Jak správně pečovat o klouby?
Kloubní potíže již dávno nepostihují pouze seniory, ale čím dál tím mladší lidi. Může za to sedavý způsob života, nezdravá strava i nadváha. Odborníci se proto shodují, že je zapotřebí začít pečovat o klouby už v mládí. Nikdy ale není pozdě. V každém věku pro svůj pohybový aparát můžete něco udělat. Co? Na to se podíváme v dnešním článku.
Co způsobuje kloubní problémy a na co si je dobré dát pozor?

Klouby jsou důležitou součástí našeho pohybového aparátu. Díky nim jsme schopni vlastní sebeobsluhy a chůze. Věkem a nešetrnou péčí se ale bohužel opotřebovávají, začínají tuhnout a někdy se na nich dokonce vytvářejí výrůstky, které mohou bránit volnému pohybu. Důvodů, proč k tomu dochází, je hned několik. V některých případech za to může genetika nebo vrozené vady, u valné většiny lidí za to však může některý z následujících faktorů:
- Úraz – ať už přímý (např. pád na kolena atd.), anebo nepřímý (např. ruptura svalu atd.)
- Obezita – nadváha vede k přetěžování kloubního systému.
- Špatná výživa – nedostatečně pestrá strava může podpořit předčasné stárnutí a zhoršit regeneraci.
- Nedostatek pohybu – časté sezení, stání nebo jednostranný pohyb nahrává k poškození kloubu.
- Věk – s věkem samozřejmě klouby již nedostávají takovou výživu, jakou by si zasloužily. O to více bychom se měli o klouby starat a dodávat jim kvalitní kloubní výživu.
Stejně tak jako existuje spoustu příčin vzniku kloubních potíží, tak i existuje celá řada jejich příznaků. Mezi nejčastější samozřejmě patří nepříjemné pocity spojené například s ranní ztuhlostí, nestabilitou kloubu nebo omezenou hybností. Dále se pak také může objevit otok nebo zarudnutí.
Jak preventivně pečovat o klouby?
Pokud trpíte nadváhou, měli byste v první řadě upravit svoji tělesnou hmotnost. Dále se pak doporučuje udržovat hybnost v kloubu například procházkami, alespoň lehčím cvičením, plaváním a správným držením těla třeba při práci u počítače. Pro seniory a jedince, kteří mají již nějaké kloubní potíže, je ideální také pohybová aktivita zvaná Nordic walking neboli chůze se speciálními hůlkami, díky níž při chůzi dochází k zapojení i horní části těla. Hlavní je ale při jakémkoliv sportu volit správnou pevnou a zároveň pružnou obuv.

Potraviny vhodné na klouby
Neméně důležitá je i strava. Ve vašem jídelníčku by rozhodně neměly chybět potraviny bohaté na vápník, vitamin D a K. Mezi ně například patří mléčné výrobky, luštěniny, listová zelenina a ořechy.
Vhodné je také zajistit dostatečný příjem kolagenu (želatiny), kterou můžete najít například v aspiku, tlačence, vývaru nebo masných výrobcích. Jelikož je ale každodenní konzumace těchto potravin nevhodná z důvodu vysokého obsahu nezdravých tuků a přemíry soli, mnohem lepší je sáhnout po kloubní výživě neboli doplňku stravy na klouby. Dále by vám neměl chybět vitamin C, o němž se ví, že podporuje tvorbu vlastního kolagenu a snižuje zánětlivost v těle. V neposlední řadě se zaměřte na potraviny s dostatkem bílkovin a omega-3 mastnými kyselinami, jako jsou tučné mořské ryby nebo plody moře. Omega-3 mastné kyseliny totiž taktéž zmírňují zánět v těle, který je bohužel často prvotním příznakem artritidy .
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Projevy nízké hladiny železa v organismu a jak ho správně doplnit?
Železo je prvek, který má v našem těle nezastupitelnou úlohu. Podílí se na mnoha enzymatických reakcích, je významné z ohledu produkce hemoglobinu, účastní se metabolismu a má několikero dalších úkolů, které jsou z hlediska správného fungování organismu zcela zásadní
Ženy a přechod. Jak zmírnit jeho projevy?
Přechod doprovází řada symptomů, které bývají velice obtěžující. Mohou být fyzického i psychického rázu a mohou se projevovat s rozličnou intenzitou a délkou trvání. Hlavním ukazatelem bývají změny v menstruačním cyklu. Přichází jeho nepravidelnost, zmírňuje se síla krvácení až vymizí zcela úplně.
Oblíbené rostlinné oleje, jak podpoří naše zdraví?
Rostlinné oleje jsou nezbytnou součástí veškeré moderní gastronomie. Tyto tuky, které se získávají z různorodých rostlin, můžeme využít také různými způsoby. Dají se upotřebit ve studené kuchyni i pro tepelnou úpravu – například pro rychlé restování a pečení.









