Jak na přebytečná kila? Objevte chitosan.
Hubnutí, kontrola tělesné hmotnosti a všeobecně váha se v dnešním světě probírá z různých úhlů a mnoho lidí hledá možnosti, jak svoje úsilí v tomto ohledu podpořit. Neexistuje žádný zázrak, který by za nás celý problém vyřešil v jedné tobolce, i když se můžeme na trhu setkat s různými preparáty, jež slibují nemožné. Přesto, pokud se snažíme o shození přebytečných kil, jsou tu určité látky, které nám mohou být alespoň nápomocné. Jednou z takových látek je například chitosan. Ten má totiž velmi zajímavé schopnosti a při pravidelném užívání může mít i další benefity. My se proto dnes na chitosan podíváme podrobněji a popíšeme si jeho chování v organismu.
Co je chitosan zač a kde se vzal?
Chitosan se získává za pomoci chemických postupů z tzv. chitinu. Ten byl objeven a zkoumán již v průběhu 19. století. Následně z něho byly extrahovány různé deriváty, včetně samotného chitosanu. Z tohoto důvodu se tedy nejedná o žádnou nově nalezenou látku. Chitosan je po chemické stránce lineární polysacharid složený z různě rozložených typů glukosaminu. Ve většině případů se získává z tvrdých schránek krabů, mušlí, krevet a dalších podobných živočichů. Nalezen byl ale taktéž třeba v houbách. Zjednodušeně řečeno se jedná o složený cukr, jež ovšem nemá téměř žádnou energetickou hodnotu. Je to vlastně nerozpustná vláknina, která naším traktem prochází bez jakéhokoliv vstřebání. To však neznamená, že by po cestě v našem těle neudělal žádné změny. Má totiž svoje specifické schopnosti.
Jak chitosan v organismu funguje?
Jelikož má chitosan kladný náboj, pyšní se opravdu mohutnou vazebnou schopností. Jako každá vláknina na sebe dokáže navázat vodu, zvětšit svůj objem, a tím být přínosem pro celý zažívací trakt. Na rozdíl od jiných typů vlákniny, se jako běžná součást naší stravy ale nevyskytuje. Nicméně, chitosan neváže pouze vodu, ale je speciální proto, že na sebe ve vysoké míře navazuje také tuky. Z potravy, kterou zkonzumujete v době, kdy pravidelně užíváte v dostatečných dávkách chitosan, odstraní veškeré tuky, a to ještě předtím, než je tělo začne jakýmkoliv způsobem zpracovávat či ukládat do svých zásob. Naváže je na sebe v množství až 6násobku své vlastní váhy, a následně jsou společně s ním vyloučeny. Kromě tuků na sebe váže ještě žlučové kyseliny, které vznikají v játrech při přeměně cholesterolu.
V čem je chitosan nápomocný?
V případě, že je chitosan užíván, tak jak by měl, může mít hned několik pozitivních vlastností. Chitosan by se měl v první řadě pokaždé zapíjet vyšším množstvím tekutin a při dlouhodobějším užívání je důležité si dát pozor na případné snížení vstřebávání minerálních látek a vitaminů. Pokud dokonce berete jakékoliv doplňky stravy nebo léky, je vhodné podávat je s 2-3 hodinovým časovým rozestupem od chitosanu.
Jestliže se snažíte o shození přebytečných kil a vaše strava je vyvážená a úměrná a váš pohyb je dostatečný, může chitosan vaši snahu podpořit. Snižuje kalorickou hodnotu přijaté stravy, zabraňuje ukládání lipidů do tukových zásob, a protože zvětšuje objem, potlačuje také pocit hladu. Zároveň je příznivý pro správnou funkci střev a zažívání. Náležitý chod trávicí soustavy je totiž základem pro zdraví celého našeho organismu. Zásadní je však i jeho význam při snižování cholesterolu. Jeho úbytek souvisí právě s dříve zmíněnou zvýšenou vazbou žlučových kyselin a jejich odstraňováním z těla. Dochází tudíž nejen k redukování triglyceridů, ale zlepšuje se rovněž poměr celkového a LDL (špatného) cholesterolu produkovaného játry.
V poslední době se ve spojitosti s chitosanem hovoří také o jeho antimikrobiálních vlastnostech a podpoře při hojení ran. Často je tedy využíván nejen vnitřně, ale i například na kůži při různých poraněných.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Chitosan s přidaným vitaminem C pro lepší vstřebatelnost a využitelnost organismem.
Golden Nature Chitosan v naší nabídce také naleznete ve zvýhodněném balení 2+1.

Magnesium di-citrát, v čem vyniká a jaké jsou jeho výhody?
Hořčík neboli magnesium je důležitým minerálním prvkem, který hraje významnou roli v mnoha metabolických reakcích našeho těla. Je součástí několika desítek enzymů a jeho dostatečné množství zajišťuje mimo jiné třeba správné fungování svalů a našeho nervového systému. Existuje však více typů hořčíku, se kterými se můžeme setkat. Jejich rozdílnost může vyplývat například z míry jejich vstřebatelnosti, v době, kdy je doporučeno ho užívat, a ne každý hořčík je také vhodný jako doplněk stravy. Dnes se konkrétně zaměříme na magnesium di-citrát a jeho přednosti.

Resveratrol – přírodní antioxidant získaný z vína, který pomáhá!
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.

Na co je dobrý methionin?
Methionin je jednou ze základních aminokyselin, kterou naše tělo potřebuje v různých buněčných a metabolických procesech. Jako u mnoha aminokyselin, se v první řadě jedná o tvorbu bílkovin, nicméně není to jeho jediná schopnost. Nejčastěji je zmiňován také v souvislosti se zdravým vlasů, nehtů nebo pokožky. A není tomu jen tak, skutečně zde totiž hraje zásadní roli.