Koenzym Q10 – látka, která dodává chuť do života
Koenzym Q10 – látka, o níž slyšel jistě každý z nás, ale jen málokdo dovede říci, co to skutečně je. Důležitost koenzymu Q10 je natolik veliká, že za jeho objev získal v roce 1978 britský vědec Peter Mitchell Nobelovu cenu. To ale není vše. S touto zajímavou látkou je spjato spoustu dalších informací. A my vám alespoň některé prozradíme v tomto článku.
Co to je koenzym Q10?
Koenzym Q10 je látka přirozeně vyskytující se v našem těle, konkrétně ve všech buňkách. Společně s mitochondriemi uvnitř buněk vytváří energii z potravy a má nezastupitelnou úlohu při fungování celého našeho těla. Proto také orgány, které spotřebovávají nejvíce energie jako je srdce nebo plíce, obsahují největší množství koenzymu Q10.
Tato látka je svou povahou podobná vitaminům, a tak se jí někdy přezdívá vitamin Q. V těle se chová ale odlišně a nelze ji žádným vitaminem nahradit. Na rozdíl od některých vitaminů si jej navíc naše tělo dovede částečně samo vyrobit, nebo získat z potravy. Od 40. roku života však bohužel množství koenzymu v těle přirozeně klesá, což se může projevit vyšší únavou, nižší chutí na sex, sníženou výkonností a zhoršenou regenerací. Také špatný životní styl a nevhodné životní prostředí může zapříčinit vyšší ztráty koenzymu Q10 v mladším věku. Úbytku například napomáhá dlouhodobý stres, kouření, obezita a fyzická zátěž.
K čemu je koenzym Q10 dobrý?
Kromě toho, že nám dodává vitalitu a výkonnost, je koenzym Q10 velice významný z důvodu odstraňování volných radikálů, jež mohou být příčinou předčasného stárnutí a civilizačních chorob. Některé výzkumy dokonce dokazují, že podporuje normální srdeční činnost a snižuje vysoký krevní tlak. Dále pak působí na dýchací systém, zlepšuje soustředění a paměť, přispívá k hojení ran a podporuje zdraví zubů a dásní.
Tím, že koenzym Q10 eliminuje škodlivé volné radikály, navíc funguje jako silný antioxidant očisťující tělo od toxinů. Významný je tedy při alergiích a astmatu.
Jak ho získat a jaká je doporučená denní dávka?
Doporučená denní dávka koenzymu Q10 není zatím oficiálně stanovena. Za optimální každodenní množství se však považuje 30–60 mg. U sportovců, lidí trpících některým kardiovaskulárním onemocněním, diabetiků nebo jedinců, kteří vedou fyzicky či psychicky náročný život se pak doporučuje dávku koenzymu zvýšit klidně i na 100–200 mg.
Všeobecně se udává, že z potravy přijmeme za den pouze 10 mg koenzymu Q10. Přitom je zastoupen v široké škále potravin. Najít ho můžeme například ve vnitřnostech, hovězím mase, sójovém oleji, špenátu, arašídech nebo sardinkách. Je tedy zapotřebí myslet na pestrý jídelníček a případně koenzym Q10 doplňovat prostřednictvím doplňků stravy.
Působení koenzymu Q10 v těle:
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Podporuje normální činnost srdce
- Podporuje k udržení normálního stavu zubů a dásní
- Podporuje fyzickou výkonnost
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Koenzym Q10 v olejové formě softgel s vysokou biologickou využitelností s obsahem 100mg/kapsle.

Reflux – jaké má projevy a co na něj pomáhá?
Jícnový reflux se týká především žaludku a jícnu. Dochází při něm ke zpětnému návratu obsahu žaludku zpět do jícnu, kdy přítomná kyselina může zapříčinit podráždění nebo dokonce zánět. Při běžném procesu trávení se tzv. dolní jícnový svěrač otevírá a skrze něj prochází potrava směrem do žaludku.

Jaké má cordyceps schopnosti, koncentrace a jak ho vybrat?
Cordyceps sinensis (Housenice čínská) je houba, která je hojně využívána k podpoře lidského zdraví, a to již po tisíciletí. Blahodárný potenciál této houby totiž objevili už velice dávno v oblastech Asie, kde se stal vysoce ceněnou surovinu používanou v tradičních medicínách.

Sušené maso – ideální jako svačina?
O sušeném masu neboli jerky slyšel v dnešní době téměř každý. Tato pochutina se stala součástí jídelníčku mnoha lidí jako rychlá svačinka, která je nejenom velmi chutná, ale i nutričně prospěšná. Sušené maso je však známé mnohem déle než posledních pár let, kdy zažívá velký rozmach. Už dávno ho indiáni sušili proto, aby vydrželo po delší dobu a měli ho pak kdykoliv po ruce jako výživnou potravinu na horší časy.Největší předností sušeného masa je rozhodně vysoký obsah bílkovin. Ty jsou jednou ze základních živin, důležitých pro fungování celého organismu a naše tělo se bez nich rozhodně neobejde. Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našich svalů, orgánů a tkání, jsou součástí enzymů, hormonů a zprostředkovávají transport látek. Ve srovnání s cukry a tuky nejvíce zasytí, snižují pocit hladu, zvyšují sílu a tvorbu svalové hmoty.