebo voda, obsahuje i vitaminy a minerály. Z vitaminů můžeme jmenovat například vitamin C, E a K, thiamin, niacin a vitamin B6. Z minerálů je to železo, hořčík, draslík, mangan, zinek či fosfor. Nalezneme rovněž silice, jako seskviterpeny (turmeron), které jí dodávají onu význačnou vůni a chuť.

Není hořčík jako hořčík, kdy a jakou formu zvolit?
Hořčík (magnesium) je esenciální minerální látka, bez níž se naše tělo rozhodně neobejde. Stojí za správným fungováním četných oblastí našeho organismu a výčet toho na co je potřebný je skutečně dlouhý. Účastní se totiž stovek biochemických reakcí. Je čtvrtým nejzastoupenějším minerálem, ale velká část populace ho nemá dostatečné množství. Avšak existuje několik druhů hořčíku a každý může být více nápomocný v jiné situaci a také doba ve kterou je vhodnější je užívat se může lišit. Hořčík je nutný pro každou buňku v organismu, protože je součástí enzymatických reakcí, jež souvisí s produkcí energie. Dokáže tudíž přispívat ke snížení únavy a vyčerpání a zajistit nám normální energetický metabolismus.