Křeče a dlouhotrvající únava? Zkuste doplnit hořčík.
Únava, vyčerpání a nedostatek energie trápí občas každého z nás. Zpravidla se jedná o reakci na větší fyzickou nebo psychickou zátěž. V případě, že po odpočinku tyto příznaky opadnou, jedná se o naprosto běžnou situaci. Jestliže vás ovšem únava trápí dlouhodobě a nepomáhá ani dostatek spánku, může se jednat také o špatný životní styl či nevyváženost stravy, protože i to má v tomto ohledu významný dopad. V případě, že trpíte rovněž na nepříjemné svalové křeče, může to být signálem pro deficit jednoho nepostradatelného minerálu, který je potřebný pro stovky enzymatických procesů v celém těle. Mluvíme tu o hořčíku. Dnes se proto v tomto článku můžete dočíst, jaký vliv má hořčík na energii a naše svalstvo.

Křeče a únava, jak a proč vznikají?
Křeče jsou velice nepříjemné, avšak většinou slouží jako ochrana před dalším možným poškozeným svalu. Jde o nekontrolovatelný stav, kdy dochází k dlouhodobému a nadměrnému stahu kosterního svalstva. Při křeči se sval rychle stáhne a může trvat několik vteřin či dokonce minut, než se uvolní. Tento jev často doprovází bolest a nepříjemné pocity napětí a ztuhlosti mohou přetrvávat i po odeznění. Nicméně křeč přichází někdy náhle, bez zjevné příčiny, a to například také během spánku. V takovém případě se může jednat o nedostatečnou hladinu hořčíku.
Únavu asi není třeba popisovat dopodrobna, ale je jedním z varovných příznaků našeho těla. Běžně slouží jako ochrana před přetížením, kdy si náš organismus potřebuje již odpočinout nebo zvolnit. Pokud vás vyčerpanost trápí dlouhodobě i přesto, že kvalitně spíte, máte pestrou stravu a jste jinak zdraví, může se to opět týkat malého množství hořčíku.
Hořčík a jeho význam pro svalstvo
Hořčík je jednou z důležitých minerálních látek, bez kterých by naše tělo neumělo správně fungovat. Podílí se například na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin, na správném chodu nervové soustavy, energetickém metabolismu a v neposlední řadě právě na činnosti svalů. Je významný jak pro přenos nervových vzruchů, tak pro svalovou kontrakci. Při pohybu svalů se totiž střídají dvě fáze – jedná se o kontrakci (zkrácení) a o relaxaci (uvolnění). Ve fázi kontrakce se uvolňuje vápník, ten je však posléze zablokován hořčíkem, což vede k fázi druhé, tedy svalové relaxaci. Když ale není hořčíku dostatek, sval se neuvolní, a mohou přijít již zmíněné křeče.
Jaký hořčík zvolit, není totiž hořčík jako hořčík?
Jestliže chcete zvětšit příjem hořčíku, budete se muset zaměřit na zvýšenou konzumaci potravin, které ho obsahují nebo sáhnout po suplementu. Hořčík si totiž tělo samo vyrobit neumí a je tak odkázáno na jeho příjem. Potravin bohatých na hořčík je celé řada, můžeme jmenovat třeba ořechy, semínka, luštěniny, listovou zeleninu, mléko či ryby. Pokud si ovšem zvolíte cestu doplňků stravy, je na místě se poohlédnut po takovém, jenž bude kvalitní a dobře se vstřebává. Volit byste proto měli formy organické a chelátové. Ty se lépe absorbují a jejich využitelnost je tudíž daleko vyšší než u forem anorganických.

Jaké jsou další příznaky nedostatku hořčíku?
Kromě křečí, únavy a vyčerpání se při nedostatku hořčíku mohou dostavit i jiné příznaky. Můžete se cítit více podráždění a psychicky nevyrovnaní. Objevují se častější bolesti hlavy, bušení srdce, zhoršuje se odolnost vůči stresovým situacím a snižuje se kvalita vlasů a nehtů. Dále může jít o nespavost, špatné soustředění nebo brnění končetin. Při dlouhodobém a nadměrném deficitu hrozí kardiovaskulární obtíže, zvýšení krevního tlaku a další zhoršení zdravotního stavu.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Kurkuma a obsah kurkuminu, proč je důležitý?
Kurkuma nebo také indický šafrán pochází z rostliny rostoucí zejména v Asii. Je známá především pro její využití při vaření, kde se zužitkovává jako koření. Má výraznou, specifickou chuť a sytě žlutou barvu, a proto se uplatňuje taktéž jako barvivo třeba do omáček, sýrů, hořčice, těstovin a jiných potravin. Je součástí kari koření, jež si našlo místo v kuchyni už i v našich končinách. Uplatnění kurkumy není však jen pro chuť, ale má i svůj velmi prospěšný vliv na zdraví. Ten je znám a využíván již více než 2000 let.
Ubichinol vs ubichinon, v čem se tyto formy koenzymu Q10 liší?
V souvislosti s koenzymem Q10 se ovšem můžeme setkat taktéž s jinými jeho názvy jako je například CoQ10, vitamin Q10 či můžeme narazit na specifičtější názvy ubichinon a ubichinol. Koenzym je také silným antioxidantem a ovlivňuje zdraví kardiovaskulárního systému, mozku a stav naší pokožky.
Proč užívat kyselinu hyaluronovou?
Kyselina hyaluronová je pro většinu lidí již velmi dobře známý pojem. V současné době je o ní totiž poměrně dost slyšet a stala se také neodmyslitelnou součástí kosmetického průmyslu. Přidává se do všemožných produktů pro péči o pleť, pokožku celého těla, a dokonce i vlasy. Hojně se používá rovněž v estetické medicíně, kde se jí nejčetněji využívá pro výplň hlubších vrásek, zvýraznění kontur či zvětšení rtů.










