Proč ve stravě nevynechávat tuky?
Tuky jsou jednou ze základních živin, které společně s bílkovinami a cukry tvoří jádro naší stravy. Často ovšem panují obavy z jejich konzumace, a mnoho lidí je proto omezuje nebo téměř vynechává. To je ale spíše na škodu nežli k užitku. Tuky totiž mají v organismu svoje úlohy, které jsou pro správné fungování těla zcela nezbytné. Nicméně je samozřejmě potřeba myslet na to, že je třeba tuky rozlišovat. Je zásadní, z jakých zdrojů je čerpáme a v jaké míře by měly být obsaženy v našem jídelníčku. A vy se v dnešním článku dozvíte, proč mají i tyto makroživiny ve stravě své právoplatné místo.
Co jsou tuky neboli lipidy?
Tuky jsou látky, které jsou tvořeny především mastnými kyselinami a glycerolem. Jsou různorodé a liší se svým složením, od čehož se pak odvíjí také jejich fyzikální vlastnosti a prospěšnost pro zdraví. Obavy z této skupiny živin pramení zřejmě z jejich kalorické hodnoty. Obsahují totiž podstatně více energie nežli sacharidy či bílkoviny. Konkrétně je to přibližně 9 kalorií na 1 gram tuku. Pokud však budete přijímat přibližně tolik, kolik vaše tělo vyžaduje, nemusíte mít z ničeho strach. Jak již bylo řečeno – tuky plní klíčové funkce a jsou k životu nezbytné.
Jak se tuky rozdělují?
Základní dělení je podle obsahu mastných kyselin, které mohou být nasycené nebo nenasycené. Specifickou skupinou jsou pak trans mastné kyseliny. Nenasycené mají alespoň jednu dvojnou vazbu, což v praxi znamená, že jsou při pokojové teplotě kapalné. Dle počtu těchto vazeb se ještě dále dělí, a to na mononenasycené (MUFA), kam řadíme Omegu 9 a polynenasycené (PUFA), kde bychom našli omegu 3 a 6. Tyto skupiny bychom měli preferovat. Nasycené mastné kyseliny (SAFA) žádnou dvojnou vazbu nemají, a jsou proto v pokojové teplotě tuhé. Jejich zvýšená konzumace negativně ovlivňuje hladinu cholesterolu a kardiovaskulární zdraví. Trans mastné kyseliny (TFA) se považují za nejškodlivější. Vznikají průmyslově v procesu, který se nazývá hydrogenace, kdy dochází k přeměně kapalných olejů na částečně ztužené.
Proč jsou tuky důležité?
V první řadě slouží jako zdroj energie, jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk a plní strukturální a metabolické funkce. Pomáhají udržovat tělesnou teplotu a chrání orgány. Zajišťují také správný transport a využití vitaminů, jež jsou rozpustné v tucích – vitaminy A, D, E a K. Podporují zdraví kůže, vlasů a nehtů, hrají důležitou roli v syntéze hormonů, a navíc zlepšují chuťové vlastnosti pokrmů. Zdravé tuky přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému a k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi.
Kolik tuku máme v těle a kolik přijímat?
Podíl tukové tkáně se liší na základě jistých faktorů. Zásadní je v tomto případě třeba pohlaví, protože ženy mají mít tuku více nežli muži. U mužů je tak stanoveno přibližně 8–20 %, u žen 18–30 %. Ideální množství je však pro každého jedince jiné a určuje se například také podle věku nebo sportovního zaměření. Co se týče příjmu, měl by být dle doporučeních WHO, jejich celkový přísun v rozmezí 25-30 % z celkového příjmu energie.
Jaké zdroje zařazovat do jídelníčku?
Je už jasné, že bychom měli zařazovat převážně zdroje s obsahem nenasycených mastných kyselin, nasycené konzumovat s mírou a trans mastné kyseliny by neměli překročit 1 % z celkového denního přívodu energie. Měli byste proto jíst dostatek tučných ryb (losos, makrela, tuňák, sleď), používat rostlinné oleje (olivový, řepkový) a využívat rovněž ořechy, ořechová másla, semínka, avokádo nebo sójové boby.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Saturated Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease: Modulation by Replacement Nutrients - PMC [online]. [cit. 14. 11. 2024]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2943062/

Muira puama – strom podporující mužství
Muira puama nebo také „amazonská viagra“ je vysoký strom, který doposud zkoumají vědci pro svůj podpůrný efekt na sexuální apetit a mužskou potenci. Přestože u nás je Muira puama poměrně nová a málokdo o tomto přírodním afrodiziaku ví, tamní domorodí léčitelé jej využívali již před staletími. A to nejen ke zvýšení sexuální touhy, ale i k utlumení trávicích potíží nebo k vnějšímu použití na poranění kůže

Na co je dobrý kurkumin?
Kurkumin je velice přínosná naturální látka, jejíž vlastnosti a potencionální zdravotní benefity přitahují zájem. Proto je také kurkumin s oblibou užíván jako doplněk stravy v různých formách. Nejčastěji můžete nejspíš narazit na samotný prášek či kapsle s jeho obsahem nebo bývá součástí rozličných komplexních multivitaminových doplňků. Nicméně kurkumin je proslulý už po staletí, kdy byl hojně používán v rámci tradičních medicín po celém světě.

Jak lépe bojovat se stresem? Znáte vhodné bylinky?
Pro stres existuje spoustu definicí, ale jedná se ve své podstatě o přirozenou reakci a odpověď na nadměrné zatížení organismu, která zahrnuje jak fyzické, tak duševní příznaky. Mezi ty nejčastější patří například zrychlení srdečního rytmu, zvýšení krevního tlaku, svalové napětí a ztuhlost, nevolnosti, bolesti břicha a zažívací obtíže, pocení, dušnost, vnitřní neklid, bolesti hlavy, únava či potíže s koncentrací, pocity přetížení a úzkosti. Symptomů může být tedy opravdu mnoho. Uvnitř těla navíc dochází ke zvýšenému vylučování hormonů, jež mají se stresem bojovat – kortizolu, adrenalinu a noradrenalinu. Následně se začíná uvolňovat více cukrů do krve, což poskytuje energii veškerým buňkám, které jsou tak lépe připravené na potřebnou reakci.