L-Argininu v organismu, proč je tak důležitý?
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě, případně z jiných zdrojů, kterými mohou být doplňky stravy s obsahem L-Argininu.
Mezi tyto rizikové situace, kdy je tvorba Argininu pozastavena, patří období růstu/vývoje, rekonvalescence po úrazu, potýkání organismu s chronickým onemocněním a zvýšená tělesná námaha.
V jakých potravinách L-Arginin můžeme najít?
Příjem L-Argininu z potravy je ve chvílích, kdy si jej tělo nedokáže samo vytvářet, velice důležitý. K důvodům, proč tomu tak je, se dostaneme v dalším odstavci. Nyní si povíme, v jakých potravinách se přirozeně vyskytuje.
L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.
Jak L-Arginin funguje v lidském organismu a proč je tak důležitý?
L-Arginin vzniká ve tkáních ledvin a jater v průběhu močovinového cyklu (Ornitinový cyklus), které ho účastní také aminokyseliny L-Citrulin a L-Ornitin. Primárně se z něj tvoří oxid dusnatý označovaný jako NO, který způsobuje vazodilataci (rozšíření) cév, čímž zvyšuje jejich průchodnost a snižuje krevní tlak. Dále je Arginin důležitý pro produkci růstového hormonu, který má nejen velký vliv na nárůst svalové hmoty a správný vývoj, ale také urychluje regeneraci, bojuje proti negativnímu vlivu volných radikálů (antioxidační efekt) a podílí se na metabolismu dalších důležitých aminokyselin.
L-Arginin tedy lze označit za jakýsi základní stavební kámen, z něhož vzniká hned několik hormonů a látek nezbytných pro správný chod našeho těla. Zapomenout ale nesmíme i na jeho samotné působení v lidském organismu.
L-Arginin má pozitivní vliv na:
- Zlepšuje imunitní reakci organismu
- Prokrvuje a tím podporuje regeneraci
- Podporuje spermatogenezi a erekci
- Reguluje množství krevního cukru
- Podporuje zásobování mozku a srdce kyslíkem
- Podporuje regulovat hladinu krevního cukru
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Odborná korektura: Daniel Matějka, DiS

L-Tryptofan – aminokyselina pro zdravé tělo i ducha
L-Tryptofan je pro lidské tělo nepostradatelná esenciální aminokyselina, která se účastní celé řady důležitých biochemických procesů. Bohužel si ji ale náš organismus neumí sám vytvořit, a tak musí být přijímána potravou. Existují dvě formy Tryptofanu – L-Tryptofan a D-Tryptofan. Forma „D“ je pro tělo zbytečná a nebezpečná, respektive při jejím pozřetí může být v našem organismu toxická. Proto se s ní běžně nesetkáte, případně bychom se ji měli vyhýbat.

Třezalka tečkovaná – svatojánská bylina s všestranným působením
Třezalka tečkovaná je vytrvalá bylina, která má nespočet lidových názvů. Většina z nich je odvozena od jejího pozitivního vlivu na lidské tělo nebo podle drobných červených teček na listech. Podle toho se třezalce také někdy říká svatojánská bylina, čarovník, krevniček nebo bylina sv. Jana. Setkat se s ní můžeme i u nás, a to v nížinách, především na slunných stanovištích. Třezalka tečkovaná, latinsky Hypericum perforatum, je 30–60 cm vysoká bylina, která roste volně po celé Evropě. Zajímavá je podlouhlými listy, v nichž jsou po celé ploše proti světlu patrné červené až tmavé tečky.

Vápník – minerál nezbytný pro zdravé kosti a zuby
Vápník neboli latinsky calcium je minerál, který je v největší míře zastoupen v lidském těle. U dospělých jedinců tvoří asi 1 200 mg, přičemž většina se soustřeďuje v kostech a zubech. Další zajímavostí související s vápníkem je to, že se každý den opětovně rozloží a znovu vytvoří přibližně 2 gramy kostní tkáně, což je způsobeno tzv. procesem remodelace.