Kyselina hyaluronová a její typy a formy??
Kyselina hyaluronová je v dnešní době velmi populární a diskutovanou látkou, která si získala oblibu v kosmetickém průmyslu a je spojována se zdravou pokožkou, tkáněmi a hydratací. Je přirozenou součástí lidského organismu a tělo si tuto kyselinu samo vytváří. Tato schopnost ale s postupem věku klesá, a proto je dobré ji tělu začít dodávat jiným způsobem. Existuje však několik typů kyseliny hyaluronové a každá z nich dokáže svoje blahodárné efekty uplatnit jinde. Na tyto typy a na to, jak se vyznat v jednotlivých názvech se podíváme níže v článku.
Kde se kyseliny hyaluronové využívá?
Kyselina hyaluronová je v největším množství zastoupena především v pojivových tkáních, pokožce a v očním sklivci. Dokáže na sebe navázat velké množství vody, a to až 1000násobek své vlastní váhy a tím zajistit lepší hydrataci pokožky a spolu se svojí vysokou viskozitou (vazkostí) přispívá k lepší funkci našich kloubů. Vzhledem k tomu, že s postupujícím věkem její přirozená tvorba klesá, může docházet k vysoušení pleti a tím je více náchylná ke stárnutí, vzniku vrásek a ztrátě její pružnosti.
Pro všechny tyto důvody se začalo kyseliny hyaluronové využívat pro vnější použití v kosmetickém průmyslu v nejrůznějších produktech na pleť jako jsou například krémy a séra. Oblibu si našla ale i v dermatologii, kdy je součástí dermálních injekcí, které se používají ke zmírnění viditelných vrásek. V neposlední řadě se začala kyselina hyaluronová využívat i pro vnitřní užívání jako doplněk stravy, ať už jako samotná nebo v kombinaci s jinými látkami prospěšnými pro naši pleť a tělo.
Jaké máme typy kyseliny hyaluronové?
Nejčastěji se ve spojení s kyselinou hyaluronovou hovoří o velikosti jejích molekul. Její molekuly mohou být různě velké, každá pomáhá na jiném místě našeho těla a má jinou schopnost vstřebávání. Tento údaj se udává v tzv. daltonech, který označuje molekulární hmotnost, kdy u kyseliny hyaluronové se pohybujeme v rozmezí 4000 až 8000 0000 daltonů (4-8000 kDA). S tím se pojí názvy vysokomolekulární, středněmolekulární a nízkomolekulární kyselina hyaluronová.
- Vysokomolekulární kyselina hyaluronová (více než 1800 kDA) působí především na povrchu pleti a zlepšuje hydrataci její vnější vrstvy, kde se vyskytují jemné vrásky. Nemá schopnost prostupovat do hlubších vrstev a efekt bývá pouze krátkodobý. Tento typ má svůj smysl při vnějším použití. Na dotek je pleť pak jemná a hydratovaná.
- Středněmolekulární kyselina hyaluronová (1000–1800 kDA) má obdobný efekt jako ta vysokomolekulární, působí také spíše na povrchu pokožky.
- Nízkomolekulární kyselina hyaluronová (400-100 kDA) má schopnost proniknout hlouběji, působit na buněčné úrovni a tím zaručit dlouhodobější efekt. Stimuluje vlastní tvorbu kyseliny hyaluronové, pomáhá hydratovat a zlepšovat stav hlubších a výraznějších vrásek. Efekt se dostavuje jak při vnitřním i vnějším použití.
Kyselina hyaluronová a hyaluronát sodný, je mezi nimi rozdíl
Ve spojitosti s kyselinou hyaluronovou se můžeme setkat s řadou jiných názvů, které nás při výběru kosmetického produktu nebo doplňku stravy můžou mást. Častěji se začíná využívat spíše názvu hyaluronan, protože se tento polysacharid vyskytuje v přírodě jako forma soli nikoliv jako kyselina. Tato sůl je složena s hyaluronanu a kationtu (nejčastěji sodík, draslík, vápník). Čistou kyselinu hyaluronovou lze také nalézt, ale bohužel v takové formě dochází k rychlému znehodnocení, nelze ji proto dost dobře využít, a proto se používá jejích solí. Nejčastěji se proto setkáme s tzv. hyaluronátem sodným, který se stejně jako čistá kyselina hyaluronová rozpouští ve vodě, stejně se rozkládá a má tudíž identicky prospěšné vlastnosti. Není zde ani žádný rozdíl mezi velikostí jejich molekul. Z hlediska názvu se využívá především pojmu kyselina hyaluronová, i když se čisté kyseliny nevyužívá a tento název je synonymem právě pro soli jako je hyaluronát sodný. Proto se při výběru produktu nelekejte, pokud narazíte právě na toto pojmenování.
Závěrem lze říct, že je především důležité volit kvalitní produkty, jak pro vnitřní i vnější použití a spolu se zdravým životním stylem pak může kyselina hyaluronová přispět k viditelně mladší a pružnější pokožce a třeba i správné funkci vašich kloubů.
Kyselina hyaluronová podporuje:
- Hydrataci pleti a vyhlazení vrásek
- Zpomalení procesu stárnutí
- Správnou funkci kloubů
- Regeneraci buněk
- Potlačení volných radikálů
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Golden Nature Kyselina hyaluronová je unikátní produkt s obsahem kyseliny hyaluronové, rybím kolagenem, vitaminem C, biotinem a vitaminem A. To vše v jedné kapsli.
Woldohealth kyselina hyaluronová s vysokým podílem kyseliny hyaluronové 318mg v jedné kapsli s přidaným kolagenem, zinkem a biotinem.

Vitamin D3 a K2 – proč je užívat současně?
Vitamin D3 a vitamin K2 patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, které jsou zodpovědné za celou řadu procesů v lidském těle. Uvádí se, že se účastní více jak 200 dějů, jež ovlivňují správné fungování imunitního, kardiovaskulárního a pohybového systému. Z toho lze snadno odvodit, jak moc jsou pro náš organismus důležité a proč bychom se na jejich příjem měli zaměřit. Pojďme se tedy podívat, kde vitamin d3 a vitamin k2 najít a k čemu jsou dobré. Začněme vitaminem D3 neboli cholekalciferolem. O vitaminu D3 prakticky každý ví, že si ho naše tělo dovede samo vytvářet při působení slunečních paprsků. Bohužel si ale málokdo z nás uvědomuje, že kvůli střídání ročních období a zeměpisné šířce, ve které žijeme, tělo od podzimu do jara není schopno ze slunce vitamin D3 vytvořit.

Co je to serrapeptáza?
Serrapeptáza je enzym, který patří mezi takzvané proteolytické enzymy. To znamená, že dokáže štěpit bílkoviny na jednodušší složky. Na rozdíl od běžných trávicích enzymů má ale serrapeptáza specifickou schopnost rozkládat nežádoucí bílkovinné struktury v těle, jako jsou například usazeniny, odumřelé tkáně, otoky a starší krevní sraženiny.

Krill oil, co to je a v čem je lepší?
Krill oil neboli krilový olej je doplněk stravy, který je oproti jiným obdobným suplementům poměrně nový. Možná jste o něm dokonce nikdy neslyšeli. Nicméně stává se v poslední době předmětem zájmu, a to především kvůli jeho možným zdravotním benefitům. Jedná se totiž o alternativu rybího oleje. Stejně jako rybí tuk, je tento olej zejména bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. To jsou polynenasycené látky, které jsou esenciální, a tudíž si je organismus není schopen vytvořit sám, a my jsme tak závislí na jejich příjem z potravin či případně právě doplňků stravy. Nejdůležitější je pak kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Dále v něm nalezneme ještě jednu zajímavou látku, která se nazývá astaxanthin. Jedná se vlastně o červené barvivo, a hlavně také o vysoce efektivní antioxidant, jež dodává krilovému oleji benefity navíc