Jak správně a efektivně posílit imunitu??
Ať už cítíte, že na vás leze chřipka, rýma, kašel či jiné nepříjemné projevy onemocnění a nebo jim jen chcete předejít, následující tipy pro posílení imunity se vám budou zaručeně hodit. Silná imunita je totiž důležitá nejen během chřipkové sezony, ale také po celý rok, kdy nás chrání před následky způsobenými výkyvy počasí, škodlivými okolními vlivy, působením stresu, bakteriemi nebo jinými cizorodými látkami. Jak tedy správně a efektivně posílit imunitní systém??
Dbejte na pestrou, vyváženou a kvalitní stravu s dostatkem tekutin
Imunita je komplexní děj, za který není zodpovědný pouze jeden jediný orgán, ale celá řada dílčích orgánových systémů jako lymfatický systém, kostní dřeň, trávicí soustava, kardiovaskulární systém a další. Všechny tyto části lidského těla spolu spolupracují a jsou vzájemně provázané. Při posilování imunity se tedy nelze zaměřit pouze na jeden orgán, ale je potřeba postupovat systematicky. A právě proto je velice důležité správné a pravidelné stravování, které ovlivňuje obranyschopnost těla komplexně. Mnoho lidí stravování podceňuje, ale je to pravděpodobně nejdůležitější aspekt zdravého těla a silné imunity.
V ideálním případě byste měli jíst 3-5x denně menší porce, přičemž by váš den měl začít vydatnou snídaní (bohatou na všechny makronutrienty a mikronutrienty) a vypitím velké sklenice vody ideálně s obsahem vitamínu C. Jednotlivá jídla by měla obsahovat všechny makroživiny s výjimkou trans nenasycených mastných kyselin nebo jednoduchých sacharidů.
Uzeniny, smažené jídlo nebo cukrovinky raději nahraďte libovým masem, ovocem, zeleninou a cereáliemi.
Starejte se o svůj mikrobiom (střevní mikroflóru)
Imunitní systém úzce souvisí se střevní mikroflórou, kterou tvoří střevní bakterie a další mikroorganismy. Souhrnně se kolonizace střev těmito prospěšnými mikroorganismy nazývá mikrobiom. Stav a funkčnost mikrobiomu závisí na různých faktorech, z nichž některé lze ovlivnit a některé ne (např. genetika).
Nejdůležitějším faktorem, který lze ovlivnit, je strava. Kromě vyvážených a pestrých jídel je nezbytné do jídelníčku začleňovat potraviny s obsahem vlákniny, probiotik a prebiotik. Zatímco vláknina podporuje trávení, probiotika a prebiotika vytváří vhodné podmínky pro množení a růst střevních bakterií posilujících imunitu. Všechny tyto složky lze najít v mléčných produktech, celozrnných obilninách, kysaném zelí, zelenině nebo ovoci. Pokud vám však tyto potraviny v jídelníčku chybí, měli byste je užívat ve formě doplňků stravy.
Doplňujte vitaminy, minerály či vhodné doplňky stravy
Aby vás neskolila kdejaká viróza, je potřeba posílit imunitu dávkou vitaminů a minerálů. Obzvlášť pak v měsících, kdy venku řádí chřipková epidemie, teploty jsou takřka na bodu mrazu nebo právě prožíváte vypjaté a stresem nabité období. Základním zdrojem vitaminů a minerálů je samozřejmě ovoce a zelenina. Obecně se doporučuje sníst denně až 400 gramů, přičemž větší podíl by měla tvořit zelenina. Ale pozor – v sezoně chřipek je výhodné toto množství ještě navýšit a posílit imunitu prostřednictvím doplňků stravy. Pro správné fungování imunitního systému je nejdůležitější vitamin C, B6 a B12. Z minerálů je z hlediska imunity důležitý zinek, hořčík a železo.
Každé ráno si dopřejte studenou sprchu
Pravidelné a postupné otužování patří k velice účinným pomocníkům, které zvyšují obranyschopnost organismu. Díky němu si tělo vytváří schopnost lépe odolávat nepříznivým venkovním podmínkám a snáze se adaptovat na změny počasí. Efektivně tak předchází respiračním virózám a snižuje riziko vzniku civilizačních chorob. Krátký pobyt ve studené vodě také napomáhá odbourávat stres, o němž se již dávno ví, že imunitu výrazně narušuje.
A jak s otužováním začít?
Stačí, když si každé ráno po probuzení dopřejete krátkou studenou sprchu. Nejdříve si osprchujte nohy a přecházejte postupně odspodu nahoru. Zpočátku můžete teplotu vody snižovat pozvolna.
Dopřávejte si dlouhý a kvalitní spánek
Během spánku tělo regeneruje, čerpá energii a novou sílu, která vašemu tělu během dne pomůže podávat lepší výkony a překonávat nástrahy v podobě infekcí, virů, bakterií a patogenů. Pokud tedy budete každý den spát méně než 6 hodin, brzy se dočkáte spánkového deficitu, jenž může zapříčinit snížení obranyschopnosti a následných komplikací spojených se sníženou imunitou.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Kombinace medicinálních hub cordycepsu a reishi, skvěle podpoří funkci imunitního systému.
Golden Nature Vitamin C je klasické "céčko" s obsahem 500 mg v jedné kapsli.

Co je quercetin a co umí?
Quercetin nebo taktéž kvercetin, je látka, jež se řadí mezi antioxidanty, u nichž se již nějakou dobu ví, že jsou velmi prospěšné pro zdraví. Je nicméně docela možné, že jste o quercetinu ještě doposud vůbec neslyšeli. Je to ovšem přírodní složka, která je spojována s hned několika pozitivními vlivy na lidský organismus, a pravděpodobně ji dokonce do těla v jistých dávkách dodáváte pravidelně

Jaké mikroživiny nejčastěji chybí veganům a vegetariánům?
Veganství a vegetariánství se stává mezi lidmi čím dál tím oblíbenějším a počet lidí, kteří se vydají tímto směrem, neustále narůstá. Tato strava může mít mnoho benefitů, ovšem je třeba se zaměřit na správnou skladbu celého jídelníčku tak, aby v něm bylo obsaženo dostatek bílkovin, sacharidů i tuků. Na co se ale občas zapomíná jsou mikronutrienty neboli vitaminy a minerální látky. Vyřazení určitých skupin potravin s sebou totiž přináší riziko nedostatečného příjmu některých z nich. Tudíž je někdy nutné sáhnout i po doplňku stravy.

Selen a jeho význam v organismu?
Selen patří mezi esenciální stopové prvky, na jejichž přítomnosti v těle závisí mnoho biochemických procesů. Ještě před nedávnem byl pokládán za toxický prvek. To se však v 60. letech minulého století změnilo, když bylo odhaleno, že jeho nedostatečný přísun dovede zvyšovat riziko některých chorob. V přírodě je selen všudypřítomný. Díky tomu se také vyskytuje jak v rostlinných, tak živočišných produktech. Bohužel je ale jeho přítomnost poměrně nerovnoměrná, takže je důležité skladbu jídelníčku pravidelně obměňovat, aby přísun selenu byl pokryt z více zdrojů. Konkrétně se nachází například ve vejcích, obilovinách, vnitřnostech, masu, houbách a ořeších. Doporučená denní dávka selenu se pohybuje průměrně okolo 60 mikrogramů.