L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě, případně z jiných zdrojů, kterými mohou být doplňky stravy s obsahem L-Argininu.
Mezi tyto rizikové situace, kdy je tvorba Argininu pozastavena, patří období růstu/vývoje, rekonvalescence po úrazu, potýkání organismu s chronickým onemocněním a zvýšená tělesná námaha.
V jakých potravinách L-Arginin můžeme najít?
Příjem L-Argininu z potravy je ve chvílích, kdy si jej tělo nedokáže samo vytvářet, velice důležitý. K důvodům, proč tomu tak je, se dostaneme v dalším odstavci. Nyní si povíme, v jakých potravinách se přirozeně vyskytuje.
L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.

Jak L-Arginin funguje v lidském organismu a proč je tak důležitý?
L-Arginin vzniká ve tkáních ledvin a jater v průběhu močovinového cyklu (Ornitinový cyklus), které ho účastní také aminokyseliny L-Citrulin a L-Ornitin. Primárně se z něj tvoří oxid dusnatý označovaný jako NO, který způsobuje vazodilataci (rozšíření) cév, čímž zvyšuje jejich průchodnost a snižuje krevní tlak. Dále je Arginin důležitý pro produkci růstového hormonu, který má nejen velký vliv na nárůst svalové hmoty a správný vývoj, ale také urychluje regeneraci, bojuje proti negativnímu vlivu volných radikálů (antioxidační efekt) a podílí se na metabolismu dalších důležitých aminokyselin.
L-Arginin tedy lze označit za jakýsi základní stavební kámen, z něhož vzniká hned několik hormonů a látek nezbytných pro správný chod našeho těla. Zapomenout ale nesmíme i na jeho samotné působení v lidském organismu.
L-Arginin má pozitivní vliv na:
- Zlepšuje imunitní reakci organismu
- Prokrvuje a tím podporuje regeneraci
- Podporuje spermatogenezi a erekci
- Reguluje množství krevního cukru
- Podporuje zásobování mozku a srdce kyslíkem
- Podporuje regulovat hladinu krevního cukru
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS
Který ženšen je nejlepší?
Ženšen je velmi často spojován především s podporou paměti. A je tomu opravdu tak, dokáže totiž zlepšit většinu našich kognitivních funkcí, tudíž i například koncentraci, rychlost myšlení a soustředění. Ženšen má pozitivní vliv jak na psychickou, tak fyzickou stránku člověka, a dle studií je také adaptogenem, který podněcuje imunitní systém, jelikož zvyšuje počet buněk, které jsou odpovědné za naši vlastní obranyschopnost.
Jaké mikroživiny nejčastěji chybí veganům a vegetariánům?
Veganství a vegetariánství se stává mezi lidmi čím dál tím oblíbenějším a počet lidí, kteří se vydají tímto směrem, neustále narůstá. Tato strava může mít mnoho benefitů, ovšem je třeba se zaměřit na správnou skladbu celého jídelníčku tak, aby v něm bylo obsaženo dostatek bílkovin, sacharidů i tuků. Na co se ale občas zapomíná jsou mikronutrienty neboli vitaminy a minerální látky. Vyřazení určitých skupin potravin s sebou totiž přináší riziko nedostatečného příjmu některých z nich. Tudíž je někdy nutné sáhnout i po doplňku stravy.
Jak zdravě zhubnout bez jojo efektu?
O jojo efektu se hovoří v případě, pokud člověk zhubne, ale není schopen si tuto váhu udržet po delší dobu a většinou poměrně rychle se dostává na svoji původní hmotnost, nebo mnohdy přibere ještě dokonce daleko více. To bývá zpravidla velmi demotivační a stresující. Častěji jojo efektem trpí spíše ženy, ale rozhodně se nevyhýbá ani mužům. Jedná se vlastně o reakci těla na nevhodný postup při hubnutí.









