Jak správně a efektivně posílit imunitu??
Ať už cítíte, že na vás leze chřipka, rýma, kašel či jiné nepříjemné projevy onemocnění a nebo jim jen chcete předejít, následující tipy pro posílení imunity se vám budou zaručeně hodit. Silná imunita je totiž důležitá nejen během chřipkové sezony, ale také po celý rok, kdy nás chrání před následky způsobenými výkyvy počasí, škodlivými okolními vlivy, působením stresu, bakteriemi nebo jinými cizorodými látkami. Jak tedy správně a efektivně posílit imunitní systém??
Dbejte na pestrou, vyváženou a kvalitní stravu s dostatkem tekutin
Imunita je komplexní děj, za který není zodpovědný pouze jeden jediný orgán, ale celá řada dílčích orgánových systémů jako lymfatický systém, kostní dřeň, trávicí soustava, kardiovaskulární systém a další. Všechny tyto části lidského těla spolu spolupracují a jsou vzájemně provázané. Při posilování imunity se tedy nelze zaměřit pouze na jeden orgán, ale je potřeba postupovat systematicky. A právě proto je velice důležité správné a pravidelné stravování, které ovlivňuje obranyschopnost těla komplexně. Mnoho lidí stravování podceňuje, ale je to pravděpodobně nejdůležitější aspekt zdravého těla a silné imunity.
V ideálním případě byste měli jíst 3-5x denně menší porce, přičemž by váš den měl začít vydatnou snídaní (bohatou na všechny makronutrienty a mikronutrienty) a vypitím velké sklenice vody ideálně s obsahem vitamínu C. Jednotlivá jídla by měla obsahovat všechny makroživiny s výjimkou trans nenasycených mastných kyselin nebo jednoduchých sacharidů.
Uzeniny, smažené jídlo nebo cukrovinky raději nahraďte libovým masem, ovocem, zeleninou a cereáliemi.
Starejte se o svůj mikrobiom (střevní mikroflóru)
Imunitní systém úzce souvisí se střevní mikroflórou, kterou tvoří střevní bakterie a další mikroorganismy. Souhrnně se kolonizace střev těmito prospěšnými mikroorganismy nazývá mikrobiom. Stav a funkčnost mikrobiomu závisí na různých faktorech, z nichž některé lze ovlivnit a některé ne (např. genetika).
Nejdůležitějším faktorem, který lze ovlivnit, je strava. Kromě vyvážených a pestrých jídel je nezbytné do jídelníčku začleňovat potraviny s obsahem vlákniny, probiotik a prebiotik. Zatímco vláknina podporuje trávení, probiotika a prebiotika vytváří vhodné podmínky pro množení a růst střevních bakterií posilujících imunitu. Všechny tyto složky lze najít v mléčných produktech, celozrnných obilninách, kysaném zelí, zelenině nebo ovoci. Pokud vám však tyto potraviny v jídelníčku chybí, měli byste je užívat ve formě doplňků stravy.
Doplňujte vitaminy, minerály či vhodné doplňky stravy
Aby vás neskolila kdejaká viróza, je potřeba posílit imunitu dávkou vitaminů a minerálů. Obzvlášť pak v měsících, kdy venku řádí chřipková epidemie, teploty jsou takřka na bodu mrazu nebo právě prožíváte vypjaté a stresem nabité období. Základním zdrojem vitaminů a minerálů je samozřejmě ovoce a zelenina. Obecně se doporučuje sníst denně až 400 gramů, přičemž větší podíl by měla tvořit zelenina. Ale pozor – v sezoně chřipek je výhodné toto množství ještě navýšit a posílit imunitu prostřednictvím doplňků stravy. Pro správné fungování imunitního systému je nejdůležitější vitamin C, B6 a B12. Z minerálů je z hlediska imunity důležitý zinek, hořčík a železo.
Každé ráno si dopřejte studenou sprchu
Pravidelné a postupné otužování patří k velice účinným pomocníkům, které zvyšují obranyschopnost organismu. Díky němu si tělo vytváří schopnost lépe odolávat nepříznivým venkovním podmínkám a snáze se adaptovat na změny počasí. Efektivně tak předchází respiračním virózám a snižuje riziko vzniku civilizačních chorob. Krátký pobyt ve studené vodě také napomáhá odbourávat stres, o němž se již dávno ví, že imunitu výrazně narušuje.
A jak s otužováním začít?
Stačí, když si každé ráno po probuzení dopřejete krátkou studenou sprchu. Nejdříve si osprchujte nohy a přecházejte postupně odspodu nahoru. Zpočátku můžete teplotu vody snižovat pozvolna.
Dopřávejte si dlouhý a kvalitní spánek
Během spánku tělo regeneruje, čerpá energii a novou sílu, která vašemu tělu během dne pomůže podávat lepší výkony a překonávat nástrahy v podobě infekcí, virů, bakterií a patogenů. Pokud tedy budete každý den spát méně než 6 hodin, brzy se dočkáte spánkového deficitu, jenž může zapříčinit snížení obranyschopnosti a následných komplikací spojených se sníženou imunitou.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Kombinace medicinálních hub cordycepsu a reishi, skvěle podpoří funkci imunitního systému.
Golden Nature Vitamin C je klasické "céčko" s obsahem 500 mg v jedné kapsli.

Vápník, hořčík a zinek – proč není vhodné užívat tyto minerály společně?
Vápník, hořčík a zinek – tři důležité minerály pro naše tělo, které jsou nutné pro správné fungování našeho organismu, a proto ani jeden z nich nesmí být opomíjen. Každý z nich plní svoje funkce, ale společně především působí blahodárně na kosti, kůži, vlasy a nehty. S těmito minerály se můžeme setkat v doplňcích stravy buď samostatně nebo i často přímo s jejich vzájemnou kombinací v jednom produktu. Udržovat správnou hladinu těchto tří prvků je nezbytné, avšak lze se setkat s faktory, kdy se vápník, hořčík a zinek mohou navzájem ovlivňovat.

L-Citrulin aminokyselina nejen pro sportovce, co všechno umí?
L-citrulin se řadí mezi aminokyseliny, jež jsou tzv. neesenciální. Z toho vyplývá, že si ho tělo umí vytvářet samo. Jeho příjem může přesto přinést značné výhody a výrazně podpořit určité orgánové soustavy a vylepšit fyzický výkon. Veškeré aminokyseliny jsou pro naše tělo nepostradatelné. Jsou hlavní stavební jednotkou proteinů a peptidů a jejich biologické vlastnosti jsou dány jejich druhem a složením. L-citrulin je ovšem v tomto ohledu o trochu odlišnější než většina ostatních aminokyselin.

Zázrak jménem kustovnice čínská (Goji) – přírodní superpotravina
Červené plody kustovnice čínské zvané také Goji jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby. Kustovnice čínská je keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Její listy mají mandlovitý tvar a květ připomíná nafialovělý kalich s několika korunními cípy. Plody zvané goji mají formu jasně červených bobulí podlouhlého tvaru, které mohou být až 2 centimetry velké. Mohli bychom je s trochou kreativity vzhledově přirovnat k našemu šípku.