Kloubní výživa a její složení, co by měla obsahovat?
Jestliže vás trápí bolesti či jiné obtíže spojené s klouby nebo k tomu máte jisté predispozice, měli byste pravděpodobně zvážit suplementaci přípravků, které jsou pro pohybový aparát prospěšné. Často je v tomto ohledu důležitá prevence, protože díky ní můžete problémům předejít včas. Náležitá výživa totiž napomáhá regenerovat a vyživovat pojivovou tkáň, podporuje pevnost a pružnost všech částí kloubu a její pravidelné užívání může přispět ke zmírnění zánětů či dokonce bolesti. V tomto článku se na jednotlivé látky podíváme a řekneme si, co dalšího můžete pro vaše klouby udělat.

Klouby, významná součást pohybového aparátu
Pohybový aparát je velice složitý a spletitý komplex, do něhož patří kosti, vazy, svaly, šlachy, a právě také klouby. Ty jsou definovány jako pohyblivá spojení mezi dvěma či více kostmi a umožňují nám vykonávat požadovaný pohyb. V těle se jich nachází dokonce několik stovek, ovšem ne všechny jsou stejné, liší se například tvarem, hybností a velikostí. Dělí se na synoviální, vazivové a chrupavčité. Pohyblivé jsou především klouby synoviální, které se skládají z hlavice, jamky a dutiny. Hlavice i jamka jsou pokryty chrupavkou a v dutině mezi nimi se vyskytuje tzv. synoviální tekutina. Ta funguje jako mazivo. Podílí se tedy na hladkém pohybu, tlumí nárazy a zabraňuje znehodnocování chrupavek.
Jak pečovat o pohybový aparát?
Pohybový aparát a veškeré jeho části jsou namáhány po celý náš život. K jeho postupnému opotřebování tak dochází každý den. Tyto změny jsou však velice pozvolné, a proto si po dlouhou dobu nemusíte ničeho všimnout. Nicméně stav vašich kloubů se může zhoršovat rychleji, než je běžné. Dochází k tomu nejčastěji v důsledku jejich přetěžování. To může být zapříčiněno příliš vysokou hmotností, velkou sportovní zátěží nebo častým vykonáváním jednostranného pohybu. Naopak jim prospějete adekvátní životosprávou, přiměřeným a pravidelným cvičením i regenerací, vhodnou obuví, podpůrnými pomůckami při jejich přílišném zatěžování a také užíváním té správné výživy.
Co je dobré na výživu kloubů?
- Chondroitin a glukosamin sulfát – jedná se o sacharidy, které jsou tělu vlastní a tvoří jednu ze základních stavebních složek chrupavek a pojivových tkání. Oba podporují zdravé fungování pohybového aparátu a zároveň zmírňují zánětlivé procesy a bolestivost. Běžně jsou v přípravcích kombinovány, aby se dosáhlo co nejlepšího efektu.
- Kolagen – je nejvíce zastoupenou bílkovinou v našem těle. Je vláknitý a nerozpustný a je důležitou strukturální složkou kůže, vazů, šlach, kostí, zubů, kloubů a dalších částí v organismu. Doporučuje se užívat především kolagen typu II, který je bohatě zastoupen v chrupavkách.
- Kyselina hyaluronová – je přítomna v kloubní dutině – konkrétně v synoviální tekutině, které dodává žádoucí viskozitu. Je to čirá, mazlavá látka, jejíž produkce je přirozená. Tvorba se ovšem bohužel společně s postupným stárnutím zpomaluje. Zabraňuje nadměrnému tření, tlumí nárazy a zlepšuje pohyblivost.
- MSM – plný název této látky zní methylsulfonylmethan. Jedná se o organickou sloučeninu, jež obsahuje síru. Napomáhá při bolestech kloubů, otocích i zánětech. Přispívá také k jejich větší flexibilitě. Navíc podporuje regeneraci svalů, imunitu a má pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku.

Kdy zvážit užívání kloubní výživy?
Jakmile se objeví první obtíže a bolesti, je kloub již s největší pravděpodobností určitým způsoben narušen, a není tak možné vrátit jeho stav zcela zpět. Včasné nasazení té správné výživy je proto základ, obzvláště v situaci, kdy se ve vaší rodině už určité problémy objevily, a máte k tomu tedy možný genetický předpoklad. Nicméně suplementování kloubní výživy je vhodné i v případě, že se již opotřebení kloubů projevilo. Můžete tak zpomalit zhoršování jejich stavu a zmírnit průběh již probíhajících onemocnění. Její užívání by měli zvážit rovněž aktivní sportovci nebo lidé s jinou fyzicky náročnou aktivitou.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967437/
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Na co jsou dobrá probiotika?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou přirozenou součástí našeho organismu. Jsou nepostradatelné pro správné fungování zažívacího ústrojí a při nedostatku se mohou dostavit různorodé obtíže. Pokud vás trápí jakékoliv problémy v oblasti trávení, je možné, že potřebujete do těla probiotika dodat. Jejich užívání vám tak může přinést řadu zdravotních výhod.
L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.
Proč jsou ve výživě podstatné i sacharidy?
Sacharidy neboli cukry (starším označením taktéž uhlohydráty) jsou jedním ze tří hlavních mikronutrientů. Patří sem společně s tuky a bílkovinami, které jsme si přiblížili v předchozích článcích. Přirozeně se vyskytují v různých formách, liší se především v počtu jednotek a délce molekulárních řetězců.










