Jarní detox, zkuste mladý ječmen
Zelené potraviny jsou v dnešní době velmi oblíbeným trendem a není divu, protože obsahují velkou škálu živin, minerálů, vitamínů i dalších prospěšných látek. Patří sem obilné trávy, sinice a mikrořasy. Nejznámější je asi chlorela, spirulina a také mladý ječmen, na který se právě dnes zaměříme. Již dávno se s ním nesetkáme jenom ve specializovaných prodejnách či obchodech se zdravou výživou, jelikož se zařadil do běžného životního stylu lidí nebo jako součást jarních detoxů. Ne nadarmo je nazýván superpotravinou a my si o něm proto řekneme více – co to mladý ječmen vlastně je, proč je tak blahodárný a jak nám může být užitečný při jarní detoxikaci.

Co to je mladý ječmen a jak se získává?
Zelený nebo mladý ječmen (Hordeum Vulgare) je ve své podstatě nezralým ječmenem setým. Je to samoopylovací jednoletá obilovina patřící mezi travnaté rostliny. Dříve zřejmě přirozeně rostl především na asijském kontinentu a v Africe. V současnosti se pěstuje na mnohých jiných místech. Ten opravdu kvalitní pochází třeba z Nového Zélandu, Austrálie nebo amerického Utahu, kde má optimální podmínky pro svůj růst – výživnou půdu, čisté ovzduší a dostatečný sluneční svit. V podobě, jak ho známe se získává z jeho mladých výhonků, které jsou ve své ranosti nabité skvělými látkami. Jde o pouze několik dní staré výhonky ve velikosti zhruba 20–25 cm. Nejlepší způsob, jak vytěžit nejvíce kvalitních složek je lisování. Pokud máme takto vylisovanou čerstvou šťávu k dispozici, může se ihned konzumovat. Často se ale spíše setkáme již s hotovým práškem. To je šťáva, jenž prošla šetrným usušením za nízkých teplot, tak aby bylo zachováno všechno důležité.
Co mladý ječmen obsahuje?
V zeleném ječmeni se nachází skutečně velké množství výživných a jiných látek, jejichž koncentrace je zásadně vyšší než u běžných potravin. V první řadě obsahuje chlorofyl, a to ve velice dobře vstřebatelné formě. Dále je v něm přibližně 12 minerálních a stopových prvků, včetně vápníku, železa, hořčíku, fosforu, mědi a zinku. Vápníku má dokonce více než třeba mléko a železa několikanásobně než špenát. Z vitaminu je zastoupeno asi 13 druhů, kupříkladu vitamin C, A, E, K a vitaminy ze skupiny B. Z dalších složek obsahuje i vysoké kvantum proteinů (bílkovin), kterých je asi 2x více než v běžném obilném zrnu. Opomenout rovněž nesmíme 17 z 20 základních typů aminokyselin (nejhojněji asparagová a glutamová), včetně těch esenciálních, vlákninu, enzymy nebo cholin, jež není patrně tak známý. To je prvek ovlivňující nervovou soustavu a správnou koordinaci pohybů či se podílí na metabolismu tuků.
Zelený ječmen a jarní očista organismu
Protože je mladý ječmen plný tolika zmíněných příznivých složek, je ideálním kandidátem v jarních měsících, kdy je vhodné svoje tělo očistit od škodlivých látek, povzbudit ho a dodat mu novou energii. Ječmen totiž doplní do těla nepostradatelné vitamíny, minerály a enzymy, jejichž nedostatek může způsobovat únavu a vyčerpání, s níž se na jaře potýká mnoho lidí. Napomáhá odstraňovat také nahromaděné toxiny a překyselení organismu způsobené například nevhodnou stravou a životním stylem. Dále podporuje normální trávení, metabolismus, vyrovnává hladinu cukru v krvi a přispívá v boji proti ukládání nežádoucího cholesterolu. Mladý ječmen dopřeje tělu komplexní očištění, jež se může pozitivně projevit i na vzhledu pleti a pokožky.

Zelený ječmen by se měl užívat denně, čerstvě namíchaný a to tak, že lžička prášku se rozpustí ve vodě a vypije. Nejlépe nalačno či před jídlem. Postup se většinou opakuje 2x – 3x denně pokud není u produktu uvedeno jinak. To vše bychom měli praktikovat alespoň po dobu 2-3 měsíců, aby se celý efekt mohl dostatečně projevit. Pokud na začátku procesu cítíte spíše lehké zhoršení, jako je únava nebo bolesti hlavy, nelekejte se, pravděpodobně souvisí s odplavováním toxinů z organismu a po několika týdnech by tyto pocity měli samy odeznít.
Mladý ječmen podporuje:
- Antioxidant
- Celkové tonikum vitaminů a minerálních doplňků z přírodního zdroje
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.
Zinek chelate, v čem vyniká a proč ho užívat právě v chelátové formě?
Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro správné fungování lidského organismu. Nachází se v orgánech, tkáních a tělních tekutinách a účastní se více než tří stovek biochemických reakcí, včetně dělení buněk, růstu a vývoje. Jelikož ho máme v těle jen ve stopovém množství, je potřeba si uvědomit, že i jeho zásoby jsou velice tenké. Navíc náš organismus neumí zinek samovolně syntetizovat, takže o to zásadnější je dbát na jeho přísun z potravy nebo doplňků stravy s obsahem zinku.
Železo – rozdíl mezi dvojmocnou a trojmocnou formou?
Železo je jednou z důležitých minerálních látek, které patří mezi tzv. stopové prvky – tedy prvky, které náš organismus potřebuje v poměrně malém množství. To ale neznamená, že by bylo železo méně potřebné pro správnou funkci některých procesů v těle. Je nezbytné například pro náležitou funkci buněk, tvorbu červených krvinek a transport kyslíku po těle.









