Proč kombinovat trávicí enzymy a probiotika?
Zdraví člověka se ve velké míře odvíjí od správného zažívání. To znamená, že bychom o naší trávicí soustavu měli náležitě pečovat a zajistit jí vše, co pro své fungování vyžaduje. To se poté odrazí nejen v této oblasti těla, ale potažmo v celém organismu. Přímo se to týká také našeho imunitního systému, který je z vetší části založen právě na stavu našich střev. Skrze trávicí trakt totiž přijímáme stravu, a z ní se následně do těla transportují veškeré důležité živiny, vitaminy, minerály a ostatní nepostradatelné složky z potravin, jež jsou nutné pro každou část organismu – svaly, mozek, srdce a všechny další tkáně a orgány. Z tohoto důvodu si v dnešním článku ukážeme některé významné součásti zažívacího traktu, a proč je příznivé spojit jejich síly dohromady.

Na co potřebujeme probiotika?
Jako probiotika jsou označovány živé bakteriální mikroorganismy, které se nachází především v tlustém střevě. Možná by někoho mohlo zarazit, že se jedná o bakterie. Probiotika jsou však více než prospěšná a hrají dokonce velice zásadní roli. V lidských střevech se vyskytují naprosto přirozeně a stojí za hladkým průběhem trávení, rovnováhou mikroflóry a zabraňují přemnožení škodlivých bakterií. K tomu ovšem vyžadují tzv. prebiotika. Ty slouží jakožto výživa probiotik a podporují jejich růst. V případě, že nemáme dostatek probiotik a prebiotik, živiny se nemohou využít naplno. Pak se objeví nepříjemné průvodní příznaky, těžkosti a naše vlastní obranyschopnost začne slábnout. Probiotik je nespočetně druhů. Jmenovat můžeme například laktobacily, kvasinky, bifidobakterie nebo novější typ LactoSpore.
Jaká je funkce trávicích enzymů?
Trávicí enzymy jsou součástí lidského organismu, avšak nejsou tolik diskutovány jako třeba probiotika a prebiotika. Přesto jsou podstatné zcela stejně. Trávicích enzymů máme v těle vícero rozličných druhů, a každý z nich se stará o rozložení jiného typu živin. Začínají pracovat již v ústech, a je tomu tak po celou dobu průchodu potravy trávicím ústrojím. Zajišťují to, abychom z přijatých potravin využili co největší množství látek a jen minimum jich bez užitku vyloučili. Trávicí enzymy rozloží stravu na menší molekuly, a ty se pak daleko snadněji dostávají přes střevní stěnu. Patří sem kupříkladu amyláza (štěpí sacharidy), lipáza (tuky), proteáza (bílkoviny).
Proč je na místě kombinace probiotik s trávicími enzymy?
Je tedy už jasné, že jak probiotika, tak i trávicí enzymy mají prokazatelně prospěšný vliv na náš mikrobiom, střeva, celou zažívací soustavu a správné zpracování a vstřebávaní potravy. Pokud je jedna ze skupin nedostatečně zastoupena, nemůže vše fungovat, tak jak je potřeba. Když budeme mít náležitě osídlená střeva příznivými probiotickými bakteriemi, ale nebudeme mít dostatek enzymů pro trávení, budeme se pravděpodobně beztak potýkat s obtížemi. To samozřejmě platí i v opačném případě. Proto je na místě, se zajímat o obě skupiny stejnou měrou. Jestliže zápolíme s většími problémy v těchto oblastech, je vhodné, probiotika (i prebiotika) a trávicí enzymy kombinovat. Tak si zajistíme potřebné množství všeho nepostradatelného pro náležitý chod a zdraví naší mikroflóry.

Projevy deficitu probiotik a trávicích enzymů mohou být různorodé. Často se dostaví průjmy či naopak zácpy, pocity plnosti a na zvracení, zpomalení metabolických procesů, přibírání, únava, oslabení imunity nebo dokonce infekce v různých částech organismu. Jestliže u sebe vnímáte některé z těchto ukazatelů, je pravděpodobné, že něco není v úplném pořádku. V takovém případě je pak žádoucí, zkusit začít s doplňováním probiotických bakterií, trávicích enzymů nebo sáhnout právě po jejich kombinaci pro ještě lepší výsledky.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Ginkgo biloba – Klíč k lepší paměti i prokrvení
Ginkgo biloba, česky jinan dvoulaločný, je opadavý strom pocházející z východní Asie, zejména z oblasti dnešní Číny. Je považován za tzv. živoucí fosilii, neboť jeho původ sahá až do doby před více než 200 miliony let. V přírodě je to strom dorůstající výšky až několik desítek metrů, s typickými vějířovitými listy, které se na podzim zbarvují do zlatožluté barvy.
Na co je dobrý cordyceps?
Cordyceps sinensis neboli Housenice čínská je houba, která je proslulá díky svému prospěšnému vlivu na lidský organismus. Dnes je již hojně využívána, a proto se můžeme setkat s řadou doplňků stravy, jež ji v sobě obsahují. Cordyceps je oblíbený už po staletí v tradičních medicínách a jeho blahodárnost je tak velmi dobře prozkoumaná.
Proč ve stravě nevynechávat tuky?
Tuky jsou jednou ze základních živin, které společně s bílkovinami a cukry tvoří jádro naší stravy. Často ovšem panují obavy z jejich konzumace, a mnoho lidí je proto omezuje nebo téměř vynechává. To je ale spíše na škodu nežli k užitku









