Jak správně podpořit funkci jater? Zkuste ostropestřec.
Ve zdraví našeho celého organismu hrají játra opravdu zásadní roli. Jedná se o nepostradatelný orgán, který nás zbavuje veškerých škodlivin. I když si možná myslíte, že žádným toxinům vystaveni nejste, opak je často pravdou. Škodlivým látkám se totiž vystavujeme běžně každý den – znečištěné ovzduší, konzumace potravin, které byli ošetřeny pesticidy, obsahující těžké kovy či plísně, pití alkoholu, užívání léčiv a úklidové prostředky nebo dokonce kosmetika, která není zcela přírodní. Vše je sice kontrolováno a mělo by obsahovat pouze limitní nezávadné množství, ovšem pokud se škodliviny kumulují, může dojít k zatížení našich jater. Jestliže chcete vaše játra podpořit, přečtěte si dnešní článek, který vám prozradí více o jejich funkci a také o bylince ostropestřec mariánský, jež je pro játra nadmíru prospěšný.

Jaké funkce mají játra v našem organismu?
Játra jsou hlavním orgánem, který zajišťuje detoxikaci organismu. Jsou zodpovědné za filtrování toxinů z krve, a zabraňují tak jejich usazování v těle. Tedy všechny látky, jež přijímáme nebo jsou organismem produkovány, musí projít filtrací skrze naše játra. Taková detoxikace má dvě fáze, v nichž se odbourávají různé druhy škodlivin. Kromě toho mají játra ale další významné úkoly. Účastní se látkové a energetické přeměny v buňkách, jsou klíčové pro správný metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, jsou v nich vytvářeny bílkoviny krevní plazmy, produkují hormony a jiné zase likvidují a produkují žluč, čímž napomáhají trávení. Dále jsou rovněž zásobním orgánem, ukládají totiž glykogen, železo a některé druhy vitaminů a minerálů.

Jakými způsoby podpořit zdraví jater?
Játra mají samy o sobě vysokou schopnost regenerace vlastní tkáně. Jsou jediným orgánem, který je toho schopen v takovém rozsahu. Jsou tvořeny velkým množstvím buněk, které sice během života umírají, ale na stejných místech vznikají nové. Jestliže tedy přijdeme o více jak polovinu jater, dorostou během několika měsíců. Regenerační schopnost jater však není neomezená a může dojít k jejich selhání. V případě, že chcete játrům ulevit, měli byste se vyhnout nadměrné konzumaci alkoholu, léků a jiných návykových látek. Je nutné se zaměřit také na stravu. Je přínosné omezit vysoce průmyslově zpracované potraviny, ztužené tuky, umělá barviva, smažená jídla a přidat dostatek pohybu. Vypomoct si můžete taktéž doplňky stravy, a to například těmi s obsahem ostropestřce mariánského.
Ostropestřec a jeho příznivý vliv na játra
Ostropestřec je bylina, která má mnoho prospěšných vlastností. Je totiž zásobárnou většího množství látek, jež jsou pro tělo blahodárné. Zajímavý je především jejich pozitivní vliv na játra. Ostropestřec obsahuje tzv. silymarin. To je směs flavonoidů, jimiž jsou silybin, silydianin a silychristin. Tento komplex má silnou antioxidační schopnost, a z tohoto důvodu přispívá k ochraně všech buněk v organismu. Zároveň se silymarin chová hepatoprotektivně, což znamená, že ochraňuje jaterní tkáň. Díky tomu napomáhá játrům k rychlejší regeneraci a obnově jejich náležité funkce. Ostropestřec tak může potlačit negativní dopady toxinů, nezdravého životního stylu či některých jaterních nemocí. Berte však v potaz, že úplným základem je změna vašeho životního stylu k lepšímu, ostropestřec jen celou snahu podpoří.
Další informace o ostropestřci mariánském
Ostropestřec je bodlák s fialovými květy a jeho bioaktivní látky jsou koncentrovány zejména v semenech, méně pak v kořenech a listech. Kromě dříve zmíněného silymarinu najdeme bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny, steroly, aminy, silice, kvercetin a vitamin E. Užívání ostropestřce tak s sebou přináší rovněž další výhody – optimalizuje hladinu cukrů a tuků v krvi, podporuje činnost srdce nebo zlepšuje naši přirozenou obranyschopnost a odolnost.
Ostropestřec mariánský v těle podporuje:
- Normální trávení a funkce jater, pročištění
- Antioxidant
- Normální hladina cukru v krvi
- Normální činnost srdce
- Přirozená obranyschopnost - odolnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Kdy zvolit reishi s vyšší koncentrací 50 %?
Reishi (Ganoderma Lucidum, Lesklokorka lesklá) je vitální houba, jež je v poslední době velmi oblíbená, využívaná a také efektivní. Reishi je chorožovitou dřevokaznou houbou, která se nejčastěji vyskytuje na stromech. Tyto stromy jsou většinou poškozené či dokonce odumřelé. Má vějířovitý tvar, a jak český název napovídá, má lesklý klobouk. Hojně se vykytuje v Asii, ale zřídka na ni narazíme rovněž u nás.
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.
Potravinové intolerance: Jak je poznat a co s nimi dělat?
Potravinové intolerance jsou stále častějším problémem, avšak zůstávají dlouho nerozpoznané. Jedná se o nesnášenlivost některých složek stravy, které tělo nedokáže správně zpracovat. Na rozdíl od alergií se intolerance projevují především zažívacími obtížemi, ale mohou mít i celou řadu dalších příznaků









