Magnesium di-citrát, v čem vyniká a jaké jsou jeho výhody?
Hořčík neboli magnesium je důležitým minerálním prvkem, který hraje významnou roli v mnoha metabolických reakcích našeho těla. Je součástí několika desítek enzymů a jeho dostatečné množství zajišťuje mimo jiné třeba správné fungování svalů a našeho nervového systému. Existuje však více typů hořčíku, se kterými se můžeme setkat. Jejich rozdílnost může vyplývat například z míry jejich vstřebatelnosti, v době, kdy je doporučeno ho užívat, a ne každý hořčík je také vhodný jako doplněk stravy. Dnes se konkrétně zaměříme na magnesium di-citrát a jeho přednosti.
Co znamená označení di-citrát?
Nejčastěji se v dnešní době setkáváme v souvislosti s citrátovou formou u hořčíku s názvem magnesium citrát. To je podoba, kdy se hořčík nachází ve formě soli, která je vázaná na kyselinu citronovou. Na každý atom hořčíku zde připadá jedna molekula citrátu (proto někdy můžeme narazit na označení magnesium citrát 1:1) U hořčíku di-citrátu, také nazývaného dicitrát hořečnatý (trimagnesium dicitrate) je složení podobné jen s tím rozdílem, že obsahuje tři atomy magnesia a dvě citrátové molekuly (3:2). Ve spoustě případech se ale používá pro obě varianty stejného názvu, a to jen nejednoznačné magnesium citrát, což může být zavádějící.
Jaké jsou výhody dicitrátu hořečnatého?
Pro začátek je důležité zmínit, že každý druh hořčíku se liší svými vlastnostmi. Jedním z důležitých ukazatelů je jeho čístý obsah. Protože je každá forma hořčíku sloučeninou (jak již bylo řečeno, v případě dicitrátu se jedná o hořčík a kyselinu citronovou) je tedy důležitá čistá hmotnost tohoto minerálu ve sloučenině, často označována jako elementární hořčík – tedy jeho skutečné množství v daném typu. Další odlišnosti mohou být třeba v rozpustnosti, využitelnosti v těle nebo také v možných nežádoucích účincích.
Citrát je velmi rozšířenou a běžnou podobou hořčíku v doplňcích stravy. Všeobecně jsou citrátové formy magnesia vysoce vstřebatelné v organismu a z přijatého množství se efektivně využije až 80 %. Na druhou stranu si tento typ nese i určitá negativa. V této podobě může mít hořčík laxativní účinky, zejména pokud je užíván dlouhodobě a ve větší míře. V některých případech se tato vlastnost může ale naopak hodit, a proto se využívá jako projímadlo.
Dicitrát má však oproti klasickému citrátu výhodu většího podílu elementárního hořčíku, tudíž pro přijetí stejného množství čistého magnesia stačí méně samotného produktu. Tím zároveň přijmeme i nižší objem citrátu, který zvyšuje pohyb střev, zadržuje vodu ve stolici a způsobuje právě ony zmíněné laxativní účinky. Pokud chceme jen podpořit nedostatečný příjem hořčíku ze stravy je tato varianta zcela vhodná. V případě že je potřeba doplnit tento minerál ve výraznějším míře, doporučuje se jeho kombinace s jiným druhem (například hořčík bisglycinát).
K čemu je hořčík/magnesium v těle důležitý?
Nedostatek hořčíku je spojen s řadou zdravotních problémů a může se projevit příznaky jako jsou svalové křeče, zvýšená nervozita, nespavost, bušení srdce, ale i třeba padáním vlasů či větší lámavostí nehtů. Reguluje totiž svalovou a nervovou rovnováhu, aktivuje enzymy a je důležitý i pro samotný imunitní systém.
Zvýšenou pozornost příjmu hořčíku by měli věnovat především sportovci, diabetici, lidé se stresujícím stylem života a ženy, jež jsou těhotné nebo užívají hormonální antikoncepci. Při výběru vhodného hořčíku pak hledejte dobře vstřebatelné formy a u magnesia dicitrátu si jen dejte pozor při užívání ve větších dávkách, aby jeho doplňování nemělo jiný efekt, než požadujete.
Hořčík má příznivý vliv na:
- správnou svalovou činnost
- normální energetický metabolismus
- snížení únavy a vyčerpání
- normální syntézu bílkovin
- správnou činnosti nervové soustavy
- udržení normálního stavu kostí a zubů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Woldohealth Hořčík Tri-Magnesium dicitrát s vysokým obsahem elementárního hořčíku v jedné kapsli 75mg (Dicitrát trihorečnatý 500mg - 15%)
Golden Nature Magnesium obohacené o vitamin B6 s podílem 100mg elementárního hořčíku v jedné kapsli. (500 mg hořčík bisglycinát 20% - 26 % RHP-Referenční hodnota příjmu)

Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.

Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch.

Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách