Zelený čaj, proč je dobré ho užívat ??
Legendami opředený zelený čaj je považován za jeden z nejznámějších a možná i nejstarších nápojů na světě. Nejvíce oblíbený je na kontinentu Asie konkrétně v Japonsku, Číně a Koreji, což jsou zároveň jeho největší producenti. Zelený čaj se získává se z čajovníku čínského, stejně jako čaj černý. Od něj se ale liší způsobem zpracování a také obsahem aktivních látek. Zelený čaj si dokonce vysloužil pověst užitečného pomocníka při hubnutí. Umí toho však ještě mnohem víc. A právě na jeho obsažené látky se podíváme v dnešním článku.
Čajovník čínský – jak vypadá, kde roste a jak se z něj vyrábí zelený čaj??
Původní domovinou čajovníku čínského (camellia sinensis) je jihovýchodní Asie. V současné době se ale pěstuje na plantážích i v jiných koutech světa, což zapříčinilo vznik rozmanitých odrůd a hybridů. Setkat se tak lze se zeleným čajem různých vůní a chutí. Pro stálezelený keř čajovníku čínského však zůstávají typické krátké stonky, světlé květy a listy s drobnými chloupky na spodní straně.
K objevení jeho působení na lidské tělo došlo podle legendy čirou náhodou, a to tak, že čínskému císaři Šen-nungovi spadlo při ohřívání vody do kotlíku několik listů čajovníku. Po vypití nápoje se mu do těla vlila vlna energie a vitality. Začal si proto čaj připravovat pravidelně a po jeho vzoru tak činili i ostatní.
Z čajovníku čínského se tedy pro účely přípravy lahodného čaje sbírají pouze listy. Od černého čaje se liší způsobem zpracování, kdy listy neprochází tzv. fermentací. Díky tomu si uchovávají větší množství aktivních látek.
Jaké jsou látky obsažené v zeleném čaji??
Zelený čaj se ve východní medicíně využívá již po staletí pro svůj vliv na kognitivní funce a jeho antioxidační efekt, který je velice přínosný v boji proti volným radikálům. Výhody užívání zeleného čaje prokázaly také mnohé studie, které v zeleném čaji potvrdily vysoký obsah flavonoidů neboli rostlinných sloučenin s antioxidačními schopnostmi.
Antioxidanty jsou pro lidské tělo důležité především z toho důvodu, že jej zbavují volných radikálů, které se v něm hromadí působením špatného ovzduší, nevhodné stravy, konzumací alkoholu nebo vlivem stresu. Mezi další antioxidanty, které byly v zeleném čaji nalezeny, patří vitamin C, saponiny a tzv. epigalokatechin galát neboli EGCG zkráceně katechin.
EGCG řadíme mezi nejdůležitěší aktivní látku zeleného čaje a dle jeho obsahu se dá posoudit kvalita.
Katechin je v zeleném čaji hojně zastoupen a společně s kofeinem se podílí na povzbuzujícím efektu zeleného čaje. Obsažený kofein, který se ve spojitosti s čajem nazývá pouze jako tein, je přitom pro těle vhodnější než ten obsažený v kávě. Jeho nástup je totiž pozvolnější a vydrží delší dobu, pro tělo je tedy lépe využitelný.
Zelený čaj dále obsahuje široké zastoupení minerálních látek především vápník, zinek, měď, železo a draslík, pak také vitaminy ze skupiny B, vitamin E, třísloviny a aminokyselinu zvanou L-theanin.
Jak zelený čaj působí na lidské tělo??
Díky bohatému obsahu kofeinu a EGCG zelený čaj urychluje metabolismus a tím podporuje spalovat tuky. Zároveň přitom odstraňuje únavu, podporuje kognitivní funkce (míru soustředění a pamět). Tím však výčet působení zeleného čaje nekončí.
Jako silný přírodní antioxidant očišťuje tělo od toxinů, přispívá k normalizaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi a podporuje kardiovaskulární systém. Zásluhou obsažených vitaminů a minerálů působí i na imunitní systém.
Zelený čaj přispívá k:
- Duševní stav a výkon
- Antioxidant
- Pružnost cév
- Normální hladina cholesterolu v krvi
- Normální činnost srdce, cévního systému
- Koncentrace - učení
- Normální hladina glukózy v krvi
- Kognitivní funkce - antioxidant
- Normální stav zraku - antioxidant
- Normální střevní mikroflóra
- Normální funkce střevního traktu
- Normální funkce prostaty - antioxidant
- Normální stav pokožky - antioxidant
- Kontrola tělesné hmotnosti/Metabolismus lipidů
- Zdraví žen - antioxidant
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Zelený čaj obsahuje deklarovaný podíl POLYFENOLŮ 50%, KATECHINŮ 30%, EGCG 15% A KOFEINU 8% to vše v jedné kapsli o obsahu 500 mg.
Pro ty, kteří si nemají čas připravovat klasický zelený čaj je vhodná forma kapslí. Vito Life Zelený čaj obsahuje 370 mg v jedné kapsli a poslouží rychlejšímu a pohodlnějšímu užívání.

Hořčík/magnesium, proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
Hořčík neboli magnesium náleží mezi minerální látky. Je v těle nenahraditelný a jeho deficit může způsobit řadu problémů, které se z dlouhodobého hlediska mohou zhoršovat. Tělo by bez něj bylo například zcela bez energie. Přesto ho má velké procento z populace nedostatek. Hořčík se do těla musí dodávat společně se stravou, protože se v těle, stejně jako ostatní minerály, nesyntetizuje samovolně. Hořčík je přítomen u stovek nejrůznějších metabolických reakcí. Podílí se na energetickém metabolismu, je součástí enzymů a napomáhá syntetizovat proteiny. Je potřebný pro správné fungování svalstva, psychickou činnost a přenos nervových vzruchů.

Rybí olej (omega 3) – důležitý zdroj nenasycených mastných kyselin.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.

Jak správně používat kyselinu hyaluronovou?
Kyselina hyaluronová je nejčastěji spojována se světem péče o pokožku. Nejenže se jedná o nezbytnou látku, která ovlivňuje krásu naší pleti, ale stává se oblíbenou složkou v kosmetice a při nejrůznějších procedurách v salonech. Kyselina hyaluronová je dle chemického složení polysacharid a nejběžněji na ni narazíte ve formě hyaluronanu spojeného s vápníkem, sodíkem nebo draslíkem. V organismu se vyskytuje naprosto přirozeně a má zde svoje důležité opodstatnění. Je to bezbarvá, gelová látka, jež má vysokou viskozitu. Je součástí mezibuněčné hmoty a nervových, epiteliálních a pojivových tkání. Našli bychom ji v kůži, kloubní tekutině nebo třeba také v očním sklivci, proto má podle studií své přínosy i v oftalmologii