Kloubní výživa a její složení, co by měla obsahovat?
Jestliže vás trápí bolesti či jiné obtíže spojené s klouby nebo k tomu máte jisté predispozice, měli byste pravděpodobně zvážit suplementaci přípravků, které jsou pro pohybový aparát prospěšné. Často je v tomto ohledu důležitá prevence, protože díky ní můžete problémům předejít včas. Náležitá výživa totiž napomáhá regenerovat a vyživovat pojivovou tkáň, podporuje pevnost a pružnost všech částí kloubu a její pravidelné užívání může přispět ke zmírnění zánětů či dokonce bolesti. V tomto článku se na jednotlivé látky podíváme a řekneme si, co dalšího můžete pro vaše klouby udělat.
Klouby, významná součást pohybového aparátu
Pohybový aparát je velice složitý a spletitý komplex, do něhož patří kosti, vazy, svaly, šlachy, a právě také klouby. Ty jsou definovány jako pohyblivá spojení mezi dvěma či více kostmi a umožňují nám vykonávat požadovaný pohyb. V těle se jich nachází dokonce několik stovek, ovšem ne všechny jsou stejné, liší se například tvarem, hybností a velikostí. Dělí se na synoviální, vazivové a chrupavčité. Pohyblivé jsou především klouby synoviální, které se skládají z hlavice, jamky a dutiny. Hlavice i jamka jsou pokryty chrupavkou a v dutině mezi nimi se vyskytuje tzv. synoviální tekutina. Ta funguje jako mazivo. Podílí se tedy na hladkém pohybu, tlumí nárazy a zabraňuje znehodnocování chrupavek.
Jak pečovat o pohybový aparát?
Pohybový aparát a veškeré jeho části jsou namáhány po celý náš život. K jeho postupnému opotřebování tak dochází každý den. Tyto změny jsou však velice pozvolné, a proto si po dlouhou dobu nemusíte ničeho všimnout. Nicméně stav vašich kloubů se může zhoršovat rychleji, než je běžné. Dochází k tomu nejčastěji v důsledku jejich přetěžování. To může být zapříčiněno příliš vysokou hmotností, velkou sportovní zátěží nebo častým vykonáváním jednostranného pohybu. Naopak jim prospějete adekvátní životosprávou, přiměřeným a pravidelným cvičením i regenerací, vhodnou obuví, podpůrnými pomůckami při jejich přílišném zatěžování a také užíváním té správné výživy.
Co je dobré na výživu kloubů?
- Chondroitin a glukosamin sulfát – jedná se o sacharidy, které jsou tělu vlastní a tvoří jednu ze základních stavebních složek chrupavek a pojivových tkání. Oba podporují zdravé fungování pohybového aparátu a zároveň zmírňují zánětlivé procesy a bolestivost. Běžně jsou v přípravcích kombinovány, aby se dosáhlo co nejlepšího efektu.
- Kolagen – je nejvíce zastoupenou bílkovinou v našem těle. Je vláknitý a nerozpustný a je důležitou strukturální složkou kůže, vazů, šlach, kostí, zubů, kloubů a dalších částí v organismu. Doporučuje se užívat především kolagen typu II, který je bohatě zastoupen v chrupavkách.
- Kyselina hyaluronová – je přítomna v kloubní dutině – konkrétně v synoviální tekutině, které dodává žádoucí viskozitu. Je to čirá, mazlavá látka, jejíž produkce je přirozená. Tvorba se ovšem bohužel společně s postupným stárnutím zpomaluje. Zabraňuje nadměrnému tření, tlumí nárazy a zlepšuje pohyblivost.
- MSM – plný název této látky zní methylsulfonylmethan. Jedná se o organickou sloučeninu, jež obsahuje síru. Napomáhá při bolestech kloubů, otocích i zánětech. Přispívá také k jejich větší flexibilitě. Navíc podporuje regeneraci svalů, imunitu a má pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku.
Kdy zvážit užívání kloubní výživy?
Jakmile se objeví první obtíže a bolesti, je kloub již s největší pravděpodobností určitým způsoben narušen, a není tak možné vrátit jeho stav zcela zpět. Včasné nasazení té správné výživy je proto základ, obzvláště v situaci, kdy se ve vaší rodině už určité problémy objevily, a máte k tomu tedy možný genetický předpoklad. Nicméně suplementování kloubní výživy je vhodné i v případě, že se již opotřebení kloubů projevilo. Můžete tak zpomalit zhoršování jejich stavu a zmírnit průběh již probíhajících onemocnění. Její užívání by měli zvážit rovněž aktivní sportovci nebo lidé s jinou fyzicky náročnou aktivitou.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967437/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

Resveratrol a jeho přínos pro organismus?
Resveratrol byl objeven v roce 1940, ale trvalo ještě dlouhou dobu, něž se dostal do většího povědomí. Později však byli pečlivě prozkoumány jeho vlastnosti, které byli shledány jako vysoce přínosné pro lidské zdraví, a díky tomu se poté na trhu vyrojily rozmanité doplňky stravy s jeho obsahem. Resveratrol náleží mezi polyfenoly, což jsou chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách

Vitamin D3 a K2 – proč je užívat současně?
Vitamin D3 a vitamin K2 patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, které jsou zodpovědné za celou řadu procesů v lidském těle. Uvádí se, že se účastní více jak 200 dějů, jež ovlivňují správné fungování imunitního, kardiovaskulárního a pohybového systému. Z toho lze snadno odvodit, jak moc jsou pro náš organismus důležité a proč bychom se na jejich příjem měli zaměřit. Pojďme se tedy podívat, kde vitamin d3 a vitamin k2 najít a k čemu jsou dobré. Začněme vitaminem D3 neboli cholekalciferolem. O vitaminu D3 prakticky každý ví, že si ho naše tělo dovede samo vytvářet při působení slunečních paprsků. Bohužel si ale málokdo z nás uvědomuje, že kvůli střídání ročních období a zeměpisné šířce, ve které žijeme, tělo od podzimu do jara není schopno ze slunce vitamin D3 vytvořit.

Acerola jako přírodní zdroj vitaminu C?
Acerola, někdy nazývána jako barbadoská třešeň, obsahuje základní živiny jako jsou sacharidy, bílkoviny nebo vláknina, ale za povšimnutí stojí především množství vitaminu C, které se v plodech nachází. Často se setkáme s tím, že jsou pro příjem vitaminu C doporučovány zejména citrusy – pomeranče, citrony či grepy. Co se týče samotné aceroly, tak z,ralé plody mají přibližně 4,5 % vitaminu C, což je asi 30x více než u pomerančů.