Jaké známe trávicí enzymy a k čemu nám pomáhají?
Stravování a stav našeho zažívaní je velkým tématem, které je probíráno ze všech možných stran. Součástí trávicího traktu je nespočetně druhů nejrůznějších mikroorganismů, kyselin a jiných látek, jež napomáhají průchodu potravy, jejímu rozložení a vstřebávaní veškerých důležitých vitaminů, minerálů a makroživin. Každá z látek má své významné místo v zažívací soustavě, a i své specifické úlohy. Stejně tomu tak je v případě tzv. trávicích enzymů. Pokud je některý z nich v nedostatečném zastoupení, může náš metabolismus pracovat nesprávným způsobem, což může provázet řada nepříjemných příznaků a obtíží. Jaké trávicí enzymy tedy známe a k čemu jsou skutečně určeny? To si můžete přečíst níže v tomto článku.

Co to jsou trávicí enzymy a jaké jsou jejich funkce v organismu?
Trávicí enzymy jsou komplexní bílkoviny, které slouží jako katalyzátory a umožňují tak fungování chemických procesů trávení. Bez nich by řada reakcí v těle neměla možnost vůbec probíhat. Rozkládají vlastně potravu na menší molekuly, tak aby byla lépe vstřebatelná a všechny živiny se mohly náležitě využít v náš prospěch. Trávicí enzymy jsou nedílnou částí lidského těla, a některé z nich můžeme přijímat také společně s jídlem. Přirozeně se totiž vyskytují v určitých rostlinných i živočišných produktech. Může to být kupříkladu listová zelenina, jisté druhy ovoce, kefíry, med a fermentované potraviny jako kimchi (kvašená zelenina) nebo kysané zelí.
Neblahý vliv na množství enzymů v potravě může mít hned několik faktorů. Jde třeba o předčasnou sklizeň, použití chemických látek při pěstování nebo jejich přídavek do samotné potraviny, nevhodné skladování a mnoho dalšího. Negativní dopad mohou však mít rovněž vnitřní faktory organismu – tělesná teplota, zdravotní stav či úroveň pH v našem žaludku. Doplňování trávicích enzymů za pomoci doplňků stravy může mít proto velmi pozitivní vliv. Mimo základní funkce štěpení a lepší absorpce složek stravy jsou tu i jiné související schopnosti. Jedná se třeba o transport molekul, budování svalů nebo zbavování se toxinů.

Jaké jsou trávicí enzymy?
Trávicích enzymů je známo více jak tři tisíce druhů. My si tu popíšeme ty nejdůležitější, nejvíce známé a zastoupené. Takové enzymy rozkládají především tři základní makroživiny – cukry, tuky a bílkoviny.
- Lipáza
Tento enzym ze skupiny hydroláz napomáhá štěpit lipidy. Společně se žlučí rozloží tuky na jednodušší molekuly, konkrétně na glycerol a absorbovatelnou formu mastných kyselin. Při konzumaci potravy přichází první na řadu žluč, jež rozpoltí lipidy tak, aby se o zbytek mohli postarat právě lipázy. Typ lipázy nalezneme dokonce v mateřském mléce, kde se nachází proto, aby dítěti pomohl snadněji natrávit molekuly tuku, které jsou v mléce přítomny.
- Proteáza
Proteázy podporují trávení proteinů. Rozkládají tedy složitou strukturu bílkovin na jednotlivé aminokyseliny, které jsou následně využívané pro ostatní procesy. Produkují se v žaludku, slinivce břišní a tenkém střevě. Proteázy hrají roli také při buněčném dělení, srážení krve nebo v imunitním systému.
- Amyláza, celuláza a laktáza
Amyláza je obsažena již v našich ústech, kde je přítomna ve slinách. Již při žvýkaní napomáhá štěpit sacharidy na prostší struktury. Aktivní je však i následně potom, co potravu spolkneme. Produkována je ovšem i slinivkou a v tenkém střevě. Laktáza se stará o mléčný cukr neboli laktózu, kterou rozdělí na glukózu a galaktózu. Celuláza zase štěpí celulózová vlákna na glukózu a polysacharidy s krátkým řetězcem.
- Nukleáza
Nukleáza je enzym, jež hydrolyzuje vazbu nukleových kyselin (DNA, RNA), čímž je rozkládá na jednotlivé nukleotidy. Je nezbytný pro přirozené mechanismy, týkající se například oprav DNA.
- Bromelain a papain
Jsou další dva nejznámější trávicí enzymy, které lze nalézt v určitých potravinách. Bromelain je přírodní enzym, jež je obsažen nejvíce v ananasu a papain je získáván zase z papáji. Oba se podílí na efektivnějším rozkladu bílkovin na aminokyseliny.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Acerola jako přírodní zdroj vitaminu C?
Acerola, někdy nazývána jako barbadoská třešeň, obsahuje základní živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo vláknina, ale za povšimnutí stojí především množství vitaminu C, které se v plodech nachází. Často se setkáme s tím, že jsou pro příjem vitaminu C doporučovány zejména citrusy – pomeranče, citrony či grepy. Co se týče samotné aceroly, tak z,ralé plody mají přibližně 4,5 % vitaminu C, což je asi 30x více než u pomerančů.
Lipozomální vitaminy a minerály – převratný objev mezi potravinovými doplňky??
Objevem poslední doby jsou lipozomální vitaminy a minerály, které mají schopnost se v těle lépe vstřebávat a působit s daleko větší účinností. Díky tomu se může zdát, že běžně dostupným vitaminům a minerálům již odzvonilo. Skvělý objev a posun z hlediska efektivity vstřebávání vitamínů, minerálů a doplňků stravy proto představuje tzv. lipozomální technologie, která byla ještě donedávna používána jen při výrobě léčiv. Dnes se pomocí ní vyrábí lipozomální vitaminy, a dokonce i minerály, které jsou pro tělo mnohem přínosnější a přirozenější. Mikronutrienty (vitaminy a minerály) ve formě lipozomů jsou totiž obsaženy například i v mateřském mléce.
Na co se používá hericium?
Hericium je jedlá stopkovýtrusná houba pocházející z Asie, jež má charakteristický vzhled, dle kterého je snadno rozpoznatelná a odlišná od ostatních hub. Plodnice má kulovitý tvar a z ní vyčnívá velký počet třásňovitých výrůstků.









