Maitake a její účinky nejen z pohledu TCM
Maitake, známá i pod jmény Grifola frondosa, sírovec, Trsnatec lupenitý nebo tančící houba, je jedlá a také blahodárná vitální houba, o které jste dost možná ještě doposud neslyšeli, jelikož není tak opěvována jako třeba velice populární reishi nebo cordyceps. Nicméně i tato houba má spoustu prospěšných vlastností, kterých by bylo škoda nevyužít. V rámci lidových léčitelství je používána již dokonce po tisíce let, nejedná se tedy o žádnou novinku moderní doby. Jaké jsou ovšem její skutečné přínosy pro lidské zdraví? Na to se můžete podívat v dnešním článku.

Jak maitake vypadá a kde se jí daří?
Maitake je chorošovitá parazitující houba, která využívá stromy pro čerpání živin. Vytváří na nich trsy, složené z mnoha srostlých vějířovitých klobouků, které mohou dohromady vážit až několik desítek kilogramů. Může mít různé zbarvení – od světle béžové, přes šedohnědou až po tmavou hnědou. Pochází z Japonska, ale roste taktéž přirozeně v jiných částech světa, a to především v mírném pásu, subtropické a tropické oblasti ji spíše nevyhovují. Roste tedy třeba také v Číně či Severní Americe. V Asii je využívána jako potravina i léčivo. Sbírá se na podzim, kdy nejhojněji roste.
Které aktivní látky maitake obsahuje?
Maitake je bohatá na různorodé makro a mikroživiny a bioaktivní sloučeniny. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, sacharidy, vitaminy (B2, B3, B5, D) a minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo, měď, sodík). Významné jsou zejména polysacharidy ve formě β-1-3 a β-1-6-D glukanů, mezi něž náleží, a je pro maitake specifický, například tzv. grifolan. Mezi další přínosné látky patří fenoly, steroly, aminokyseliny, terpeny (grifolin), flavonoidy a organické kyseliny.

Jaké má účinky dle TCM?
V tradiční čínské medicíně má maitake svoje právoplatné místo a našli bychom ji v mnoha naučných knihách, kde jsou ji přisuzovány četné účinky. Ve starověkém Japonsku a Číně byla tato houba považována za efektivní nástroj pro podporu lidského zdraví, jako elixír dlouhověkosti a účinný prostředek proti vyčerpání a stresu. Podle TCM posiluje zejména slezinu a žaludek, tonizuje ledviny, játra a tlusté střevo, harmonizuje metabolismus, napomáhá udržovat v těle rovnováhu, odvádí vlhkost a pročišťuje horkost. Měla by rovněž podněcovat chuť k jídlu a uklidňovat ducha.
Co dalšího maitake umí?
Na základě moderních poznatků má maitake v první řadě schopnost efektivně podporovat aktivitu imunitních buněk, což je významné pro naši obranyschopnost. Patří mezi adaptogeny, a proto napomáhá tělu zvládat rozličné změny a mírnit dopady fyzického i psychického stresu. Přisuzuje se jí také schopnost regulovat hladinu cukru v krvi a snižovat „špatný“ cholesterol a krevní tlak. Funguje antioxidačně, antimikrobiálně, ochraňuje játra a její užívání je prospěšné pro správnou funkci kardiovaskulárního systému. Zlepšuje dokonce činnost střev, trávení a metabolismus. Z tohoto důvodu je rovněž často spojována s optimalizací váhy.
Možné kontraindikace, vedlejší účinky a dávkování
Maitake můžete užívat v různých formách, nejoblíbenější je však v poslední době především prášek nebo standardizované extrakty s deklarovaným množstvím celkových polysacharidů nebo přímo betaglukanů. Ty vám totiž při doporučeném dávkování zaručí ideální poměr látek, které jsou pro náležitou účinnost zásadní. Stejně jako u jiných medicinálních hub je doporučeno dlouhodobější užívání, s tím že je vhodné zařadit pravidelné pauzy. Vedlejší účinky jsou ojedinělé, řadí se mezi ně trávicí obtíže a alergické reakce. Užívání konzultujte s lékařem zejména v případě, kdy máte nasazeny léky na ředění krve či antidiabetika.
Z naší nabídky na DoplňVitamin.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj: Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake) - PMC [online]. [cit. 10. 10. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/
Jak lépe bojovat se stresem? Znáte vhodné bylinky?
Pro stres existuje spoustu definicí, ale jedná se ve své podstatě o přirozenou reakci a odpověď na nadměrné zatížení organismu, která zahrnuje jak fyzické, tak duševní příznaky. Mezi ty nejčastější patří například zrychlení srdečního rytmu, zvýšení krevního tlaku, svalové napětí a ztuhlost, nevolnosti, bolesti břicha a zažívací obtíže, pocení, dušnost, vnitřní neklid, bolesti hlavy, únava či potíže s koncentrací, pocity přetížení a úzkosti.
Ricinový olej, co všechno umí a jak ho použít?
Ricinový olej je multifunkčním kosmetickým produktem, který se jako první začal využívat již ve starověkém Egyptě pro nejrůznější kosmetické procedury. Jeho blahodárné vlastnosti jsou tedy prozkoušeny mnohaletým používáním. Ricinový olej může být příznivý hned na více částí těla, a to pro běžnou péči, nebo dokonce v případě některých kožních problémů. Může mít samozřejmě svůj přínos pro ženy, ale v mnohých ohledech také pro muže.
Jaká jsou přírodní sladidla a jaké jsou výhody erythritolu a xylitolu?
Erythritol – tato přírodní látka patří do skupiny cukerných alkoholů, které se běžně nachází v některých fermentovaných potravinách, ovoci nebo zelenině. Jeho nespornou výhodou je vysoká míra sladivosti, která v porovnání s běžným bílým cukrem dosahuje 70–80 % sladké chuti. Přitom ale erythritol neobsahuje žádné kalorie a neovlivňuje glykemický index. Díky tomu ho mohou užívat i diabetici. Důvod, proč tělu nedodává žádné kalorie, je jednoduchý, náš organismus ho nedovede metabolizovat, a tudíž je vyloučen močí. Xylitol – patří do stejné skupiny jako erythritol. Oproti němu se ale zásadně liší. Sladivost tohoto přírodního sladidla, přezdívajícímu se také někdy jako „březový cukr“, je totožná s klasickým bílým cukrem. Nahrazovat ho proto můžete 1:1. Bohužel ale není zcela bez kalorií jako erythritol. Xylitol je přibližně o 40 % méně kalorický než bílý cukr a je vhodný pro diabetiky, protože pro svou přeměnu v těle nevyžaduje inzulin.










