Letní výprodej a SLEVA 13% kompletně na vše s kódem LETO13

x

Kyselina mléčná – vlastnosti, formy a využití

21.08.2025 Bc. Michaela Fulínová 6 min.

Kyselina mléčná – vlastnosti, formy a využití

Kyselina mléčná patří mezi látky, které se objevují jak v našem těle, tak v přírodě kolem nás. Její název může znít povědomě, protože se často spojuje se sportem, potravinami či kosmetikou, ale její význam je mnohem širší. Abychom porozuměli funkci kyseliny mléčné a zjistili, kde se s ní setkáváme, je nejprve dobré vědět, co to vlastně je, v jakých formách se vyskytuje a jakou má roli v lidském organismu.

Co je to kyselina mléčná?

Kyselina mléčná je organická kyselina patřící mezi tzv. hydroxykyseliny. Z chemického hlediska se jedná o sloučeninu, která obsahuje jak karboxylovou, tak hydroxylovou skupinu. Díky tomu má určité zvláštní vlastnosti a chová se jinak než běžné jednoduché kyseliny. V čisté podobě jde o bezbarvou až lehce nažloutlou kapalinu, která je hustší než voda a má mírně kyselý zápach i chuť.

Běžně se tato kyselina vyskytuje v těle živočichů i lidí, kde je součástí různých metabolických procesů. Objevuje se také v potravinách, zejména v těch, které prošly přirozeným kvašením. Najdeme ji dokonce v přírodě samotné, především jako produkt činnosti mikroorganismů a při procesech kvašení, v menší míře se může objevit i v rostlinných tkáních.

Formy kyseliny mléčné

Kyselina mléčná neexistuje jen v jedné univerzální podobě. Existují dvě základní formy – L (+) kyselina mléčná a D (–) kyselina mléčná. Tyto formy jsou si velmi podobné, ale liší se prostorovým uspořádáním molekul, což v praxi znamená, že je naše tělo rozpoznává odlišně. Často se taktéž setkáme se směsí obou forem, které se říká racemická směs. Z hlediska lidského zdraví má největší význam L-forma, která je pro náš organismus přirozená, snadno rozpoznatelná a také biologicky aktivní. Nachází se především v mléčných výrobcích a v potravinách vzniklých fermentací. Naopak D-forma může být při nadměrném množství hůře zpracovatelná, a zejména u kojenců může vést k potížím, jako jsou bolesti břicha nebo nadýmání. Právě proto se v kojenecké výživě dbá na to, aby byla přítomna převážně forma L.

Úloha L-kyseliny mléčné spočívá i v tom, že se účastní důležitých metabolických procesů v těle a slouží jako známá a přirozená složka, kterou naše buňky dokážou efektivně využít. Proto je také nejvíce zkoumána a využívána v různých odvětvích.

Kyselina mléčná v těle

V lidském systému má kyselina mléčná nezastupitelnou roli. Vzniká samovolně při látkové přeměně, například během intenzivního cvičení, kdy se svaly dostávají do stavu, že už nedokážou zpracovat dostatek kyslíku. V takové chvíli se z glukózy vytváří kyselina mléčná, která se pak přeměňuje na laktát. Ten funguje jako dočasný zdroj energie a zároveň umožňuje, aby tělo pokračovalo ve výkonu. V trávicím systému se kyselina mléčná podílí na udržování rovnováhy mikroorganismů, čímž podporuje obranyschopnost proti patogenním bakteriím. Dále napomáhá lepšímu vstřebávání minerálních látek, zejména vápníku a železa. Díky tomu má pozitivní vliv na zdraví kostí, protože vápník je klíčový pro jejich pevnost, a železo zase pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v těle. Celkově tak kyselina mléčná není jen odpadním produktem při fyzické zátěži.

Jaké má kyselina mléčná využití?

Díky svým vlastnostem nachází kyselina mléčná široké uplatnění v různých oblastech. V kosmetice se používá především pro své exfoliační schopnosti – jemně odstraňuje odumřelé kožní buňky, zlepšuje hydrataci pokožky a podporuje její zdravý vzhled. Ve farmaceutickém průmyslu je součástí některých léčiv, kde se využívá její schopnost stabilizovat přípravky a ovlivňovat jejich vstřebávání. Významná je rovněž v potravinářství, kde se aplikuje jako přírodní konzervant, regulátor kyselosti nebo dochucovací přísada. Najdeme ji v různých fermentovaných produktech, ale také v podobě potravinářské přísady označované kódem E270. Pro použití v doplňcích stravy či při výrobě produktů je vždy důležité dodržovat správnou koncentraci a potravinářskou kvalitu, aby byla zajištěna bezpečnost a efektivita. Své místo má kyselina mléčná i v chemických laboratořích a technických aplikacích.

Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:

WoldoHealth Kyselina mléčná L(+)- pravotočivá 21% 100ml
  • Novinka
skladem 5 ks
490 Kč

Autor článku: Bc. Michaela Fulínová

Zdroj:

Lactic Acid Chemical Peeling in Skin Disorders - PMC [online]. [cit. 21. 08. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11055559/

Kam dále
Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu
30.07.2020

Maca peruánská – superpotravina podporující libido, paměť a imunitu

Maca peruánská, latinsky Lepidium meyenii, je nízká rostlina, která roste pouze ve vysokých nadmořských výškách pohybujících se okolo 3000 až 4000 metrů nad mořem. V takových nepříznivých podmínkách roste jen málo rostlin, a tak je maca v tomto směru opravdu jedinečná. Maca je dvouletá rostlina z peruánských And, které se u nás přezdívá řeřicha peruánská, brazilský ženšen nebo také peruánská viagra. Blahodárného působení macy na náš organismus si byli dobře vědomi již starověcí Inkové a to více jak před 6000 lety. Ty ji hojně pěstovali na náhorních plošinách. Díky ní byli vitálnější a odolnější vůči nepříznivým psychickým či fyzickým životním vlivům.

Zobrazit článek
Selen a jeho význam v organismu?
09.09.2021

Selen a jeho význam v organismu?

Selen patří mezi esenciální stopové prvky, na jejichž přítomnosti v těle závisí mnoho biochemických procesů. Ještě před nedávnem byl pokládán za toxický prvek. To se však v 60. letech minulého století změnilo, když bylo odhaleno, že jeho nedostatečný přísun dovede zvyšovat riziko některých chorob. V přírodě je selen všudypřítomný. Díky tomu se také vyskytuje jak v rostlinných, tak živočišných produktech. Bohužel je ale jeho přítomnost poměrně nerovnoměrná, takže je důležité skladbu jídelníčku pravidelně obměňovat, aby přísun selenu byl pokryt z více zdrojů. Konkrétně se nachází například ve vejcích, obilovinách, vnitřnostech, masu, houbách a ořeších. Doporučená denní dávka selenu se pohybuje průměrně okolo 60 mikrogramů.

Zobrazit článek
Kyselina mléčná – vlastnosti, formy a využití
21.08.2025 Bc. Michaela Fulínová 6 min.

Kyselina mléčná – vlastnosti, formy a využití

Úloha L-kyseliny mléčné spočívá i v tom, že se účastní důležitých metabolických procesů v těle a slouží jako známá a přirozená složka, kterou naše buňky dokážou efektivně využít. Proto je také nejvíce zkoumána a využívána v různých odvětvích.

Zobrazit článek
https://www.doplnvitamin.cz/moznosti-platby-a-doruceni/
Bleskové dodání zboží máme opravdu skladem
https://www.doplnvitamin.cz/akcni-balicky-2-1/
Výhodná balení 2+1 Nakup více, zaplať méně
https://www.zbozi.cz/obchod/119503/
1000+ pozitivních recenzí zákazníci u nás rádi nakupují
https://www.doplnvitamin.cz/akcni-balicky-2-1/
Odbornost, ochota, profesionalita známe své produkty a rádi Vám poradíme
https://www.doplnvitamin.cz/registrace/
Bonusový program výhody a slevy pro registrované
https://www.doplnvitamin.cz/vyrobci/golden-nature/
Nákup přímo od výrobce vyrábíme poctívé a funkční produkty
Získejte SLEVU 100Kč na první nákup

MenuX

Nastavení Cookies
Cookies

Naše webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají s jejich vylepšováním. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko "OK, souhlasím" udělujete tento souhlas.

Nastavení OK, souhlasím
×
Nastavení souborů cookies

Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, abychom webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Nezbytné cookies
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Ovlivňuje funkce:
  • Konfigurační cookies
Analytické cookies
Vypnuto Zapnuto
Analytické cookies
Analytické cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a našich reklamních kampaní. Jejich pomocí určujeme počet návštěv a zdroje návštěv našich internetových stránek. Data získaná pomocí těchto cookies zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů, které ukazují na konkrétní uživatelé našeho webu. Pokud vypnete používání analytických cookies ve vztahu k Vaší návštěvě, ztrácíme možnost analýzy výkonu a optimalizace našich opatření.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Analytics - analytická návštěvnost
Personalizované cookies
Vypnuto Zapnuto
Personalizované cookies
Používáme rovněž soubory cookie a další technologie, abychom přizpůsobili náš obchod potřebám a zájmům našich zákazníků a připravili tak pro Vás výjimečné nákupní zkušenosti. Díky použití personalizovaných souborů cookie se můžeme vyvarovat vysvětlování nežádoucích informací, jako jsou neodpovídající doporučení výrobků nebo neužitečné mimořádné nabídky. Navíc nám používání personalizovaných souborů cookie umožňuje nabízet Vám dodatečné funkce, jako například doporučení výrobků přizpůsobených Vašim potřebám. 
Marketingové cookies
Vypnuto Zapnuto
Marketingové cookies
Marketingové (reklamní) cookies používáme my nebo naši partneři, abychom Vám mohli zobrazit vhodné obsahy nebo reklamy jak na našich stránkách, tak na stránkách třetích subjektů. Díky tomu můžeme vytvářet profily založené na Vašich zájmech, tak zvané pseudonymizované profily. Na základě těchto informací není zpravidla možná bezprostřední identifikace Vaší osoby, protože jsou používány pouze pseudonymizované údaje. Pokud nevyjádříte souhlas, nebudete příjemcem obsahů a reklam přizpůsobených Vašim zájmům.
Ovlivňuje funkce:
  • Google Ads