DOPRAVA ZDARMA pro všechny objednávky nad 500 Kč.

x

Kysané mléčné výrobky – jak se v nich zorientovat?

29.11.2024 Bc. Michaela Fulínová 6 min.

Kysané mléčné výrobky – jak se v nich zorientovat?

Mléčné výrobky bývají nedílnou součástí jídelníčku, pokud tedy nepreferujete čistě veganskou stravu nebo netrpíte alergií na mléčnou bílkovinu. Jestliže vám mléko a výrobky z něj vyhovují, není důvod se jich vzdávat – mají totiž skvělou výživovou hodnotu. Mléčných produktů je mnoho, obzvláště příznivé jsou pak ty fermentované. Jejich konzumace je v mnohých ohledech zdraví prospěšná. Jak se v nich ovšem co nejlépe vyznat?

 

Fermentované mléčné výrobky

Proč zařazovat kysané mléčné výrobky?

V mléku jsou přítomny všechny základní živiny. Obsahuje cukry, tuky i bílkoviny. Kromě toho v něm nalezneme vitamin A, D, E, K i vitaminy ze skupiny B. Je také významným zdrojem vápníku. Obsažené živiny se navíc z mléka velice dobře vstřebávají a bílkoviny jsou považovány za kvalitní a plnohodnotné. Fermentované výrobky vznikají kysáním mléka, smetany či jiných mléčných produktů za pomoci bakterií, které se živí cukrem. Takové produkty jsou proto zdrojem přátelských bakterií, jež podporují správnou funkci celého trávicího traktu a udržují zde rovnováhu. Tímto procesem se rovněž produkt konzervuje a prodlužuje se jeho trvanlivost.

Jak se vyznat ve složení?

V první řadě je potřeba zmínit, že byste měli vždy preferovat neochucené a nedoslazené varianty. Neznamená to, že si je již nikdy nesmíte dát, ale ty „bílé“ by měly rozhodně převažovat. Ochucené varianty, aniž si to možná uvědomujete, obsahují poměrně vysoké množství přidaného cukru. Pokud se však podíváte na složení, možná vás u těch neochucených zmate, že i ty zahrnují určité množství cukrů. Nicméně jedná se o mléčný cukr neboli laktózu, která je přirozenou součástí. Co se týče tuku, měli byste se držet střední tučnosti. Vyšší tučnost je také příčinou menšího obsahu bílkovin a vápníku, který je na bílkoviny vázán.

Druhy kysaných mléčných výrobků

Kysaných mléčných produktů je celá řada, tudíž může být někdy problematické se v nich pořádně vyznat. Neliší se totiž pouze konzistencí, ale taktéž procesem výroby nebo druhem (a množstvím) použité kultury. Používané názvy se také pojí s určitými pravidly – každý druh kysaného mléčného výrobku musí obsahovat určité minimální množství jistých mikroorganismů, což je zakotveno i v legislativě.

 

Zdroj vápníku

 

Jogurty

 

Jogurt patří asi mezi nejznámější a rovněž nejoblíbenější výrobek v této kategorii. Vyrábí se kysáním mléka za použití jogurtové kultury. Tato směs obsahuje bakterie Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Jejich poměr má výrazný vliv na chuť výsledného jogurtu. Jestliže převažují laktobacily, je kyselejší, pokud je více streptokoků, je naopak sladší. Jogurty se mohou lišit také způsobem zrání. To probíhá buď přímo v obalu (kelímek, sklenička) nebo v tanku a stáčí se do finálního obalu až po dozrání. Tato skutečnost má zase vliv na konzistenci.

 

Kysané mléčné nápoje

 

Jogurtové mléko – jeho výroba je velice podobná jako u běžného jogurtu, jsou použity stejné kmeny bakterií a kvasinek. Odlišuje se víceméně jen konzistencí, která je tak tekutá, aby se dala popíjet.

 

Kefír – je nápoj, při jehož zhotovení se používá mléčných bakterií (např. Lactobacillus, Lactococcus) a kvasinek (např. Saccharomyces a Kluyveromyces). Díky použití kvasinek je kefír štiplavý a jemně perlí na jazyku.

 

Kefírové mléko – možná jste si mysleli, že se jedná o jiný název pro kefír, ale jsou to dva odlišné výrobky. Množství použitých bakterií a kvasinek je menší nežli u kefíru, proto kefírové mléko většinou neperlí a má o něco sladší chuť.

 

Acidofilní mléko – zde se používá acidofilní kultura, která obsahuje baterie Lactobacillus acidophilus. Ty produkují velké kvantum kyseliny mléčné. Pokud se používá jen těchto kultur, bývá acidofilní mléko velmi kyselé, proto se často kombinuje s dalšími kulturami, které dodávají trochu více sladkosti.

 

Kysané podmáslí – je vedlejší produkt, jež vzniká při výrobě másla. Tučná smetana se stlouká tak dlouho, než vznikne máslo a tekuté podmáslí. Podmáslí se následně ve většině případů kysá smetanovou kulturou.

 

Zákys/kyška – takto se může nazývat jakýkoliv produkt, při jehož výrobě bylo použito mléčné kultury – jogurtové, kefírové či nejčastěji smetanové. Dodržen však musí být 1 milion bakterií na 1 gram výrobku.

 

Golden Nature Aquamin

 

Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:

 

skladem poslední 2 ks
379 Kč
2+1 Golden Nature Přírodní vápník z mořské řasy (Aquamin) 300 cps.
  • Doprava zdarma
  • Sleva 29%
skladem > 100 ks
897 Kč
639 Kč
skladem > 5 ks
169 Kč

 

Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

 

Zdroj:

Therapeutic potential of popular fermented dairy products and its benefits on human health - PMC [online]. [cit. 28. 11. 2024]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10933135/

 

 

Kam dále
Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami
13.02.2025 Bc. Michaela Fulínová 4 min.

Fenugreek neboli pískavice – další poklad mezi bylinkami

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum), známá také pod názvem fenugreek, je rostlina, která se využívá po staletí v různých oblastech. Díky svým vlastnostem a výživovým hodnotám se zpracovává téměř po celém světě. Její semena jsou totiž ceněna pro širokou škálu příznivých vlivů na zdraví. 

Zobrazit článek
Prebiotika – z čeho jsou a jaké známe?
08.04.2022

Prebiotika – z čeho jsou a jaké známe?

Prebiotika a probiotika jsou dva termíny, o nichž možná už něco víte. O druhém zmiňovaném – probiotikách neboli živých mikroorganismech přirozeně se vyskytujících v našich střevech, které jsou pro nás velmi prospěšné, se ale většinou hovoří více. Někteří se mohou chybně domnívat, že oba tyto názvy odkazují úplně na to samé, ale opak je pravdou. Co je společné, tak i prebiotika mají blahodárný vliv na náš mikrobiom. Prebiotika mají pro nás z výživového hlediska důležitý význam. Konkrétně jde o složky potravy, jež jsou pro nás nestravitelné. Jinak řečeno projdou vrchní částí našeho zažívacího traktu, bez toho, aby je organismus strávil.

Zobrazit článek
Coriolus a jeho přínosy?
15.12.2023 Bc. Michaela Fulínová 4 min.

Coriolus a jeho přínosy?

Coriolus versicolor je medicinální dřevokazná houba patřící mezi choroše, na níž můžete narazit i pod názvy jako je outkovka pestrá, Yun zhi nebo také na z angličtiny pocházející turkey trail, což v překladu znamená krocaní ocas. V první řadě je důležité jmenovat polysacharidy. Jedná se o složené cukry, které patří mezi jednu z nejimpozantnějších obsahových složek. Z těch jsou významné především betaglukany, polysacharid Krestin a polysacharidopeptid (PSP). Všechny sloučeniny přítomné v coriolu jsou vysoce biologicky aktivní. Polysacharidy a polypeptidy jsou silnými antioxidanty, a jak se můžeme dozvědět ve studiích, rovněž významnými imunostimulanty

Zobrazit článek
https://www.doplnvitamin.cz/moznosti-platby-a-doruceni/
Bleskové dodání zboží máme opravdu skladem
https://www.doplnvitamin.cz/akcni-balicky-2-1/
Výhodná balení 2+1 Nakup více, zaplať méně
https://www.zbozi.cz/obchod/119503/
1000+ pozitivních recenzí zákazníci u nás rádi nakupují
https://www.doplnvitamin.cz/akcni-balicky-2-1/
Odbornost, ochota, profesionalita známe své produkty a rádi Vám poradíme
https://www.doplnvitamin.cz/registrace/
Bonusový program výhody a slevy pro registrované
https://www.doplnvitamin.cz/vyrobci/golden-nature/
Nákup přímo od výrobce vyrábíme poctívé a funkční produkty
Získejte SLEVU 100Kč na první nákup

MenuX

Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads