Jaké má lutein účinky?
Lutein je v těle nezastupitelnou látkou. Řadí se mezi karotenoidy a konkrétně patří mezi tzv. xanthofylní barviva. Tyto látky jsou hodně podobné karotenům, ale v jejich molekulární struktuře bychom našli navíc také atomy kyslíku. Lutein má svůj název odvozen z latinského „luteus“, což znamená žlutý. Proto se dá velice snadno odvodit, že jeho barvou je výrazná žlutá, ve vyšších koncentracích až žlutooranžová. Na co je ovšem dobrý a proč bychom ho měli suplementovat?
Jak působí lutein v našem těle?
Lutein je v první řadě velmi účinným antioxidantem, který efektivně chrání buňky před volnými radikály. Zcela přirozeně se vyskytuje v organismu, a to především v oku, kde se soustřeďuje zejména v sítnici a žluté skvrně. Z toho zcela jasně vyplývá, že je nesmírně důležitou látkou pro zdraví očí. Zabraňuje oxidačnímu poškození oka a jeho dostatečný příjem může zlepšit vidění či dokonce snížit riziko vzniku očních chorob, jako je například šedý zákal nebo makulární degenerace.
Má lutein kontraindikace nebo vedlejší účinky?
U luteinu nebyly prozatím zpozorovány žádné kontraindikace s léčivy či jinými doplňky stravy. Obdobně na tom jsou možné nežádoucí účinky, které zatím nejsou známy, jelikož je lutein organismem velmi dobře snášen. Proto je označován za bezpečnou látku k pravidelnému užívání. Nicméně přípravky s obsahem luteinu by se neměly podávat dětem do 3 let a těhotným a kojícím ženám.
Kde je nejvíce luteinu?
Tělo sice lutein potřebuje, ale samo si ho pro své potřeby vytvořit neumí. Avšak nachází se v různorodých potravinách, které jsou často součástí jídelníčku. My ho tedy buďto dostatečně přijímáme ze stravy nebo můžeme zvolit kvalitní doplněk stravy. Je však důležité zmínit, že je lutein produkován pouze rostlinami. Občas ho můžeme rozpoznat v plodech či květech rostlin podle jeho barvy. Ve větším množství se nalézá v listové zelenině, měsíčku lékařském, pampelišce a kukuřici. V malé míře se rovněž objevuje v mase či vaječném žloutku, a to díky tomu, že ho zvířata přijímají ve své stravě.
Kdy a kolik luteinu užívat?
Lutein můžete užívat kdykoliv a dlouhodobě. Dobře poslouží také pakliže se potýkáte s jakoukoliv oční chorobou nebo po operaci očí. Pokud se rozhodnete k užívání z preventivního hlediska, postačí denní dávka 6-8 mg. V případě onemocnění nebo po zákroku je vhodné tuto dávku navýšit. Napomůže tak zlepšit zdraví očí, následnou rekonvalescenci, a bonusem navíc bude jeho přínos pro pokožku nebo dokonce kardiovaskulární systém.
S čím je vhodné lutein kombinovat?
Často si můžete při hledání produktu s luteinem povšimnout, že se s oblibou kombinuje s tzv. zeaxanthinem. Stejně jakožto lutein patří mezi xanthofylní barviva, je rovněž vysoce funkčním antioxidantem a spolu dohromady fungují jako oční filtr, čímž ochraňují sítnici oka. Zeaxanthin je obsažen v různých druzích ovoce, zeleniny, dalších rostlinách a vaječném žloutku. Případně je efektivní také kombinování luteinu s borůvkovým extraktem nebo vitaminem A.
Jak správně pečovat o zrak?
Pokud se rozhodnete začít užívat lutein, abyste z jakéhokoliv důvodu podpořili zdraví vašeho zraku, děláte jen dobře. Ovšem je třeba myslet na to, že jestliže se o svoje zdraví a oči nebudete náležitě starat, žádný doplněk stravy vás nespasí. Je tudíž potřeba v první řadě myslet na dostatečný příjem všech živin, minerálů, stopových prvků a vitaminů. Důležité je udržovat si zdravou váhu, mít dostatek pohybu a hlídat si krevní tlak a cholesterol. Oči byste neměli přetěžovat a měli byste jim dopřát náležitý odpočinek.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease - PMC [online]. [cit. 14. 08. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5611842/

Jaké jsou obsahové látky v bylinkách a co všechno umí? 1. část
Bylinek, které můžete užívat za účelem podpory vašeho fyzického i mentálního zdraví je celý dlouhý zástup. Dnešní doba nám poskytuje široký výběr a byla by rozhodně škoda nevyužít veškerých pozitiv, jež nám rostliny mohou nabídnout. Co je ovšem důležité, jsou především zastoupené obsahové látky, protože právě ty jsou pro nás přínosné. Určité z nich mohou mít vlastnosti podobné, ale každá z nich má také svá vlastní specifika. My se dnes proto na některé aktivní složky podíváme a podrobněji si je rozebereme.

Rozdíl mezi klasickým a lipozomálním vitaminem C? Který je lepší?
Zdroje vitaminu C jsou běžně dostupné ať už v podobě doplňků stravy s obsahem vitaminu C či pestré stravy. Vitamin C najdeme totiž prakticky v každém ovoci či zelenině. Jeho absolutní nedostatek, tak se dnes už vůbec nevyskytuje. Přesto však někteří lidé, kteří jedí nezdravě a nedbají na dostatečný přísun ovoce a zeleniny, mohou mít k jeho nedostatku poměrně blízko. Vitamin C si naše tělo neumí samo vytvořit, a tak je závislé na jeho příjmu z potravy nebo z doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Bohužel je ale molekula vitaminu C dost náchylná na teplotu, působení vzduchu a světla, takže se při nevhodném skladování nebo tepelné úpravě většina vitaminu C z potravin vytrácí.

Betaglukany a jejich vliv na organismus
Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v buněčných stěnách některých organismů. Našli bychom je třeba v houbách, sinicích, kvasinkách, jistých rostlinách a v určitých druzích bakterií. Jsou tvořeny řetězci molekul glukózy, které jsou spojeny glykosidovými vazbami.